27. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britský herec Ewan McGregor sa vydal na veľkolepú motocyklovú cestu z Londýna do Kapského Mesta v Juhoafrickej republike, aby tak pomohol vyzbierať peniaze na charitu. Herec už spolu s motocyklovým partnerom a kamarátom Charleym Boormanom dorazil do Talianska, kde je prvá zastávka ich cesty nazvanej Long Way Down. Pár sa podujal na podobný výlet aj v roku 2004, keď precestoval zo Škótska do New Yorku cez Európu a Áziu. Vtedy ich cestu monitorovala televízna stanica BBC a odvysielala ju v seriáli nazvanom Long Way Round. McGregor a Boorman precestujú 20 krajín, vrátane oblastí postihnutých chudobou, násilím a občianskymi nepokojmi. Ako veria, podarí sa im zaujať dostatok televíznych divákov, ktorí finančne podporia nadáciu UNICEF. "Cesta Long Way Round nás úplne zmenila. Spojila nás dokopy a vďaka nej sme si splnili sen. Je to niečo, čo sa nestane len tak, každý deň. Dostať podobnú príležitosť ešte raz, je jednoducho úžasné," uviedol 36-ročný herec.
Britský novinár Alan Johnston, ktorého pred viac ako dvoma mesiacmi uniesli v pásme Gazy, je stále nažive a v poriadku. Informoval o tom dnes hovorca palestínskej vlády, ktorý zároveň vyjadril nádej na skoré prepustenie zadržiavaného žurnalistu. "Máme rôzne kanály a rôzne kontakty. Som si istý, že sa má dobre a je zdravý," povedal hovorca palestínskeho kabinetu Ghází Hamad pre televíziu Sky News. "Pokračujeme v úsilí o jeho prepustenie a dúfam, že sa tak stane už vo veľmi, veľmi blízkej dobe." Hamad, ktorý je členom militantného hnutia Hamas, pricestoval do Británie na knižný veľtrh. Britský rezort diplomacie v tejto súvislosti zdôraznil, že sa neangažuje v žiadnych politických diskusiách s predstaviteľmi Hamasu. O Johnstonovi nie sú k dispozícii žiadne spoľahlivé informácie od 12. marca, keď jeho vozidlo našli prázdne v meste Gaza. Na oslobodení 44-ročného reportéra intenzívne spolupracujú všetky zložky Palestínskej samosprávy. Pred takmer troma týždňami sa k únosu prihlásila málo známa islamská skupina Džajš al-Islám, ktorá vzniesla požiadavku oslobodenia arabských väzňov zadržiavaných Britániou. V priebehu posledných dvoch rokov došlo v pásme Gazy k sérii únosov zahraničných novinárov a humanitárnych pracovníkov. Väčšinu však prepustili v priebehu niekoľkých dní.

Obyvatelia Venezuely v nedeľu protestovali v uliciach Caracasu proti rozhodnutiu prezidenta Huga Cháveza zrušiť vysielanie najväčšej súkromnej televíznej stanice v krajine. Najstaršia venezuelská vysielacia sieť Radio Caracas Television (RCTV) vypne vysielací signál v nedeľu o polnoci po tom, ako vláda odmietla obnoviť spoločnosti licenciu. Stanica vysiela rozlúčkový program, zamestnanci sa však rozhodli okupovať počas noci štúdiá, zrejme s cieľom brániť ich vydaniu vládnym orgánom v pondelok. Tisíce ľudí pochodovali proti rozhodnutiu vlády sobotu, ďalšie protesty sa konali v nedeľu. "Toto je Venezuela, nie Kuba," skandovali demonštranti pred štúdiami RCTV v sobotu. RCTV, ktorá vysielala populárne televízne seriály a zábavné programy, patrila k nasledovanejším. Jej frekvenciu získala nová stanica TVes. Stúpenci Cháveza na druhej strane organizujú obrovskú party "od súmraku do úsvitu", ktorá sa začína v nedeľu večer, na oslavu narodenia novej, "socialistickej" televízie a koniec protichávezovskej RCTV. Chávez oznámil rozhodnutie odriecť RCTV licenciu po 54 rokoch vysielania po svojom opätovnom zvolení v roku 2006. Televízia počas kampane otvorene vyzývala na odmietnutie prezidenta. Chávez takisto nikdy nezabudol, že spoločnosť podporila prevrat v apríli 2002, kedy bol na 47 hodín zbavený funkcie. V prejave v sobotu večer Chávez vyzval na pokoj a varoval pred tvrdou vojenskou reakciou, ak sa protesty zvrhnú na násilie. Rozhodnutie Cháveza kritizovali rôzne krajiny a skupiny, vrátane Human Rights Watch, Reportérov bez hraníc a amerického Senátu, ktorý minulý týždeň jednomyseľne schválil rezolúciu vyjadrujúcu "hlboké znepokojenie."
