20. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prezident švajčiarskeho futbalového klubu Sion Christian Constantin čiastočne uspel s odvolaním proti 14-mesačnému trestu zákazu vstupu na štadióny v krajine. Šesťdesiatročného architekta sankcionovali v októbri za fyzickú konfrontáciu s televíznym analytikom. Novým rozhodnutím mu znížili trest na deväť mesiacov. Constantin musí tiež zaplatiť pokutu 30-tisíc švajčiarskych frankov, o 70-tisíc menej ako pôvodne. Vedenie tamojšej ligy zdôvodnilo zmiernenie postihu tým, že čin nebol plánovaný, ale išlo o útok v afekte.
Constantina zachytili kamery pri útoku na Rolfa Fringera, bývalého trénera národného tímu Švajčiarska, po stretnutí domácej súťaže, ktoré Sion vyhral v Lugane. Zámožný majiteľ architektonickej firmy sa vyjadril, že Fringer si zaslúžil "kopanec do zadnej časti tela" za kritiku, ktorú predniesol na hru Sionu. Constantin sa môže proti sankciám odvolať. Zákaz sa vzťahuje aj na zápasy Švajčiarskeho pohára a stretnutia mužskej reprezentácie Švajčiarska. Sion je aktuálne posledný v ligovej tabuľke.


V novom spracovaní muzikálu Jesus Christ Superstar si zahrá aj americký spevák John Legend. Tridsaťosemročný umelec v televíznom špeciáli Jesus Christ Superstar Live! televízie NBC stvárni Ježiša Krista. Rodák zo Springfieldu v Ohiu si v projekte zahrá spolu so spevákom Aliceom Cooperom, ktorý sa v ňom objaví ako kráľ Herodes. "Hudba (muzikálu, pozn. SITA) si vyžaduje speváka s úžasným rozsahom a herca s obrovskou hĺbkou a neexistuje nikto lepší, kto by tento príbeh mohol priniesť novému publiku. Jeho obsadenie je okrem toho prevratné, pretože tradičný obraz Krista bude možno vidieť v novom svetle," vyjadril sa na margo Legendovho obsadenia zástupca NBC Entertainment Robert Greenblatt. NBC muzikál, ktorý usporiadajú v newyorskom Brooklyne, odvysiela naživo na Veľkonočnú nedeľu, teda 1. apríla 2018.
John Legend, vlastným menom John Roger Stephens, mal na konte dve demá, keď v roku 2001 stretol rappera Kanyeho Westa, ktorý mu pomohol presadiť sa v hudobnom priemysle. Ešte pred vydaním debutového albumu Get Lifted (2004) na seba upozornil spoluprácami s viacerými interpretmi ako Jay Z, Alicia Keys či Lauryn Hill. Po spomínanom debute nasledovali sólovky Once Again (2006), Evolver (2008), Love In The Future (2013) a Darkness And Light (2016). Okrem toho vydal tiež štyri koncertné nahrávky, spoločný album s The Roots s názvom Wake Up! (2010) a podieľal sa aj na nahrávke Cruel Summer (2012) labelu G.O.O.D Music. Na konte má desať cien Grammy a získal tiež Oscara a Zlatý glóbus za pieseň Glory, ktorú nahral s rapperom Commonom na soundtrack snímky Selma (2014). Okrem hudby sa venuje aj herectvu, predstavil sa napríklad vo filme La La Land (2016).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

 Nominantka americkej strany Zelených v minuloročných prezidentských voľbách Jill Steinová priznala, že sa zúčastnila osláv 10. výročia vzniku ruskej mediálnej spoločnosti RT, ktoré sa konali v roku 2015 v Moskve. Informovala o tom agentúra AP.
      Steinová tiež uviedla, že spolupracuje s americkým senátnym výborom pre kontrolu tajných služieb, ktorý vyšetruje zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016, a poskytla mu "všetky relevantné záznamy" komunikácie.
      Steinová, ktorá pracuje ako lekárka, priznala, že pozvanie na oslavy 10. výročia RT prijala, avšak jej volebný štáb za to neprijal nijaké platby ani náhrady. V novembrových prezidentských voľbách získala Steinová približne jedno percento hlasov voličov.
      Oslavy 10. výročia založenia televízie RT vyvolali pozornosť americkej verejnosti potom, čo vyšlo najavo, že sa ich zúčastnil aj bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn. Ten počas slávnostného programu sedel vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina.
      Flynn odstúpil z postu poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť vo februári len po 25 dňoch vo funkcii, keď pripustil, že "neúmyselne" poskytol kľúčovým predstaviteľom Bieleho domu "neúplné informácie" o svojej komunikácii s ruským veľvyslancom vo Washingtone. Prezident Donald Trump sa svojej funkcie ujal 20. januára.
      Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko všetky takéto obvinenia odmieta. 

