26. 7. 2017

Láskavý rasizmus

Láskavý rasizmus

Častokrát sa Rómom snažíme pomôcť, no tým len naďalej podporujeme stereotyp, ktorý sa o nich šíri. Tvárime sa, že si odtŕhame od úst, len aby sme im niečo dali a pritom sme v mocenskej pozícii a iba ich zneužívame. Tak podľa Petra Ivaniča z neziskovej organizácie Človek v ohrození funguje princíp takzvaného láskavého rasizmu. Aj preto vznikla iniciatíva Svet medzi riadkami, ktorá už tretí semester vedie na bratislavskej katedre žurnalistiky kurz, kde budúcich novinárov učí uvedomovať si vlastné predsudky a stereotypy. Na dnešnom stretnutí s novinármi to povedal koordinátor kurzu Peter Ivanič.
„Pár úvodných hodín kurzu sme sa venovali analýze, učili sme študentov nazerať medzi riadky. Zistenia z tejto analýzy sme potom používali pri témach migrácie, ľudských práv, životného prostredia, klimatickej zmeny, globalizácie, chudoby a udržateľného rozvoja. Študenti popritom tvorili vlastný obsah, ktorý v spolupráci s editormi Hospodárskych novín publikovali na internetovej stránke v samostatnej sekcii Globálne,“ vysvetlil podstatu kurzu Ivanič a dodal, že cieľom projektu je ukázať budúcim novinárom menej bežné, no stále podstatné perspektívy globálnych vzťahov. Lektori kurzu totiž nechcú študentom hovoriť, čo si majú myslieť, ale ako majú myslieť kriticky a nazerať pritom na svet aj očami iných.
Redaktorka portálu Aktuality.sk Stanislava Harkotová, ktorá je jednou z lektoriek kurzu, vraví, že ako začínajúca novinárka tiež mala iný pohľad napríklad na Rómov, no keď sa začala téme poctivejšie venovať, stereotypy sa rozplynuli. Veľký problém však vidí v silnejúcom vplyve alternatívnych médií, ktoré sú rozšírené medzi obyčajnými ľuďmi a tí sa k informáciám dostávajú cez sociálne siete. „Ľudia žijú v bublinách, prestávajú veriť mainstreamovým médiám a naozaj si myslia, že alternatíva je tá dobrá. Keď im začnete vysvetľovať, ako alternatívne médiá fungujú, tak povedia, že chápu, no i naďalej majú zakliknuté Hlavné správy a na Facebooku im nabiehajú články odtiaľ,“ vraví Harkotová.
Podľa šéfa spravodajstva a publicistiky televízie Markíza Henricha Krejču mohla byť spúšťačom extrémistických názorov migračná vlna. „Sme komerčná televízia, pozeráme sa na sledovanosť, ale nikto z našich ľudí na tému migrantov nenazerá extrémistickým pohľadom,“ vysvetľuje Krejča, podľa ktorého sa všetky slovenské televízie chopili témy migrácie zodpovedne a o desiatkach sýrskych kresťanov, ktorí prišli na Slovensku, „neskutočne veľa informovali a pýtali sa, prečo nedávame priestor viacerým“. Krejča zároveň dodáva, že internet a sociálne siete sú absolútne nekontrolované a hrozí vypuknutie davovej psychózy. Podľa neho by mali televízie a tradičné médiá stavať iba na overených faktoch a ochrániť ľudí pred touto hystériou. Preto tiež ocenil, že sa novinári stretli práve pri tejto téme. „Myslím, že našáím spoločným cieľom by malo byť nájdenie spôsobu, ako o Rómoch informovať,“ povedal Krejča počas diskusie.
Kurz Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov sa na Katedre žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave vyučuje od februára minulého roka a medzi študentmi patrí k najobľúbenejším, dôkazom čoho je i najvyššie hodnotenie v rámci celej katedry. Projekt Svet medzi riadkami ponúka študentom nielen prednášky, diskusie či praktické cvičenia, ale možnosť vyskúšať si svoje zručnosti pri písaní vlastných článkov. V budúcom akademickom roku si predmet budú môcť zapísať aj študenti žurnalistiky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Projekt spolufinancuje Slovak Aid.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.