21. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Mexiku zatkli muža podozrivého zo zabitia vysokopostaveného zástupcu mediálnej spoločnosti Grupo Televisa Adolfa Lagosa. Vláda štátu Mexiko vyhlásila, že ho zatkli pre podozrenie z pokusu o okradnutie Adolfa Lagosa a tiež pokusu o vraždy jeho osobných strážcov. Podľa stredajšieho vyhlásenia pátrajú aj po ďalšom podozrivom.
Lagosa zastrelili 19. novembra, keď sa bicykloval neďaleko Teotihuacánu. Úrady vtedy uviedli, že motívom útoku bola zrejme lúpež.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Televízia Barrandov v decembrovej relácii Aréna výrazne favorizovala prezidentského kandidáta Miloša Zemana. Uviedla to česká Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie. Išlo o reláciu, ktorej hosťom bol 5. decembra prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Moderátor Jaromír Soukup podľa rady dostatočným spôsobom neplnil úlohu kvalifikovaného oponenta. Televízia má rade do 30 dní vysvetliť, aký je formát tohto programu a akým spôsobom zabezpečuje dodržiavanie zásad objektivity a vyváženosti.
"Uvedené vydanie vysielané v období pred prezidentskými voľbami bolo koncipované takým spôsobom, že výrazne favorizovali jedného z kandidujúcich, súčasného prezidenta Miloša Zemana," uviedla rada v tlačovej správe zo zasadnutia, ktoré sa konalo v utorok. V relácii podľa rady "ani nedochádzalo k ostrým výmenám názorov medzi hosťom a publikom, ako sľubuje anotácie relácie". Publikum naopak vyjadrovalo Ovčáčkovi a prezidentovi Zemanovi svoju podporu, dodala rada.
Rada tiež s prevádzkovateľom TV Barrandov, spoločnosťou Barrandov Televizní Studio, začala konanie o priestupku kvôli relácii Duel Jaromíra Soukupa zo 7. septembra. Dôvodom je zaradenie prezentácia časopisov Týždeň, Sedmička, Exkluziv a ďalších, ktorá malo propagačný zámer. "Táto prezentácia napĺňala definičné znaky skrytého obchodného oznámeniaí," uviedla rada. Časopisy patrí rovnako ako TV Barrandov do portfólia vydavateľstva Empresa Media.

V súvislosti s vraždou maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej predstúpia pred súd traja muži, informoval vo štvrtok vyšetrujúci sudca poverený týmto prípadom. Dátum súdneho pojednávania ešte nebol určený.
      K tomuto rozhodnutiu sudca dospel po oboznámení sa s policajnými vyšetrovacími spismi. Podľa agentúry AP pred súd predstúpia bratia Alfred a Vincent Muscatovci a George Degiorgio, ktorých zadržali začiatkom decembra na základe monitorovania ich mobilných telefónov a dôkazov v podobe DNA.
      Vyšetrovateľ prípadu Keith Arnaud vo výpovedi pred súdom uviedol, že trojica mužov pred policajtmi odmietla odpovedať na otázky. Zadržaní boli 4. decembra spolu s  ďalšími siedmimi Malťanmi, ktorí boli neskôr prepustení na kauciu. Spomínaná trojica zostáva vo vyšetrovacej väzbe. 
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija. Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním bola pri výbuchu použitá trhavina TNT.
      Výbuch nálože, pri ktorom novinárka zahynula, pravdepodobne iniciovala krátka textová správa, uviedli začiatkom decembra vyšetrovatelia. 
      SMS bola na novinárkin mobilný telefón zaslaná z jachty plávajúcej pri pobreží. Vyšetrovatelia pracujú s verziou, že SMS z paluby plavidla poslal na novinárkin telefón George Degiorgio, keď dostal signál od svojho brata Alfreda, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu. Galiziovej dom z iného miesta pozoroval tretí podozrivý zo spoluúčasti na vražde, ktorým je Vince Muscat, pričom zhoda jeho priezviska s priezviskom súčasného maltského premiéra je podľa polície čisto náhodná.


Copyright © ČTK 2017