20. 7. 2006

Správa RVR

Správa RVR

Správa o komparatívnom monitoringu spravodajstva televíznych staníc STV, TV Markíza, JOJ a TA 3 (monitorované obdobie: 15. marec 2006 – 15. apríl 2006)

Súhrny

STV /Súhrn

V monitorovanom období bolo v Správach STV odmonitorovaných 576 príspevkov, z nich 140 bolo relevantných, t.j. bola v nich zaznamenaná prítomnosť sledovaných subjektov. Popri prezidentovi, vláde a nezávislých poslancoch bolo prezentovaných 24 politických strán. Z hľadiska priestoru bola v Správach STV: - najprezentovanejšia vláda, jej predstavitelia zároveň dostali aj najväčší priestor na priamu prezentáciu, - opozičný Smer - SD bol najprezentovanejším z politických strán, - prezident SR zaujal spomedzi všetkých zaznamenaných subjektov piatu pozíciu. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno konštatovať: - u všetkých sledovaných subjektov prevládali neutrálne informácie, - pozitívne aj negatívne informácie boli zaznamenané pri prezentácii KDH a SDKÚ – DS, - neutrálne informácie a jedna pozitívna sa vzťahovali k SMK, - neutrálno-negatívne bolo prezentovaných 6 subjektov – ĽS - HZDS, Smer - SD, KSS, SNS, Nádej, SĽS a nezávislí poslanci, - iba neutrálne bolo okrem prezidenta prezentované SF, ANO, HZD, ĽÚ, SLNKO, SDĽ, Agrárna strana vidieka, ZRS, Prosperita Slovenska, Misia 21, Strana občianskej solidarity, Ľavicový blok, ROI, OKS, - najviac negatívnych informácií bolo zaznamenaných pri prezentácii vlády, v rámci politických strán to bolo KDH. Z politických osobností mal najväčší priestor na prezentáciu M. Dzurinda. Druhú pozíciu obsadil bývalý minister kultúry F. Tóth, na tretej pozícii sa umiestnil prezident SR I. Gašparovič. Z hľadiska priamej prezentácie obsadil prvú priečku predseda vlády M. Dzurinda. Najnegatívnejšie prezentovanou politickou osobnosťou bol bývalý minister kultúry F. Tóth, po ňom nasledoval predseda vlády M. Dzurinda a predseda strany Smer - SD R. Fico. U žiadnej z politických osobností sme nezaznamenali pozitívnu zmienku. Z hľadiska výskytu nekorektných príspevkov možno konštatovať, že pri posudzovaní monitorovaného spravodajského programu, v zmysle vymedzených kritérií profesionálnej žurnalistickej práce neboli zaznamenané také príspevky, ktoré by mohli byť v rozpore s § 16 písm. b) zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.

TV Markíza /Súhrn

Za sledované obdobie sme v spravodajstve TV Markíza odmonitorovali celkovo 284 príspevkov, z ktorých 93 bolo relevantných, t. j. bola v nich zaznamenaná prítomnosť nami sledovaných subjektov. Celkovo bolo v monitorovanom období v Televíznych novinách TV Markíza prezentovaných okrem vlády, prezidenta a nezávislých poslancov 22 politických subjektov. Z hľadiska priestoru možno skonštatovať: - najprezentovanejším subjektom bola vláda, jej predstavitelia dostali aj najväčší priestor na priamu reč, - najprezentovanejšou politickou stranou a zároveň najväčší priestor na priamu reč z politických strán dostali zástupcovia strany Smer – SD, - plocha prezentácie prezidenta predstavovala v rámci všetkých zaznamenaných subjektov v spravodajstve TV Markíza 4. pozíciu. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno konštatovať: - u všetkých sledovaných subjektov prevládali neutrálne informácie, - pozitívne aj negatívne informácie boli zaznamenané pri prezentácii jediného politického subjektu – Smer – SD, - najviac negatívnych informácii spomedzi všetkých sledovaných subjektov bolo zaznamenaných pri prezentácii vlády, z politických strán bola najnegatívnejšie prezentovaná stana Smer – SD, - spôsob prezentácie prezidenta I. Gašparoviča bol len neutrálny. Z politických osobností mal najväčší priestor na prezentáciu M. Dzurinda, nasledoval F. Tóth a R. Zajac. Z hľadiska priamej prezentácie obsadil prvú priečku premiér M. Dzurinda. Najnegatívnejšie prezentovaným politikom bol v monitorovanom období M. Dzurinda, za ním nasledoval R. Zajac, po ňom F. Tóth a R. Fico. Poslední dvaja menovaní získali aj zhodný počet negatívnych zmienok. Pozitívnu prezentáciu sme nezaznamenali u žiadneho politického predstaviteľa. Z hľadiska výskytu nekorektných správ neboli zaznamenané žiadne spravodajské príspevky, ktoré by mohli byť v rozpore s ust. § 16 písm. b) zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.

