24. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Autori kultového seriálu Hra o tróny David Benioff a Daniel Brett Weiss pracujú spolu s ďalšími dvoma televíznymi mágmi na novom seriáli. Bude sa volať Confederate a pôjde o netradičný žáner zvaný alternatívna história. Seriál sa bude odohrávať na juhu Spojených štátov zhruba v dnešných časoch, no bude zobrazovať život v štátnom útvare, ktorý vznikol odčlenením južanských štátov počas vojny Severu proti Juhu a v ktorom je legálne otroctvo.
Ako oznámila televízia HBO, ktorá za týmto projektom stojí, v seriáli bude hrať široká škála postáv, od bojovníkov za slobodu, cez otrokov, otrokárov, politikov a bojovníkov proti otroctvu, až po novinárov a predstaviteľov firiem obchodujúcich s otrokmi.
Autori ešte pred samotným začatím prác na seriáli čelia podľa agentúry AP výčitkám a obavám časti verejnosti, či sa seriál nebude dať považovať za obhajobu otroctva a rasizmu. To však všetci štyria tvorcovia - belosi Benioff a Weiss aj černošská manželská dvojica Nichelle a Malcolm Spellmanovci - rázne odmietajú.
"Otroctvo je dedičným hriechom našej krajiny a história sa len tak nestratí. Je to škaredá a bolestivá história, ale to je podľa všetkých nás skôr dôvod hovoriť o nej, než dôvod o nej mlčať. A toto vyzerá ako jeden zo spôsobov diskusie, ktorý môže mať zmysel," hovorí Weiss.


Viaceré prominentné novinárky z britskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC napísali vedeniu list, v ktorom žiadajú vyrovnanie platov medzi ženskými a mužskými zamestnancami tejto organizácie. Výrazné nerovnosti medzi platmi ženských a mužských zamestnancov na rovnakých pozíciách odhalil report o platoch zamestnancov, ktorý BBC tento týždeň musela zverejniť. Verejnosť šokovali okrem nerovnosti medzi príjmami žien a mužov aj vysoké honoráre niektorých populárnych moderátorov.
"Ženy pracujúce v BBC sú platené za úplne rovnakú prácu horšie ako muži," uvádza sa v otvorenom liste vedeniu BBC, ktoré podpísali okrem iných legenda televízneho a rozhlasového športového spravodajstva BBC Clare Balding, či jedna z najznámejších moderátoriek BBC Two a BBC News Channel Victoria Derbyshire. Signatárky žiadajú riaditeľa BBC Tonyho Halla, aby vyrovnal rozdiely v platoch mužov a žien teraz, nie až v roku 2020, ako televízia prisľúbila.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.