25. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v južnom Vietname poslal v pondelok aktivistu na 27 mesiacov za mreže za príspevky na sociálnej sieti Facebook. Podľa sudcov totiž urážali Komunistickú stranu a vládu a vyzývali na protivládne protesty. Doana Khanha Vinha Quanga odsúdili za "zneužívanie demokratickej slobody na porušenie zákonných záujmov štátu", píše Vietnamská tlačová agentúra. Jeho konanie podľa sudcov "aktívne podnecovalo nepriateľské a reakčné sily zvnútra i mimo krajiny". Proces so 42-ročným mužom na Ľudovom súde v okrese Ninh Kieu trval jeden deň.
Odsúdenie Quanga prichádza v čase, keď úrady posilnili záťah proti disentu. Muž je už tretím aktivistom, ktorého za uplynulý týždeň odsúdili na základe podobných obvinení.

Súd v tureckom Istanbule zamietol v utorok žalobu podanú nemecko-tureckým novinárom Denizom Yücelom na tureckú vládu. Tlačovú agentúru DPA o tom informoval žurnalistov právnik Veysel Ok a dodal, že okamžite sa začne odvolací proces.
Istanbulský 17. trestný súd odmietol uviesť dôvody pre zamietnutie prípadu, oznámil právnik Ok. "Odvolať sa proti dnešnému verdiktu sa plánujeme na budúci týždeň," spresnil.
Yücela, dopisovateľa nemeckého denníka Die Welt, prepustili z väzby vo februári - po roku strávenom za mrežami pre obvinenia súvisiace s terorizmom. Yücel minulý mesiac zažaloval tureckú vládu za toto zadržiavanie a žiadal odškodné vo výške 2,98 milióna lír (približne 407.000 eur). Uvádza sa to v súdnych dokumentoch, do ktorých mala možnosť nahliadnuť tlačová agentúra DPA.
Napriek tomu, že Yücela zadržiavali vo väznici Silivri pri Istanbule takmer rok, pred prepustením ho nikdy nevypočúvali, uvádza sa v žalobe.
Právnik Ok upozornil, že s prípadom sa obrátia aj na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ak sa v Turecku nedočkajú výsledku.
"Chceme túto nespravodlivosť voči Yücelovi dokázať, či už na tureckom, alebo na zahraničnom súde. Tento prípad bude vzorom pre ostatných potláčaných novinárov," dodal Ok.
Súdny proces proti Yücelovi v Turecku pre obvinenia z propagovania terorizmu a poburovania proti vláde sa začal v neprítomnosti 28. júna. Sudca odmietol žiadosť, aby bol Yücel zbavený všetkých obvinení. Nasledujúce pojednávanie je naplánované na 20. decembra.

