19. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval v sobotu poľskú vládnucu stranu, aby rešpektovala ústavu krajiny, ľudí a demokratickú prax. Dva dni protivládnych protestov sa medzičasom rozšírili z Varšavy do dvoch ďalších miest.
Demonštranti v sobotu protestovali už druhým dňom pred prezidentským palácom a budovou parlamentu vo Varšave proti vládnemu návrhu obmedziť prístup novinárov k poslancom v parlamente.
Bývalý poľský premiér Tusk v súvislosti s narastajúcim politickým napätím pre politiku vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského spomenul "diktatúru" a pripomenul svojim poslucháčom protesty za komunizmu, ktoré sa skončili krvipreliatím.
"Vyzývam tých, ktorí majú skutočnú moc v našej krajine, aby rešpektovali ľudí, princípy a hodnoty ústavy, zavedené postupy a dobrú prax," povedal Tusk vo Vroclavi v juhovýchodnom Poľsku, kde sa zúčastnil na kultúrnej akcii.
Varoval tiež, že ktokoľvek v Poľsku podrýva "európsky model demokracie...nás všetkých vystavuje strategickým rizikám".
Zopár hodín nato premiérka Beata Szydlová v televíznom príhovore k národu povedala, že opozíciu vedie pocit "bezmocnosti a frustrácie" nad tým, že prišla o moc a škodí svojimi akciami záujmom Poľska.
"Hluk, nepokoje a destabilizácia sa, žiaľ, stali nástrojmi opozičných strán," vyhlásila Szydlová vyzývajúc na dialóg, zodpovednosť a pokoj.
Niekoľkotisícový dav demonštrantov vo Varšave skandoval Slobodu! Rovnosť! Demokraciu! a mával vlajkami Poľska a Európskej únie. Mnohí liberálni, najmä v mestách žijúci Poliaci sú proti vládnucej strane, dodala tlačová agentúra AP.
"Tento konflikt vstupuje do novej, agresívnejšej fázy," citovala fotografa Szymona Roginského, ktorí sa pripojil k protestujúcim so svojimi dvoma synmi. "Každý deň počujeme správy, z ktorých vyplýva, že sa čoraz viac vzďaľujeme demokracii. Ľudia už toho majú dosť."
Prezident Andrzej Duda, ktorý má blízko k PiS, vyjadril obavy a pripravenosť ujať sa úlohy sprostredkovateľa v spore.
Vládnuca strana zvýšila sociálne výdavky a naďalej ju podporujú mnohí Poliaci, najmä tí, ktorí žijú mimo mestá a majú skromnejšie príjmy.
Opoziční poslanci v piatok protestovali proti vládnemu návrhu obmedziť prístup novinárov k poslancom v parlamente a zablokovali hlasovanie o rozpočte. Poslanci z PiS potom hlasovali v inej rokovacej sále, ale opozícia tvrdí, že hlasovanie bolo nezákonné a požaduje v utorok opakovanie tohto hlasovania.
Spor vyvolal najväčšiu parlamentnú krízu v Poľsku za ostatné roky.
Predseda Senátu sa má stretnúť s predstaviteľmi médií a pohovoriť s nimi o nových pravidlách pre médiá v parlamente.

Skupina protivládnych demonštrantov zastavila včera večer vo Varšave kolónu vozidiel s politikmi poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Výtržníkov odviedla polícia.
Medzi politikmi v zastavenej kolóne sa nachádzala aj poľská premiérka Beata Szydlová. Už skôr v priebehu dneška demonštranti zastavili autokolónu s podpredsedom dolnej komory poľského parlamentu Ryszardom Terleckim. Aj túto situáciu riešili príslušníci bezpečnostných zložiek.
Niekoľko desiatok osôb blokovalo dnes tiež príjazdovú cestu na zámok Wawel v Krakove. Skandovali heslá ako "sloboda, rovnosť, demokracia" či "solidarita s opozíciou". Viacero z nich sedelo alebo ležalo na vozovke. Na mieste zasahovala polícia a demonštrantov odviedla násilím.
"Porušenie ústavy a pošpinenie demokracie nepripustíme," uviedol médiám jeden z demonštrantov pri zámku Wawel. Muž, ktorý k tejto situácii prispel je líder PiS Jaroslaw Kaczyňski. "Chceme, aby vedel, že nie každému sa to páči," dodal.
Osemnásty deň každého mesiaca prichádza Jaroslaw Kaczyňski na krakovský zámok Wawel, aby tam položil kvety na hrob svojho tragicky zosnulého brata Lecha a jeho manželky Marie.
V Poľsku sa už tretí deň po sebe konajú pred budovou parlamentu vo Varšave protivládne demonštrácie proti vládnemu návrhu obmedziť prístup novinárov k poslancom v parlamente. Poliaci demonštrovali tiež pred prezidentským palácom a budovou ústavného súdu.

Copyright © TASR 2016