29. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Dokumentárny film so zábermi autonehody, pri ktorej zomrela britská princezná Diana, by sa nemal dostať do vysielania vzhľadom na necitlivosť voči jej príbuzným. Uviedla to dnes britská opozičná Konzervatívna strana. Dokument televízie Channel 4 obsahuje fotografie urobené bezprostredne po tragickej nehode v cestnom tuneli v Paríži, pri ktorej Diana 31. augusta 1997 zahynula spolu s priateľom Dodim Fayedom a ich vodičom Henrim Paulom, uviedli britské médiá. Podľa správ sa vo filme objaví fotografia zachytávajúca Dianu s dýchacím prístrojom a ďalšie chúlostivé zábery vnútra vozidla. Dokument Diana: The Witnesses in the Tunnel (Svedkovia v tuneli) je jedným z mnohých mediálnych projektov pri príležitosti 10. výročia smrti princeznej. Televízia ho plánuje odvysielať 6. júna, avšak správy o tom, že má obsahovať dosiaľ tabuizované fotografie, vyvolali odsúdenie. Hovorca konzervatívcov pre rezort kultúry Hugo Swire uviedol, že tento program by rozrušil synov Diany, princov Williama a Harryho. "Od verejnoprávnej televízie by sme očakávali viac než takéto ukazovanie senzácie chtivého materiálu," vyhlásil s požiadavkou, aby program zrušili. Televízia Channel 4 sa bránila tým, že jej dokument je nakrútený zodpovedne a že je vo verejnom záujme dozvedieť sa, ako sa odvíjali udalosti vedúce k smrti Diany. Správy médií televízia označila za nepresné. Film síce obsahuje zábery francúzskych fotografov z miesta nehody, tie však boli "starostlivo a citlivo vybraté". Len jediná fotografia ukazuje cestujúcich v aute, ktorých však zatienili. Okrem toho fotografiu už v minulosti zverejnila britská tlač. Hovorca princov Williama a Harryho sa odmietol vyjadriť priamo k dokumentu. Pripomenul však, že obaja svoj postoj už dali opakovane jasne najavo v minulosti. "Pamiatka Diany by mala byť ponechaná tak, ako je. Takéto veci sú nepríjemné pre jej rodinu a priateľov," povedal hovorca.
Zoznam.sk je najnavštevovanejšou stránkou SR internetu. Vyplýva to z mesačného merania slovenského internetu AIMmonitor za mesiac apríl. Striebornú pozíciu obhájil Azet.sk a trojku najlepších uzatvára portál Atlas.sk. Každý z troch najúspešnejších slovenských serverov pritom dosiahol za mesiac viac ako milión reálnych užívateľov (RU - celkom). Najnavštevovanejšou podsekciou je pokec na portáli Azet.sk, ktorý dosiahol viac ako 800 000 RU za mesiac - návštevníci celkom. Priemerná dĺžka návštevy bola 13 minút 14 sekúnd, najdlhšie sa surferi priemerne zdržali na stránke Azet.sk (27min 29sek), najmä na podsekcii rýchla pošta (25min 25sek). Najväčší počet zobrazení (PV - celkom) mal opäť Azet.sk s viac ako 1 mld. PV za mesiac, rovnako najmä vďaka svojej rýchlej pošte. Top prevádzkovateľom v počte RU/mesiac – celkom je firma Zoznam, nasledovaná eTechnologies a Atlas.sk. Internetová populácia v SR bola v apríli 1 757 327 užívateľov.
