28. 1. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Aplikácia Telegram zaznamenala 1 miliardu stiahnutí! - Svetapple.sk 

Nemecká vláda zvažuje, že zakáže používanie šifrovanej komunikačnej aplikácie Telegram po tom, čo bola opakovane využívaná ako kanál na šírenie protivakcinačných konšpiračných teórií a dokonca aj vyhrážok smrťou. Uviedla to v stredu agentúra AFP.
Táto aplikácia tiež zohrala kľúčovú úlohu pri mobilizácii účasti na niektorých z najnásilnejších protestov proti politike nemeckej vlády v súvislosti s koronavírusom od začiatku pandémie.
Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová do Veľkej noci predstaví plány, na základe ktorých sa bude od prevádzkovateľa aplikácie vyžadovať odstraňovanie správ obsahujúcich vyhrážky smrťou alebo nenávistné prejavy, ako aj zverejnenie totožnosti ich autorov.
Ak tieto požiadavky nebudú splnené, vláda môže službu úplne zakázať.
"Zabezpečíme, aby tí, ktorí šíria nenávisť, boli identifikovaní a braní na zodpovednosť," povedala Faeserová v polovici januára pred poslancami dolnej komory parlamentu (Bundestag).
Pre denník Die Zeit uviedla, že Telegram by mohol byť v Nemecku deaktivovaný, ak nebude v súlade s tamojšou legislatívou a "všetky ostatné možnosti by zlyhali".
Četovacie skupiny v aplikácii Telegram, ktoré môžu mať až 200.000 členov, niektorí odporcovia očkovania proti koronavírusu využívali na zdieľanie nepravdivých informácií a na podnecovanie násilia voči politikom.



Irán má po 10 rokoch voľné ruky: Už môže nakupovať akékoľvek nevyhnutné  zbrane | Nový Čas 

Sympatizanti exilovej iránskej opozície podnikli hackerský útok na iránsku štátnu televíziu a rozhlas. V ich vysielaní sa vo štvrtok nakrátko objavili slogany na podporu opozície a odsudzujúce najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.
Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Televízia ABC konštatovala, že takýto incident sa v Iráne nestal už roky.
Iránska štátna televízia potvrdila, že sa stala obeťou útoku, pričom uviedla, že trval iba desať sekúnd a je predmetom vyšetrovania.
Podľa snímok zverejnených na sociálnych sieťach boli obvyklé programy v televízii prerušované fotografiami Masúda Radžavího, zakladateľa Organizácie ľudových mudžahedínov Iránu (MEK), a jeho manželky, Marjam Radžavíovej, ktorá vedie jej politické krídlo - Iránska národná rada odporu (NCRI).
Vo vysielaní sa objavili aj preškrtnuté fotografie iránskeho najvyššieho vodcu sprevádzané sloganom "Smrť Chameneímu".
ABC dodala, že Radžáví sa na verejnosti neobjavil už takmer dve desaťročia a predpokladá sa, že zomrel.
Parížsky predstaviteľ NCRI dodal, že takýmto útokom bolo postihnutých najmenej sedem štátnych rozhlasových a televíznych kanálov a program niekoľkých ďalších bol narušený inými spôsobmi.
"Zdá sa, že to urobili prívrženci MEK a členovia buniek odporu (pôsobiaci) v rámci štátneho rozhlasu a televízie," dodal zdroj bez ďalších podrobností. Na podporu tohto tvrdenia však neposkytol žiadne dôkazy.
MEK boli pôvodne zástancami islamskej revolúcie z roku 1979, ktorá pod vedením ajatolláha Rúholláha Chomejního zvrhla šacha. Skupina sa však rýchlo rozišla s novými vodcami krajiny, v iránsko-irackej vojne podporovala Saddáma Husajna a na začiatku 80. rokov bola obvinená zo série útokov - vrátane výbuchu, ktorý zranil samotného Chameneího.
Irán, na ktorý Západ uvalil sankcie, čelí ťažkostiam pri získavaní hardvéru a softvéru, pričom sa často spolieha na elektroniku vyrábanú v Číne alebo staršie systémy. Niektoré priemyselné počítačové systémy v Iráne používajú Windows 7, pre ktorý už Microsoft neposkytuje podporu. Táto situácia môže uľahčovať potenciálne útoky hackerov. Pirátske verzie systému Windows a iného softvéru sú v Iráne bežné.


Európska komisia, oficiálne webové sídlo

Európska komisia (EK) vo štvrtok zverejnila správy digitálnych spoločností Google, Facebook, Microsoft, TikTok a Twitter, signatárov Kódexu postupov EÚ proti šíreniu dezinformácií, o opatreniach, ktoré v novembri a decembri 2021 prijali proti dezinformáciám o pandémii koronavírusu.
Správy uvedených spoločností boli vytvorené v rámci programu monitorovania dezinformácií o ochorení COVID-19, ktorý bol zriadený spoločným oznámením z 10. júna 2020. Vzhľadom na pokračujúci vývoj pandémie bol program monitorovania predĺžený do júna 2022.
Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti uviedla, že snahy signatárov kódexu podporovať očkovacie kampane v EÚ sú kľúčové, keďže šírenie variantu omikron predstavuje značné problémy. Podľa jej slov je však stále priestor na zlepšenie a vyjadrila nádej, že do konca marca sa signatári prihlásia k novému, posilnenému kódexu, ktorý by mal riešiť slabé stránky toho súčasného, a to pri rovnocennom používaní všetkých úradných jazykov EÚ.
Diskusie o posilnenom kódexe postupov stále prebiehajú a podľa očakávania nový kódex by mal byť predložený do konca marca.
Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton sa poďakoval platformám za ich angažovanosť v pravidelnom monitorovaní dezinformácií o COVID-19 a pripomenul, že krajiny EÚ smerujú k prijatiu zákona o digitálnych službách, čo znamená, že aj digitálne platformy zintenzívnia svoju prácu a prijmú silnejší kódex postupov, ktorý bude v súlade s novou európskou digitálnou príručkou.
Spoločnosť TikTok oznámila, že videá so znakom očkovania na jej kanáloch v Európe sa z októbrových 90.000 strojnásobili na 266.000 v decembri.
Spoločnosť Google aktualizovala vyhľadávacie informačné panely o očkovaní proti COVID-19 dostupné vo všetkých 27 krajinách EÚ a začala zbierať informácie súvisiace s očkovaním detí.
Facebook v tomto období odstránil dezinformačnú a obťažovaciu sieť zameranú na zdravotníkov, novinárov a politikov, ktorá bola riadená antivakcinačným konšpiračným hnutím vo Francúzsku a Taliansku známym pod označením V_V. Okrem toho v priebehu novembra a decembra bolo z Facebooku a Instagramu v EÚ odstránených 219.000 obsahov, ktoré prinášali dezinformácie o očkovaní a ochorení COVID-19.
Spoločnosť Microsoft povolila niektoré reklamy na vakcíny šírené verejnými orgánmi, ktoré v období od novembra do decembra v EÚ zaznamenali približne 733.000 zobrazení.
Twitter v sledovanom období informoval o aktualizáciách dizajnu štítkov pre zavádzajúce tweety súvisiace s ochorením COVID-19 a očkovaním, aby ich užívatelia mohli ľahšie rozpoznať. Spoločnosť v novembri a decembri zrušila 1097 účtov a odstránila 8688 lživých obsahov na celom svete.

            

Copyright © TASR 2021