3. 1. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Peruánske ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Palestínsku samosprávu o pomoc pri pátraní po unesenom peruánskom fotografovi tlačovej agentúry AFP Jaimeovi Razuriovi, uviedli v pondelok večer oficiálni predstavitelia. Neznámi ozbrojenci uniesli v pondelok v Pásme Gazy 50-ročného občana Peru Jaimeho Razuriho. Uviedli to svedkovia. Fotografa zadržali pred vchodom do kancelárie agentúry v centre mesta Gaza, keď sa spolu s vodičom a tlmočníkom vracal z práce v teréne. Peruánske ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Palestínčanov, aby "podnikli potrebné kroky predovšetkým na zistenie zdravotného stavu Jaimeho Razuriho". Palestínski predstavitelia v stanovisku uviedli, že sa "budú snažiť zaistiť únoscov a oslobodiť fotografa". Palestínsky prezident Mahmúd Abbás takisto vyzval na pátranie po unesenom fotografovi. Potvrdil to predstaviteľ Palestínskej samosprávy. Vláda je v neustálom kontakte s palestínskym veľvyslancom v Peru. Počet únosov cudzincov na palestínskych územiach sa v minulom roku zvýšil. Všetkých unesených však po krátkom čase prepustili. Venezueský prezident Hugo Chavez povedal, že nemieni obnoviť licenciu pre druhú najväčšiu televíziu v krajine, ktorej licencia vyprší v marci tohto roku. V prejave k armáde Chavez povedal, že nemieni tolerovať médiá, ktoré sú namierené proti nemu. Radio Caracas Television, ktoré je otvorene prepojené na opozíciu , v roku 2003 viedlo štrajk proti Chavezovi. Televízia však tvrdí, že v súvislosti s licenciou musí ísť o omyl , pretože k jej predlžovaniu údajne v najbližšej budúcnosti vôbec nemá prísť. RCTV je jedna z najstarších staníc v krajine a vysiela od roku 1953.

Spoločnosť CME Media Service s.r.o. sa spojila s CET 21 spol. s.r.o. . 31. decembra 2006 sa uskutočnil zápis fúzie spoločnosti CET 21 spol. s r.o. so spoločnosťou CME Media Services s. r. o. do obchodného registra. Spoločnosť CME Media Services s. r. o. týmto k tomuto dátumu zaniká a jej právnym nástupcom sa stáva CET 21 spol. s r.o. Ide o ďalší krok skupiny CME v reštrukturalizácií skupiny TV Nova, čoho dôvodom je predovšetkým zjednodušenie celej štruktúry. V rozsahu aktivít a ani v personálnom obsadení pritom nedochádza k žiadnym zmenám.

Piatej série reality show Big Brother vo Veľkej Británii sa zúčastní aj americká seriálová hviezda David Hasselhoff a spevák Jermaine Jackson. Okrem nich prijali ponuku účinkovať v kontroverznom programe aj bollywoodska herečka Shilpa Shetty, bývalý televízny moderátor Robert Kilroy-Silk a bývalý spevák Ian "H" Watkins. Televízna stanica Channel 4, ktorá vlastní licenciu na reláciu, však ešte mená účinkujúcich nepotvrdila. Rovnako ako vlani, aj teraz sa môže stať, že absolútnym víťazom sa nestane celebrita, ale obyčajný človek. Vo štvrtej sérii sa to podarilo Chantelle Houghton, ktorá sa neskôr vydala za ďalšieho obyvateľa slávneho kontajnera Samuela Prestona - speváka skupiny The Ordinary Boys a dostala ponuku pracovať v televízii.

Osobu, ktorá pravdepodobne zverejnila záznam zo sobotňajšej popravy bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna, nahratý mobilným telefónom, zatkli. Informoval o tom poradca irackého premiéra. Poradca premiéra Núrího al-Málikího, ktorý informácie poskytol pod podmienkou zachovania anonymity, však meno zatknutého neuviedol. Povedal však, že sa jedná o "predstaviteľa, ktorý na popravu dozeral", a ktorého "teraz vyšetrujú". Poradca povedal: "Pred niekoľkými hodinami vláda zatkla osobu, ktorá urobila záznam zo Saddámovej popravy." Iracká štátna televízia zverejnila len oficiálny záznam z obesenia diktátora, ktorý nemal zvuk a konečnú fázu popravy do vysielania nepustila. Záznam nakrútený mobilným telefónom ukázal, ako sa zosadenému diktátorovi prizerajúci posmievajú. Svedkovia popravy kričali "choď do pekla" pred tým, než Saddám odvisol na šibenici. Premiér al-Málikí v utorok ministerstvu vnútra prikázal, aby prešetrilo zverejnenie videa. V stredu iracký prokurátor, ktorý bol tiež prítomný na poprave, poprel správu, že zo zverejnenia videa obvinil poradcu pre národnú bezpečnosť. "Neobviňujem Muvaffaka al-Rubájího (poradcu pre národnú bezpečnosť) a nevidel som ho snímať sa." Povedal to iracký prokurátor Munkíth al-Farún, ktorého súd poslal Saddáma na šibenicu. "Videl som dvoch vládnych úradníkov, ktorí... boli na poprave prítomní, ako ju celú nakrúcajú, pričom využívali osvetlenie, ktoré tam bolo na oficiálne nakrúcanie popravy. Používali kamery zabudované v mobilných telefónoch. Neviem ich mená, ale spomenul by som si na ich tváre," povedal al-Farún v telefonickom rozhovore.