Polícia použila vodné delá a slzotvorný plyn proti stovkám ľudí, ktorí v uliciach Caracasu vo Venezuele od nedele protestovali proti rozhodnutiu prezidenta Huga Cháveza o zrušení najsledovanejšej televízie. Zmáčaní demonštranti sa po zásahu polície najprv rozptýlili, potom sa za spievania štátnej hymny vrátili, aby čelili zástupu poriadkovej polície pred budovou štátnej telekomunikačnej Radio Caracas Television , jediná opozičná televízna stanica s celoštátnym dosahom, majú vypnúť o polnoci, pretože Chávez odmietol spoločnosti obnoviť vysielaciu koncesiu. Podľa polície niektorí demonštranti hádzali do príslušníkov kamene, čo ich prinútilo použiť vodné delá. Najmenej štyria policajti boli podľa nej ľahko zranení. V štúdiách sa televízni zamestnanci pred kamerami objímajú a skandujú "sloboda" v rámci svojej rozlúčky, ktorá je odsúdením Chávezovej vlády. "Žijeme v bezpráví," hovorí 35-ročná moderátorka Eyla Adrianová. "Želala by som si, aby táto noc nikdy nebola." Člen vedenia RCTV Marcel Granier v nedeľu uviedol, že Chávezovo rozhodnutie "znamená príklon k totalitárstvu." Chávez oznámil rozhodnutie odriecť RCTV licenciu po 54 rokoch vysielania po svojom opätovnom zvolení v roku 2006. Televízia počas kampane otvorene vyzývala na odmietnutie prezidenta. Chávez takisto nikdy nezabudol, že spoločnosť podporila prevrat v apríli 2002, kedy bol na 47 hodín zbavený funkcie. Andres Izarra, stojaci na čele štátom financovanej televíznej stanice Telesur, ktorá získala licenciu RCTV, povedal, že v RCTV počas prevratu vládla cenzúra, preto odtiaľ odišiel. "Keď počúvam hovoriť majiteľov RCTV o slobode vyjadrovania, pripadá mi to ako veľké pokrytectvo." Izarra tvrdí, že jeho stanica sa nikdy nebude snažiť destabilizovať vládu. Podľa demonštrantov podporujúcich zrušenie bola RCTV "protiprisťahovalecká". "Nikdy ste na obrazovke nevideli černocha alebo Indiána, a jej programy propagovali násilie," povedal jeden z účastníkov osláv zrušenia RCTV.
Najstaršia venezuelská televízna stanica RCTV prestala v nedeľu o polnoci vysielať potom, čo jej vláda prezidenta Huga Cháveza neobnovila vysielaciu licenciu. Jediná opozičná televízia s celoštátnym dosahom pred ukončením vysielania zverejnila zábery, na ktorých zamestnanci spievali národnú hymnu. Chávez po svojom zvolení koncom minulého roka oznámil, že RCTV neobnoví licenciu. Televízna stanica, ktorá v krajine pôsobila 54 rokov, počas predvolebnej kampane otvorene vyzývala na prezidentovu porážku. Chávez takisto nikdy nezabudol, že televízna spoločnosť podporila v apríli 2002 prevrat, kedy bol na 47 hodín zbavený funkcie. "Bolo to moje rozhodnutie odstaviť RCTV, povedal Chávez v sobotu, pričom povedal, že jej televízne seriály sú nebezpečné pre krajinu, pre dievčatá a chlapcov. Člen vedenia RCTV Marcel Granier v nedeľu uviedol, že Chávezovo rozhodnutie "znamená príklon k totalitárstvu." Stovky ľudí od nedele v uliciach Caracasu protestovali proti zrušeniu najsledovanejšej televízie. Polícia proti demonštrantom použila vodné delá a slzotvorný plyn. Zmáčaní demonštranti sa po zásahu polície najprv rozptýlili, potom sa za spievania štátnej hymny vrátili, aby čelili zástupu poriadkovej polície pred budovou štátnej telekomunikačnej komisie. Podľa polície niektorí demonštranti hádzali do príslušníkov kamene, čo ich prinútilo použiť vodné delá. Najmenej štyria policajti boli podľa nej ľahko zranení.