9. 8. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
FremantleMedia Enterpress (FME), ktorá je vlastníkom licencie na výrobu programu Superstar (na Slovensku Slovensko hľadá Superstar) pripravuje novú internetovú stránku, kde bude predávať alebo požičiavať zábavne programy zo svojej produkcie. Spoločnosť zároveň plánuje podporu značky TVComedyClasssics prostredníctvom zábavných seriálov a filmov na DVD nosičov, ktoré bude ponúkať spotrebiteľom už na jeseň toho roka. Súčasťou marketingovej podpory značky komediálneho web portálu má byť aj reklamná a mediálna kampaň. Asociácia hudobných vydavateľov USA (National Music Publishers’ Association) oznámila, že vstupuje do súdneho sporu za ochranu autorských práv proti video portálu YouTube, ktorý patrí americkému internetovému gigantu Google. Ako sa vyjadrila Asociácia hudobných vydavateľov , dôvod, prečo vstúpila do súdneho sporu s portálom YouTube je, že mnohí skladatelia nedostávali poriadnu kompenzáciu za hudbu, ktorá sa objavila v YouTube videách. Ďalšími účastníkmi súdneho sporu s Googlom na strane žaloby je i Futbalová asociácia Premier League a Viacom, ktorý je majiteľom MTV, Paramount Pictures, Nickelodeon a Comedy Central.
Televízna séria dokumentárnych filmov vysielaná v Británii sa dostala v stredu pod paľbu kritiky pre dva programy o islame. Jedna policajná jednotka podala na program sťažnosť a druhá ho vyšetruje pre možné porušenie zákona. Polícia z regiónu West Midlands podala protest proti programu televíznej stanice Channel 4 s názvom "Tajná mešita" o islamskom extrémizme a televíziu obvinila z účelového spájania prejavov, ktoré "úplne prekrútili" význam vyjadrení. Po tom, čo vyšla najavo táto sťažnosť, londýnska Metropolitná polícia informovala, že tohtotýždňový program vyšetruje pre "politický islam, ktorý poskytol platformu pre extrémistov džihádu". Tí povedali, že moslimovia sú so Západom "vo vojne". Televízia Channel 4, ktorá vysiela investigatívny seriál Dispatches, informovala, že si je istá, že nepochybila. Prvý program odvysielaný ešte v januári natáčali reportéri v niekoľkých mešitách v celej krajine a v jednom zo záberov sa objavil imám, ktorý chválil bývalé afganské vládne hnutie Taliban za zabíjanie britských vojakov. Podľa polície z West Midlands, do pôsobnosti ktorej spadá oblasť v okolí mesta Birmingham na stredozápade Anglicka, nie je dostatok dôkazov na začatie trestného stíhania proti trom osobám, ktoré sa v programe objavili. Policajné vyšetrovanie však viedlo k preskúmaniu spôsobu, akým bol program upravovaný, a na základe toho podala polícia formálnu sťažnosť na regulačný úrad Ofcom. Informoval o tom zástupca policajného šéfa Anil Patani. Generálny tajomník jednej z mešít konanie polície privítal s tvrdením, že program vyvolal nesprávny dojem, že na miestach bohoslužieb sa propaguje extrémizmus. "Spôsob, akým bol program prezentovaný, je zlý a vyvoláva mylný dojem z mešity," povedal Shouaib Ahmed z mešity Green Lane v Birminghame. Hovorca Channel 4 povedal: "Myslíme si, že útočné názory, ktoré ľudia v programe odhalili, hovoria samé za seba. Tieto slová sme ľuďom do úst nevložili my a všetky vyjadrenia sme starostlivo zasadili do správneho kontextu," povedal hovorca televízie a dodal, že polícia "zatiaľ svoje podozrenia nijako nepodložila". V druhom programe sa vyskytol muž pod pseudonymom "Abu Muhammed", ktorý televízii poskytol rozhovor mimo územia Británie. V ňom povedal, že samovražedné útoky na Londýn v júli 2005 sú "ospravedlniteľné". Tieto slová vyvolali v britských médiách rozhorčenie. "Hodnotíme obsah programu Dispatches odvysielaného 6. augusta, aby sme určili, či môžeme odhaliť nejaký trestný čin," povedala hovorkyňa Scotland Yardu. Televízia Channel 4 informovala, že polícia si vyžiadala neodvysielaný program a materiál. Na jeho získanie musia detektívi dostať nariadenie súdu a preukázať, že materiál má pre vyšetrovanie "podstatný význam" a jeho odhalenie je v záujme verejnosti.