TV JOJ /Súhrn

V monitorovanom období bolo v Novinách JOJ odmonitorovaných 364 príspevkov, z nich v 71 bola zaznamenaná prítomnosť sledovaných subjektov. Popri prezidentovi, vláde a nezávislých poslancoch bolo prezentovaných 18 politických strán. Z hľadiska priestoru možno konštatovať: - najprezentovanejším subjektom bola vláda, jej predstavitelia zároveň dostali aj najväčší priestor na priamu prezentáciu, - ĽS-HZDS bolo najprezentovanejšia z politických strán, - plocha prezentácie prezidenta predstavovala až 9. pozíciu v rámci všetkých prezentovaných subjektov. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno konštatovať: - u všetkých sledovaných subjektov prevládal neutrálny spôsob prezentácie, - najviac negatívnych zmienok bolo zaznamenaných v prípade vlády, z politických strán to bola ĽS – HZDS a KDH, - iba neutrálne zmienky zaznamenala ANO a mimoparlamentné subjekty – RIS, HZD, Misia 21, SDĽ, SLNKO a OKS, - v prípade ĽS – HZDS, Smer – SD, SDKÚ – DS a ZRS bolo zaznamenaných najviac pozitívnych zmienok, - prezident bol prezentovaný neutrálne i negatívne. Z politických osobností bol zaznamenaný najväčší priestor na prezentáciu v prípade M. Dzurindu. Druhú pozíciu obsadil F. Tóth, tretiu získal R. Fico. Najväčší priestor z hľadiska priamej prezentácie pripadol predsedovi vlády SR M. Dzurindovi. M. Dzurinda bol najnegatívnejšie prezentovanou politickou osobnosťou. Dve pozitívne zmienky sme zaznamenali pri R. Ficovi. Z hľadiska výskytu nekorektných príspevkov možno konštatovať, že pri posudzovaní monitorovaného spravodajského programu neboli zaznamenané žiadne príspevky, ktoré by mohli byť v rozpore s § 16 písm. b) zákona č. 308/2000.

TA 3/Súhrn

V monitorovanom období bolo v Hlavných správach TA 3 prezentovaných 24 politických subjektov, z toho 21 politických strán. Za sledované obdobie sme zmonitorovali 288 spravodajských príspevkov z nich 136 spadalo medzi relevantné správy. Z hľadiska priestoru možno skonštatovať, že v Hlavných správach TA 3 bola: - najprezentovanejšia vláda a jej predstavitelia dostali najväčší priestor na priamu prezentáciu, - najprezentovanejšou politickou stranou sa stal opozičný Smer – SD, - prezident SR sa umiestnil na tretej pozícii spomedzi sledovaných subjektov, - najväčší priestor priamej prezentácie spomedzi politických strán mal Smer – SD, - z mimoparlamentných strán mali v Hlavných správach zastúpenie SF, SNS a HZD, ostatné mimoparlamentné strany boli prezentované zväčša len krátkymi zmienkami súvisiacimi s ich registráciou do parlamentných volieb. Z hľadiska spôsobu prezentácie možno skonštatovať: - v rámci prezentácie sledovaných subjektov prevládali neutrálne informácie, - jedna pozitívna zmienka bola zaznamenaná v súvislosti s pôsobením vlády SR, - pri prezentácii politických strán nebola zaznamenaná žiadna pozitívna zmienka, negatívne informácie odzneli pri prezentácii 4 strán, - najnegatívnejšie bola prezentovaná vláda, z politických strán najviac negatívnych zmienok sme zaznamenali u strany Smer – SD, - iba neutrálne bol prezentovaný prezident SR, politické strany ĽS - HZDS, KDH, SMK, ANO, SF a ostatné mimoparlamentné strany (s výnimkou HZD). Z politických osobností mal najväčší priestor na prezentáciu M. Dzurinda. Na druhej pozícii sa umiestnil minister zdravotníctva R. Zajac, na tretej pozícii prezident SR I. Gašparovič. Z hľadiska priamej prezentácie obsadil prvú priečku taktiež M. Dzurinda. Najnegatívnejší spôsob prezentácie sme zaznamenali u predsedu vlády M. Dzurindu, osem negatívnych zmienok bolo naviazaných na osobu ministra kultúry F. Tótha, päť na osobu ministra zdravotníctva R. Zajaca. Pozitívnu zmienku sme nezaznamenali u žiadneho politika. Z hľadiska výskytu nekorektných správ sme počas sledovaného obdobia zaznamenali v prípade TA 3 jeden spravodajský príspevok,* ktorý nezodpovedal kritériám profesionálnej žurnalistickej práce a z toho dôvodu by mohol predstavovať možné porušenie ust. § 16 písm. b) zákona č. 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.

