6. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Český premiér Andrej Babiš sa musí ospravedlniť za svoje výroky, podľa ktorých boli účastníci vlaňajších protivládnych demonštrácií zaplatení. Rozhodol o tom v piatok pražský okresný súd, ktorého verdikt ešte nie je právoplatný, informoval server iDNES.cz.
Babišovho ospravedlnenia sa pred súdom domáha demonštrantka Jana Filipová. Podľa súdu by jej ho mal Babiš písomne zaslať do jedného mesiaca, a to v znení uvedenom v texte obžaloby.
Premiér avizoval, že sa proti verdiktu odvolá a zdôraznil, že predmetné výroky vyjadrovali iba jeho osobný názor vyslovený v kontexte verejnej debaty.
Filipová pôvodne žiadala, aby sa Babiš ospravedlnil v televízii Nova, kde svoje výroky predniesol, ale s piatkovým rozhodnutím súdu je spokojná.
"Som rada, že pani sudkyňa povedala, že verejne činná osoba nemôže klamať. Dojalo ma to, zastupujem tu desaťtisíce demonštrantov, ktorí boli týmto klamstvom poškodení," reagovala Filipová.
Podľa Babišovho právneho zástupcu predmetné výroky nepoškodili práva Filipovej a vo všeobecnosti neboli dehonestujúce. Súd však rozhodol, že navrhovateľka mala dôvod cítiť sa poškodená.
"Súd dospel k záveru, že je oprávnená ako fyzická osoba, ako jednotlivec, domáhať sa ochrany proti týmto výrokom. Rozhodne nie je povinná znášať nepravdivú kritiku, ktorá predstavuje skôr hanobenie jej osoby," povedala sudkyňa okresného súdu Praha-západ.
Filipová argumentovala, že premiér svojimi výrokmi pomohol zakoreniť vo verejnom priestore lživé tvrdenie o zaplatených demonštrantoch, ktoré sa len ťažko vyvracia.

Copyright © TASR 2019

Dve skupiny ministrov spravodlivosti jednotlivých štátov USA začínajú separátne protimonopolné prešetrovanie spoločností Facebook a Google. Ministerka spravodlivosti štátu New York Letitia Jamesová potvrdila prešetrovanie Facebooku v tlačovom vyhlásení, ktoré zverejnila v piatok. Uviedla, že prešetrovanie sa sústredí na "dominantné postavenie Facebooku v odvetví a potenciálne správanie namierené proti hospodárskej súťaži".
Ministerka konštatovala, že vyšetrovanie sa bude snažiť určiť, či Facebook neohrozil údaje spotrebiteľov, neznížil kvalitu spotrebiteľského výberu, alebo nezvýšil cenu reklamy. Spoločnosť Facebook v piatok vo vyhlásení uviedla, že plánuje "konštruktívne spolupracovať" s ministrami spravodlivosti jednotlivých štátov a víta konverzáciu o hospodárskej súťaži.
Denníky Washington Post a Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje informovali, že skupina ministrov spravodlivosti v pondelok ohlási separátne prešetrovanie Googlu. Firma Google zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že jej služby "pomáhajú ľuďom každý deň, vytvárajú väčší výber pre spotrebiteľov a podporujú tisíce pracovných miest a malé firmy po celej krajine". "Pokračujeme v konštruktívnej spoluprácu s regulátormi, vrátane ministrov spravodlivosti, pri zodpovedaní otázok o našom podnikaní," uviedla firma.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.