13. 11. 2023

Zomrel Miroslav Kůra

Zomrel Miroslav Kůra


Vo veku 99 rokov zomrel v sobotu tanečník a choreograf Miroslav
Kůra. Kůra na divadle stvárnil viac ako 50 rolí, ďalšie desiatky inscenácií naštudoval ako choreograf na domácich i zahraničných javiskách. V roku 1995 Kôra dostal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo. 

Prvé tanečné kroky sa brnenský rodák Kůra učil v tamojšej baletnej škole Iva Váni-Psoty a už ako šestnásťročný študent obchodnej akadémie začal tancovať v baletnom súbore Národného divadla v Brne. Počas vojny bol nútene nasadený v Nemecku a do rodného mesta sa vrátil po oslobodení, krátko pred príchodom legendárneho choreografa Saši Machova. Ten objavil jeho talent a neskôr pre neho vytvoril množstvo choreografií.




S prestávkami pôsobil Kůra tri desaťročia v Národnom divadle v Prahe, kde excelentne tancoval Princa v Šípkovej Ruženke, Rómea v Rómeovi a Julii, Sólo v Českej suite, Čierneho poľovníka vo Viktorke alebo Princa v Labutom jazere. V ND bol v rokoch 1974 až 1978 aj šéfom baletu a roky choreografom. V 60. rokoch pôsobil ako šéf baletu a choreograf v divadle v Brne, s ktorým získal Medailu d´Or, cenu Vincenta Escudera za najlepšiu inscenáciu a originálnu choreografiu Labutieho jazera v Španielsku.


Podľa muzikológa a publicistu Jiřího Pilku patril 
Kůra medzi najvýznamnejších tanečníkov v histórii českého baletu. "Nikdy nemal vymedzený svoj odbor. Popri klasických rolách, v ktorých náročných variáciách uplatňoval kultivovanú a virtuóznu techniku, stelesňoval úspešne aj charakterné role s osobitými hereckými kontúrami aj vynikajúcim spôsobom interpretoval komediálne postavy. Všetky jeho role mali vzácnu presvedčivosť, pravdivosť, ľudský a estetický rozmer ," napísal Pilka.

Zdroj: ČTK