Najmedializovanejším vedcom je Albert Einstein. Vyplýva to z prieskumu, ktorý urobili vedci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Prieskum trval tri roky, pričom zmapovali 2 756 príspevkov zverejnených v tlači, rozhlase a televízii, ku ktorým sa mali možnosť dostať obyvatelia Olomouckého kraja. "Cieľom bolo okrem iného zistiť, ako médiá informujú o prírodných vedách. Zistilo sa, že najčastejším zmieňovaným vedcom je fyzik Albert Einstein. Na druhom mieste sa umiestnil astronóm a popularizátor vedy Jiří Grygar," povedal jeden z autorov prieskumu Dan Topinka. Einsteinovo prvenstvo ovplyvnilo, že rok 2005 bol vyhlásený za Svetový rok fyziky a Einstein bol preto spomínaný mimoriadne často. Spomedzi českých inštitúcií sa v médiách najviac objavovali citácie z pracovísk a ústavov Akadémie vied ČR (AV ČR). Aj preto sa do médií častejšie dostávali známe mená českej vedy - Helena Illnerová, bývalá predsedníčka AV ČR a jej súčasný šéf Václav Pačes. Medzi najfrekventovanejšie témy patrili informácie o aktuálnych výskumoch. Druhou frekventovanou témou boli organizované akcie (19,5 percenta). Zo všetkých odborov prírodných vied sa najväčšia pozornosť venovala chémii (16,5 percenta). O málo menšia pozornosť (15,4 percenta) prináležala astronómii. Nasledovali fyzika, biológia a matematika. O prírodných vedách médiá informovali skôr pozitívne. Asi 60 percent správ bolo kladných, viac ako tretina bola neutrálna a iba necelé štyri percentá boli negatívne. Tie súviseli skôr s financovaním vedy, odchodom vedcov do zahraničia, plagiátorstvom a pod. Najviac priestoru poskytli médiá prírodným vedám v roku 2004 (1 206 príspevkov). Postupne však zaznamenali pokles záujmu o tieto vedy. Podrobnejšie závery z výskumu zverejnil internetový portál projektmedved.eu
Hovorca Európskej komisie v utorok kritizoval plánovanú televíznu reality šou holandskej televízie, v ktorej sa bude smrteľne chorá žena rozhodovať, komu daruje svoju obličku. "Je nevhodné robiť televíznu reality šou na tému, ako je táto, pretože ide o veľmi vážnu vec," povedal Philip Tod, hovorca európskeho komisára pre zdravie Marka Kyprianoua. Holandskí diváci budú môcť 37-ročnej Lise prostredníctvom SMS správ odporučiť, ktorému z troch uchádzačov má darovať obličku. Program na televízii BNN pobeží v hlavnom vysielacom čase od budúceho piatku. Bývalý riaditeľ spomínanej televízie zomrel na zlyhanie obličiek a roky pred smrťou bol na čakacej listine na transplantáciu obličky. Predstaviteľ televízie holandskému denníku Algemeen Dagblad povedal, že program má upozorniť na akútny nedostatok darcov v Holandsku. Tod na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že komisia v stredu predstaví návrhy na "zlepšenie spolupráce medzi členskými krajinami s cieľom zvýšiť kvalitu a bezpečnosť darcovstva orgánov na transplantácie v Európe tak, aby sa zlepšila dostupnosť orgánov..." Na otázku, či by mohol program holandskej televízie pomôcť v informovanosti o probléme, Tod odpovedal: "Isteže si myslíme, že zlepšovať informovanosť verejnosti o probléme s darcovstvom orgánov je dôležité."
Venezuelská vláda má problém so spoločnosťou Cable NewsNetwork a lokálnou televíznou stanicou Globovision ,pretože údajne vysielajú lži a iniciujú násilie proti prezidentovi Hugo Chavezovi. Minister telekomunikácií a informácií Willian Lara požiadal generálneho prokurátora, aby začal vyšetrovanie. CNN údajne odvysielala šot o protestoch v Mexiku akoby boli v Caracase a použila portrét Chaveza vedľa lídra Al- Kajdy . Globovision zase mala vysielať dokument o pokuse zavraždiť pápaža Jána Pavla II. v roku 1981, čo mal byť útok proti Chavezovi. Televízie chcú, podľa Laru spojiť Chaveza z násilím a smrťou. " To je neakceptovateľná propaganda a nie naozajstná žurnalistika ! ", tvrdí Lara " Zavretie Radio Caracas Television bol iba prvý krok ", tvrdí generalálny riaditeľ Globovision Alberto Federico Ravell .
Irán vydal v pondelok zakáz pre vysielanie televízie Al Jazeera potom, ako odvysielala program, ktorý zaútočil na popredného šiítskeho klerika v Iraku. Zákaz prišiel po talk show Without Borders , v ktorej bola nastolená otázka legitimity veľkého Ajatollaha Ali Al Sistaniho . Napriek tomu, že zákaz nie je verejne vydaný , Al Jazeera zastavila svoje aktivity v Iráne.