27. 3. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Streľba pred budovou albánskej televíznej stanice Top Channel v hlavnom meste Tirana si v pondelok vyžiadala jednu obeť, uviedla tamojšia polícia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
Polícia spresnila, že na budovu súkromnej televízie spustili paľbu zo samopalu typu Kalašnikov, pričom o život prišiel jeden z členov ochranky. Neznámi páchatelia strieľali z vozidla prechádzajúceho okolo budovy. Šesťdesiatročný strážnik sa v čase streľby nachádzal v búdke pred sídlom televízie, keď ho zasiahla paľba. Zraneniam na mieste podľahol.
Polícia doposiaľ bezprostredne neinformovala o možnom motíve útoku na sídlo tejto najväčšej albánskej televíznej stanice s tým, že v prípade "prebieha vyšetrovanie".
Tamojší premiér Edi Rama vyjadril sústrasť rodine obeti i personálu televízie. Zároveň vyzval všetkých obyvateľov Albánska, aby "v tejto veľmi znepokojujúcej chvíli" držali spolu.
Albánsko bolo v minulosti neslávne známe nelegálnym obchodovaním so zbraňami, píše AFP. Viac než milión samopalov Kalašnikov bolo počas nepokojov v 90. rokoch ukradnutých z vojenských skladov. Napriek tomu sú prípady masovej streľby a násilné útoky na novinárov v tejto chudobnej jadranskej krajine skôr sporadickým javom. 

                     iCivil on France24 | iCivil

Vojenská junta v africkom štáte Burkina Faso v pondelok až do odvolania pozastavila vysielanie spravodajskej stanice France 24. Stalo sa tak v reakcii exkluzívny rozhovor s vodcom severoafrickej odnože siete al-Káida (AQIM) abú Ubajdom Júsufom Annábím. France 24 ho odvysielala 6. marca, dodala agentúra AFP.
Hovorca burkinskej junty v pondelok uviedol, že France 24 sa poskytnutím vysielacieho priestoru šéfovi AQIM stala komunikačnou agentúrou teroristov a legitimizuje takto aj ich teroristické akcie a nenávistné prejavy.
Začiatkom decembra junta v Burkine Faso pozastavila vysielanie rozhlasovej stanice Radio France Internationale (RFI), ktorá patrí do tej istej mediálnej skupiny ako France 24.
RFI aj France 24 dočasne nevysielajú ani v susednom štáte Mali, ktorý je tiež riadený vojenskou juntou a podobne ako Burkina bojuje proti džihádistickým silám.
Obe spravodajské stanice majú v Mali pozastavené vysielanie po tom, ako zverejnili správy o porušovaní ľudských práv a násilnostiach voči civilistom zo strany strany príslušníkov malijskej armády.

 

Copyright  © TASR 2023