29. 3. 2007

SLOVAK DIGITAL Topsy-Turvy ?

SLOVAK DIGITAL Topsy-Turvy ?
Pozitívom práve prijatého zákona o digitálnom vysielaní programových služieb a poskytovaní iných obsahových služieb prostredníctvom digitálneho prenosu a o zmene a doplnení niektorých zákonov je to, že bol prijatý, aj keď si celkom neviem predstaviť, že by ho Národná rada Slovenskej republiky neprijala . Má však niekoľko závažných úskalí. Je otázne, aké finančné zabezpečenie bude mať STV ma spustenie verejnoprávneho multiplexu, ktorý by mal vzniknúť najneskôr v roku 2012. Ten by mal obsadiť jednu frekvenčnú vrstvu s celoplošným pokrytím (minimálne 80 percent populácie) a mal by obsahovať prednostne programy Slovenskej televízie a následne Slovenského rozhlasu.
STV sa aj komplikuje plán na spustenie športového programu, ktorý STV chce začať vysielať už v budúcom roku pri príležitosti konania letných olympijských hier v Pekingu v DVB- T. Po dnešku to vyzerá skôr na DVB-S a káblových operátorov. Tým najzávažnejším nedostatkom je znemožnenie vzniku konkurenčných nových digitálnych subjektov, pretože zákon umožňuje vznik tzv. komerčného multiplexu až na konci roku 2011.
Nuž, a keďže si komerčné televízie vylobovali, aby mohli prevádzkovať ďalšie monotematické stanice , tak v roku 2011 si budú môcť nové subjekty akurát laby lízať aj keď za plne konkurenčné prostredie je považované až obdobie po roku 2012. Dojemne vyznieva veta z výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj , že „ návrh posilňuje potenciál kreatívneho priemyslu v oblasti tvorby obsahu, a to aj s ohľadom na väčšie možnosti digitálneho prostredia a možné riziká prechodu na digitálne vysielanie v súvislosti s nedostatkom obsahu“. Ohrozením hospodárskej súťaže môže byť aj to, že teoreticky celé frekvenčné spektrum vyhradené pre digitálne terestriálne vysielanie môže získať aj jedna firma.
O tom, kto by to mohol byť Vám prinesieme správu už v pondelok !