* Hlavné správy, 8.4.2006 (názov príspevku: Štrajk zdravotníkov v Nitre bez nátlaku) Z. Wenzlová, moderátorka: „Do štrajku vstúpilo v Nitrianskej fakultnej nemocnici 880 z 1100 zdravotníkov nemocnice. Už druhý deň nevykonávajú ambulantnú činnosť ani plánované operácie. Na rozdiel od štrajkujúcich v Bratislave však plat dostanú. Minister zdravotníctva R.Zajac dnes pre rádio Expres zopakoval, že 25% zvýšenie platov je nereálne.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Vedenie nitrianskej nemocnice na lekárov a sestričky nevyvíjalo žiaden nátlak. Riaditeľ V.Žák pre TA3 povedal, že žiadneho z lekárov nepostavil mimo službu, ani neodvolal. V štrajku sú totiž takmer všetci pracovníci a v nemocnici by mohol nastať kolaps. Od pondelka bude pokračovať víkendový režim.“ lekár, člen štrajkového výboru nitrianskej nemocnice: „Všetci budú vyšetrení a ten dotyčný lekár, príslušný, ktorý pacienta vyšetruje, ten určí až, že či ide o stav neodkladný alebo odkladný.“ anketárka 1: „Chcem, aby lekári dostali vyššie platy.“ anketár 2: „Neviem, či by nebolo lepšie dojednať sa.“ anketár 3: „Súhlasím, nech si vydobyjú svoje práva.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Od pondelka by sa k štrajku, ktorý sa začal na Fakultnej nemocnici v Bratislave, mali pridať všetky krajské mestá. Predseda štrajkového výboru M.Kollár nevylúčil zmenu postupu.“ M. Kollár: „Voči vláde bude to trošku ráznejšie.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Štrajkový výbor nitrianskej nemocnice dnes zaslal otvorený list, v ktorom odsudzuje zastrašovanie lekárov kvôli štrajku.“ lekár, člen štrajkového výboru: „Chceme sa obrátiť na prezidenta republiky, predsedu vlády, na obmudsmana, všetky nemocnice.“ Ľ. Raková, moderátorka: „Nitrianski lekári a sestričky v otvorenom liste nazvali súčasný stav v zdravotníctve krízou, za ktorú nesie zodpovednosť minister Zajac. To, akej odpovede sa dočkajú od premiéra či prezidenta, je zatiaľ otázne.“ V príspevku Štrajk zdravotníkov v Nitre bez nátlaku, ktorý informoval o postupe štrajkujúcich zdravotníkov v Nitre, sa divák o. i. dozvedel i informáciu, že štrajkový výbor nazval súčasný stav v zdravotníctve krízou, za ktorú nesie zodpovednosť minister Zajac a že štrajkový výbor zaslal otvorený list prezidentovi republiky, predsedovi vlády, ombudsmanovi a všetkým nemocniciam, v ktorom odsudzuje zastrašovanie lekárov kvôli štrajku. V samotnom príspevku reakcia vlády či ministra R. Zajaca na obvinenie zo strany štrajkového výboru nebola odvysielaná, ani nebol oslovený žiaden z adresátov tohto listu. V súvislosti so zaslaním otvoreného listu adresovaného prezidentovi republiky, predsedovi vlády, ombudsmanovi a všetkým nemocniciam hovoriacom o zastrašovaní štrajkujúcich lekárov, neprebehla žiadna informácia, či sa chystajú redaktori TA 3 v tejto veci zainteresovanú stranu osloviť alebo nie. Redaktorka v závere príspevku iba skonštatovala, že cit.: „To, akej odpovede sa dočkajú od premiéra či prezidenta, je zatiaľ otázne.“ ZÁVER Na základe zistených skutočností vyplývajúcich z výsledkov komparatívneho monitoringu hlavných spravodajských programov televízií STV, TV Markíza, JOJ a TA 3 možno skonštatovať nasledovné: - najprezentovanejšími a súčasne aj najkritizovanejšími politickými subjektami boli vláda a Smer –SD - spôsob prezentácie u väčšiny zaznamenaných subjektov, ktoré zaujali významnejšiu plochu v rámci celkového priestoru prezentácie bol neutrálno – negatívny - k neutrálno – pozitívnej prezentácii došlo v prípade stany SMK (v spravodajstve STV) a strán ZRS a Nádej (v spravodajstve JOJ) - z hľadiska výskytu nekorektných správ bol zaznamenaný jeden spravodajský príspevok (televízia TA 3), ktorý by mohol svojím spracovaním spochybniť kritériá profesionálnej žurnalistickej práce a predstavovať tak možné porušenie ust. § 16 písm. b) zákona o vysielaní a retransmisii. Celá správa