Copyright © TASR 2018



Odpočúvať novinárov by malo byť možné len vo výnimočných prípadoch a súd musí zdôvodniť, prečo prelamuje právo na ochranu zdroja, vyplýva z rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol v kauze investigatívneho reportéra Českého rozhlasu (ČRo) Janeka Kroupu Ten sa bránil proti tomu, že ho polícia odpočúvala v kauze Pandur. Najvyšší súd spor po šiestich rokoch uzavrel tento rok v júli konštatovaním, že súd v Ostrave postupoval nezákonne. Uviedol to dnes server iROZHLAS.cz.
Okresný súd v Ostrave tiež pochybil, ak sa v rámci odôvodnenia príkazov na odpočúvanie nezaoberal tiež primeranosťou takéhoto zásahu s ohľadom na právo novinárov na ochranu novinárskeho zdroje," napísal v uznesení sudca Najvyššieho súdu Jiří Pacal. Súd by mal podľa neho vždy zvážiť, "či je verejný záujem na odhalenie zdroje natoľko silný, že preváži aj ústavné právo na slobodu prejavu, respektíve právo na utajenie zdroja informácie".
Najvyšší súd tiež kritizuje, že ostravský súd nedostatočne odôvodnil, prečo len prevzal názor štátneho zástupcu. Podľa Kroupovho advokáta Petra Tomana ide o prelomový verdikt, podľa ktorého súdy musia k autorizácii odpočúvania novinárov pristupovať individuálne s ohľadom na práva tejto profesijnej skupiny.
Okresný súd v Ostrave podľa svojho hovorcu Lukáša Delonga svoje povinnosti týkajúce sa odôvodňovanie odposluchov nezanedbáva. "Takéto rozhodnutie nadriadeného súdu je skutočne výnimočné. To nie je bežnou praxou. Takých príkazov náš súd vydáva celý rad a proti drvivej väčšine z nich nie je od nadriadených súdov žiadnych výčitiek," povedal Delong. Odkázal na štátneho zástupcu, ktorý návrhy podával. Žalobca Rostislav Bajger z olomouckého vrchného štátneho zastupiteľstva, ktorý o nasadenie odpočúvania žiadal, nechcel vec komentovať, pretože rozsudok ešte nemá k dispozícii.
Polícia odpočúvala Kroupův telefón dvakrát, v roku 2011 a 2012, dohromady päť mesiacov. Chcela zistiť, kto krúpy vyniesol citlivý protokol, o ktorý sa opieral text uverejnený v Mladej fronte Dnes o údajnej korupcii lobistu Marka Dalíka v kauze nákupu obrnených transportérov Pandur pre českú armádu.
Kauza skončila vlani v júli odsúdením Dalíka na päť rokov väzenia za pokus o podvod. Podľa spisu si Dalík povedal v roku 2007 o takmer pol miliardy korún za to, že bude Česko naďalej pokračovať v nákupe pandúrov. Predstieral pri tom podľa súdu, že má vplyv na zákazku a tiež blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády, takže môže ovplyvniť ich rozhodovanie.

Copyright © ČTK 2018

Český herec Václav Postránecký zo zdravotných dôvodov končí v seriáli Krejzovi (2018). Oznámila to televízia Prima, ktorá stojí za projektom, s tým, že umelca jeho choroba natoľko vyčerpáva, že už v nakrúcaní ďalšej série nemôže pokračovať. Informáciu potvrdila aj jeho manažérka Michaela Flenerová. "Václav Postránecký sa dokázal práci venovať do poslednej chvíle. Teraz nastal čas, keď sa ale musí predovšetkým postarať o seba a svoju rekonvalescenciu. Choroba si, skrátka, vybrala svoju daň," vysvetlila. Okrem seriálu herec skončil aj v relácii Receptář prima nápadů.
"Sme veľmi radi, že sa pán Václav Postránecký zhostil úlohy hlavy rodiny v seriáli Krejzovi a za dva a pol roka sa stal tiež obľúbeným a uznávaným moderátorom programu Receptář prima nápadů. So všetkým pochopením a rešpektom sme prijali jeho rozhodnutie nepokračovať už ďalej v nakrúcaní ani jedného z programov, aby sa mohol plne venovať liečbe a nasadiť všetko svoje úsilie do boja s chorobou," vyjadril sa generálny riaditeľ FTV Prima Marek Singer, ktorý mu s celým tímom praje veľa síl. "Veríme, že aj vďaka pozitívnym myšlienkam od fanúšikov to bude boj úspešný a pán Postránecký bude môcť aj v budúcich projektoch našej televízie vykúzliť divákom úsmevy na perách," dodal.
Postránecký stvárnil v seriáli Krejzovi hlavu rodiny Jana Krejzu a epizódy s ním bude televízia Prima vysielať až do konca roka. Televízia už vyberá nového predstaviteľa hlavnej úlohy, o ktorom bude informovať neskôr. Okrem neho v projekte o trochu uletenej rodinke účinkujú aj Vanda Hybnerová, Markéta Plánková, Lucie Polišenská, Ivana Korolová, Jan Šťastný, Vlasta Peterková, Filip Blažek, Jan Révai, Jaroslava Kretschmerová, Michal Novotný, Michal Suchánek, Martin Zounar, Kateřina Kaira Hrachovcová či Petr Čtvrtníček. Slovenskí diváci a diváčky si seriál Krejzovi môžu pozrieť vždy v utorok a vo štvrtok o 20:15 na Prima Plus.
Herec o svojej chorobe informoval v lete. Počas nakrúcania seriálu podstupoval chemoterapiu, píše portál iDNES.cz.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.