Neznámi útočníci vtrhli v utorok do základnej školy v mexickom meste Acayucan, keď sa tam práve konala vianočná párty, a zastrelili reportéra Gumara Péreza. Stal sa tak najmenej desiatym novinárom zavraždeným tento rok v Mexiku. Podľa pozorovateľov zažíva krajina krízu v slobode prejavu, napísala tlačová agentúra AP.
      Koordinátor bezpečnosti v mexickom štáte Veracruz, kde sa nachádza spomínané mesto Acayucan, vo vyhlásení uviedol, že na vianočnej párty na prvom stupni základnej školy boli prítomné desiatky rodičov a detí, ktoré sa stali svedkami zastrelenia Péreza. Školu navštevuje aj jeho vlastné dieťa.
      Pérez (34) písal o kriminalite pre množstvo miestnych médií, založil internetovú spravodajskú stránku La Voz del Sur a pracoval aj pre miestnu vládu.
      Podieľal sa na štátnom programe na ochranu novinárov, ktorí sa venovali "vysoko nebezpečnej" žurnalistickej práci - ide o samostatný projekt, odlišný od programu federálnej vlády známeho ako "mechanizmus", ktorý ponúka novinárom bezpečnostné opatrenia ako spúšťač poplachu v ich mobilných telefónoch či zabezpečenie ich domova.
      "Od roku 2015 bol zaradený do preventívneho programu pre bezpečnú novinársku prácu; ide o mechanizmus pre reportérov, ktorý znižuje nebezpečenstvo na vysoko riskantných podujatiach," uviedla vo vyhlásení komisia štátu Veracruz na ochranu novinárov. "Žiaľ, predsa len nás neupovedomil, že dostáva vyhrážky, ktoré sú preňho rizikové," dodala komisia.
      Predsedníčka komisie Ana Laura Vázquezová oznámila, že komisia bude sledovať vyšetrovanie, a vyzvala vládu pobrežného mexického štátu, aby priviedla vrahov pred spravodlivosť.
      Vdova po Pérezovi Adelina Mendozová povedala v interview pre miestnu redakciu internetového spravodajského média E-Consulta, že celý minulý rok prosila manžela, aby zanechal žurnalistiku a otvoril si s ňou reštauráciu, ale odmietol to.
      Vdova dodala, že Pérez prišiel v utorok načas na vianočnú párty a plánoval robiť spoločnosť ich synovi, aby mohla ona odísť skôr.
      Kým Pérez zostal v miestnosti, "ja som vyšla von a aj môj syn vyšiel z miestnosti so svojimi malými kamarátmi", povedala Mendozová. "Objala som syna, dala som mu bozk, lebo som odchádzala, a práve vtedy som počula výstrely. Ale myslela som si, že je to zábavná pyrotechnika, ktorú donieslo nejaké dieťa," dodala.
      "Boh to zariadil tak, že môj syn nevidel otca zomierať," uviedla.
      Guvernér Miguel Ángel Yunes odsúdil streľbu a vyhlásil, že nariadil štátnej polícii, aby poskytovala novinárovej rodine ochranu.
      Veľvyslankyňa USA v Mexiku Roberta Jacobsenová napísala na Twitteri, že sa jej dotkla Pérezova smrť rukami "zbabelých vrahov".
      "Pravdu nemožno zabiť zabíjaním novinárov," uviedla v tvíte.
      Mexiko je jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov a za najhorší je pokladaný práve štát Veracruz, sužovaný násilím drogových gangov a korupciou, tento rok tam zabili niekoľko žurnalistov.
      Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku zabili v Mexiku od roku 1992 až 95 novinárov.


Copyright © TASR 2016