3. 9. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Digitálne mena, ktorú chystá americká internetová spoločnosť Facebook by mohla podkopať schopnosť Európskej centrálnej banky (ECB) nastavovať menovú politiku. Uviedol to dnes člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch. Facebook, ktorý prevádzkuje najväčšiu internetovú sociálnu sieť na svete, predstavil plán na vytvorenie digitálnej meny s názvom libra tento rok v júli.
Nová mena Facebooku by mala začať fungovať v budúcom roku. Podľa Merscha by za určitých okolností mohla obmedziť kontrolu ECB nad eurom, ovplyvniť fungovanie menovej politiky a podkopať medzinárodnú úlohu jednotnej európskej meny.
Agentúra Reuters v auguste s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou informovala, že protimonopolné úrady Európskej únie sa rozhodli plán Facebooku na vytvorenie novej digitálnej meny preskúmať. Podľa zdrojov sa regulátori zamerajú hlavne na spôsob nakladania s údajmi o spotrebiteľoch, ktorí budú novú menu používať.
Prístup Facebooku k ochrane súkromia sa vlani dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila je mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.
Mersch dnes upozornil, že novú digitálnu menu libra plánujú zaviesť "úplne rovnakí ľudia, ktorí museli pred zákonodarcami v Spojených štátoch a v Európskej únii vysvetľovať ohrozenie našej demokracie plynúce z ich nakladanie s osobnými údajmi".
Libra bude podobne ako najznámejšie digitálne mena Bitcoin založená na technológii blockchain. Ide o druh decentralizované databázy, ktorá uchováva neustále sa rozširujúcej počet záznamov, ktoré sú chránené proti neoprávnenému zásahu. Facebook v júni uisťoval, že k údajom o transakciách s novou menou nebude mať prístup.

Český národný výbor Medzinárodného tlačového inštitútu vyzval Radu Českej tlačovej kancelárie, aby sa nezasahovalo do práce redakcie národnej spravodajskej agentúry. Dôvodom je návrh podpredsedu rady Petra Žantovského, aby ČTK povinne zaraďovala do svojho servisu upravované texty dodávané politickými stranami. Výbor to dnes uviedol v tlačovej správe. Žantovský obvinenia zo zasahovania Rady ČTK do práce agentúry odmietol. Návrh je podľa neho len námetom pre prípadnú úvahy o rozvoji služieb ČTK a neznamená ohrozenie slobody slova ani redakčnej práce.
Rada sa podľa svojej podpredsedníčky Jaroslavy Wenigerové k návrhu Žantovského vráti na ďalšom zasadnutí, kedy sa k nemu bude môcť vyjadriť generálny riaditeľ agentúry Jiří Majstr. Reakcia verejnosti sa podľa nej dala očakávať. "Som presvedčená, že by rada žiadnym spôsobom nemala do spravodajstva zasahovať ani v tomto zmysle iniciovať potrebnú zmenu zákona," povedala ČTK.
"Upozorňujeme na to, že návrh je v priamom rozpore so Zákonom o Českej tlačovej kancelárii, ktorý výslovne hovorí, že členovia rady nesmú pôsobiť v prospech politických strán a hnutí. Zákon tiež v siedmich bodoch vymedzuje pôsobnosť rady. V žiadnom prípade do pôsobnosti rady nepatria akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať nieto meniť skladbu spravodajstvo TASR, "uviedol predseda správnej rady českého výboru inštitútu Michal Klíma.
Akýkoľvek návrh rady na zmenu skladby informačného servisu ČTK v sebe podľa Klímu skrýva nebezpečenstvo ďalšieho zasahovania do redakčnej práce ČTK v budúcnosti. "Sme presvedčení, že moderné komunikačné technológie poskytujú každému, a teda i politickým stranám, dosť možností osloviť médiá i verejnosť bez toho, aby k tomu potreboval servis tlačovej agentúry. Zmysel agentúry je v tom, že pre médiá informácie profesionálne zbiera, triedi a dáva do súvislostí. Jej úlohou nie je slúžiť ako komunikačný kanál komukoľvek nieto politickým subjektom, "dodal Klíma.
Žantovský v reakcii na stanovisko výboru uviedol, že Rada sa ČTK do práce agentúry nemieša. "Návrh je len námetom pre prípadnú úvahy o rozvoji služieb ČTK pre jej vedenie," uviedol. Zároveň odmietol, že by návrh predstavoval ohrozenie slobody slova a redakčnej práce agentúry. "Už preto, že služba by mala byť označená ako servis, oznamujúci oficiálne stanoviská," vysvetlil Žantovský.
Návrh na zverejňovanie redakčne neupravovaných stanovísk strán podľa Žantovského nemožno interpretovať ako činnosť v prospech politických strán a hnutí, a neporušuje tak zákon o ČTK. Išlo by podľa neho o službu verejnosti, ktorá by získala možnosť dozvedieť sa stanoviská strán v origináli.
Výbor vyzval členov rady, aby vo svojej činnosti postupovali striktne v súlade so zákonom. Ak by Rada ČTK svoj návrh presadila, bol by to podľa neho ďalší krok k obmedzeniu slobody tlače v Českej republike.
Medzinárodná tlačový inštitút (IPI) je globálna organizácia združujúca vedúcich pracovníkov médií a predné novinárov a komentátorov. Založenie Českého národného výboru IPI inicioval Nadačný fond nezávislej žurnalistiky, ktorý sa tiež stal jedným z jeho piatich zakladajúcich členov. Vznik českej pobočky oficiálne schválila správna rada IPI na zasadnutí 2. novembra 2018 v Bratislave. Výbor má 18 členov. Je medzi nimi napríklad Sabina Slonkovej, Robert Čásenský, Karel Steigerwald, Pavel Šafr, Jaroslav Kmenta alebo Eva Hanáková.


Copyright © ČTK 2019

V Belgicku od pondelka (2. 9.) platia nové a prísnejšie ustanovenia týkajúce sa reklamy na alkohol. Uviedla to televízna stanica RTBF.
Nové pravidlá posilňujú zákon z roku 2005, ktorý upravuje záležitosti okolo reklamy na alkoholické nápoje.
Novinkou sú tri nové obmedzenia. Pri riešení sťažností týkajúcich sa reklamy na alkohol musí byť upovedomené aj ministerstvo pre verejné zdravie, ďalej združenie pivovarníkov, ako aj vinársky sektor budú musieť požiadať o stanovisko radu pre etickú reklamu, ak sa rozhodnú pre celonárodné audiovizuálne kampane na svoje produkty a do tretice rada môže udeliť finančné pokuty za opakované priestupky týchto obmedzení - sankcie môžu dosiahnuť výšku až 10.000 eur.
Vláda o nových ustanoveniach rokovala aj s odborníkmi z odvetví zastupujúcich výrobu alkoholických nápojov a z ich strany neboli vznesené žiadne námietky voči sprísneniu zákona, ktorý, okrem iného, zakazuje cielenú reklamu na alkoholické výrobky na neplnoleté osoby, podnecovanie nadmernej konzumácie alkoholu alebo spájanie jeho konzumácie so sociálnymi či sexuálnymi úspechmi.

Copyright © TASR 2019