Rakúsko nevydá Kazachstanu bývalého veľvyslanca tejto stredoázijskej republiky vo Viedni, medzičasom bývalého zaťa kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Krajinský súd vo Viedni dnes v zdôvodnení tohto rozhodnutia uviedol, že v prípade Rachata Alijeva nie je v Kazachstane zaručená korektnosť súdneho procesu. Rozsudok už nadobudol právoplatnosť. Ako informovala agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry Gerharda Jaroscha, jeden zo svedkov vraj uviedol, že mu kazašská strana ponúkla peniaze za svedectvo. Alijev je bez akýchkoľvek obmedzení slobodným mužom, vyplynulo z hovorcových slov. Samotný Rachat Alijev sa v reakcii poďakoval za korektný prístup rakúskej strany a zdôraznil, že sa celý čas cítil ako obeť intríg. Niekoľko dní by teraz chcel stráviť v Londýne, kde žije jeho sestra a kde by sa chcel zotaviť z náročných dní uplynulých mesiacov. Kazachstan požiadal 30. mája 2007 Rakúsko o vydanie vtedy už odvolaného diplomata a vplyvného podnikateľa, ako aj ďalších siedmich osôb. Štyri z nich sú v Kazachstane medzičasom trestne stíhané. Aj keď medzi oboma krajinami nejestvuje bilaterálna dohoda určená pre riešenie podobných prípadov, hovorca rakúskeho rezortu spravodlivosti vtedy uviedol, že principiálne nejestvujú prekážky vyhovieť tejto žiadosti. Na Rachata Alijeva, ktorý sa mal spolupodieľať na únose dvoch zamestnancov finančného inštitútu Nurbank a navyše je podozrivý i z prevádzkovania mafiánskej siete vo vlasti, vydali v Kazachstane krátko predtým medzinárodný zatykač. Najvyšší kazašský predstaviteľ nariadil o týždeň skôr orgánom činným v trestnom konaní vyšetriť aktivity svojho zaťa, ktorého polícia obvinila z účasti na spomínanom únose. Miestne úrady pozastavili vysielanie televíznej stanice KTK a vydávanie denníka Karavan, ktoré boli súčasťou Alijevovho mediálneho holdingu. Polícia vykonala aj domovú prehliadku v rezidencii Nazarbajevovho zaťa v kazašskej finančnej metropole Alma-Ata. Krátko po januárovom únose zamieril Alijev do "luxusného exilu" na veľvyslanecký post do Rakúska. Z tejto funkcie ho kazašský prezident odvolal 26. mája 2007. Diplomat predtým obvinil Nursultana Nazarbajeva, že sa ho - ako potenciálneho súpera v budúcich prezidentských voľbách v roku 2012 - snaží umlčať a odstrániť z politického života.
Televízna spoločnosť HBO získala práva na dokumentárny film Sand and Sorrow o genocíde v sudánskom regióne Dárfúr. Vysielať ho plánuje v decembri. Snímka, narozprávaná Georgeom Clooneym zachytáva udalosti, ktoré viedli k vzostupu dárfúrskej vlády. Divákovi má poskytnúť detailný pohľad na situáciu a takisto rozoberá aj zlyhanie medzinárodného spoločenstva, ktoré dostatočne nereagovalo na vážne zločiny proti ľudskosti. "Tragické udalosti, ktoré sa udiali v Dárfúre sú nanešťastie pokračovaním neschopnosti medzinárodného spoločenstva reagovať v záujme ochrany miliónov nevinných životov pred ich vlastnou vládou," uviedol režisér Paul Freedman.