19. 8. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť Fox Interactive Media, ktorá patrí gigantu News Corp vyhlásila, že chce vyvinúť a spravovať webstránky pobočiek televíznych staníc Foxu. Divízia News corp, ktorá napríklad vlastní sociálnu sieť MySpace, sa na tom dohodla s pobočkami televízie Fox, ktoré predstavujú viac ako 160 lokálnych televízii, News Corp však nepatria. Tieto stanice budú používať špeciálne vyvinuté MyFOX portály, ktoré už v súčasnosti využíva 24 televízií ovládaných News Corp. Vo februári sa dohodla Fox Interactive Media so svojimi spriatelenými televíziami, že im poskytne streamované video svojich programov „24“ a „Hell’s Kitchen“ a online služby predaja.

Televízna show, ktorú na svojich obrazovkách uvádza stanica izraelského hnutia Hamas, zobrazila muža v kostýme včely ako ubližuje mačkám a levom. Voči programu televízie protestuje skupina ochrancov zvierat People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). V relácii pre deti Tomorrow's Pioneers jedna z hlavných postáv - včelí obor menom Nahoul drží mačky za chvosty, točí nimi a hádže kamene do levov. V žiadnej relácii, najmä v programoch pre deti sa však nesmie vyobrazovať týranie zvierat. Ospravedlnením nie je ani to, že titulky upozorňujú deti, aby Nahoulovo správanie nenapodobňovali. Na reláciu upozornila organizácia Palestinian Media Watch, ktorá tu pôsobí ako watchdog a jej úlohou je monitorovanie obsahu médií. "Tvrdia, že program má vzdelávací charakter. Má deti učiť ako so zvieratami nezaobchádzať," uviedol hovorca PETA Martin Mersereau, ktorý kritizoval, že deťom neukazujú ako sa k zvieratám správať, ale nepriamo ich navádzajú na takéto konanie. "Takto si Hamas žiadnu priazeň nezíska, keď teraz svet uvidí ako učia deti krutosti," dodal. Potom Mersereau zdôraznil, že týranie zvierat nemožno ignorovať ani na miestach, kde je bežné násilie na ľuďoch.
Čínskeho disidenta odsúdili na štyri roky väzenia za "podnecovanie k štátnemu prevratu". Informovala o tom organizácia Reportéri bez hraníc s tým, že Ľudový súd v meste Chang-čou v provincii Če-ťiang vyniesol verdikt vo štvrtok. Kritika čínskej vlády Čchena Šu-čchinga zadržali v septembri minulý rok za zverejňovanie podvratných článkov na webe. "Vyzývame na prepustenie Čchena a ďalších 50 internetových disidentov a užívateľov internetu v Číne," uvádzajú vo vyhlásení Reportéri bez hraníc. Čchena odsúdili v období vládnej kampane za sprísnenie kontroly v čínskych médiách a internete pred budúcoročnými olympijskými hrami. V posledných mesiacoch zatkli desiatky ľudí za zverejnenie politických komentárov na webových stránkach. Čchen bol tiež zakladajúcim členom zakázanej opozičnej Čínskej demokratickej strany.
Dori Media Group sprevádzkovala tri soap-opera TV stanice na videoportáli YouTube. Priestor dostanú filmové upútavky a exkluzívne rozhovory s hercami z telenoviel. Tento video content (nepoužité seriálové scény, informácie zo zákulisia natáčania a špeciálne interview) bude na You Tube aktualizovaný každý deň. Portál YouTube dáva možnosť návštevníkom videa oznámkovať, komentovať alebo poslať a odporučiť známym. Spoločnosť Dori Media Group disponuje archívom s viac ako 4 000 hodín z nakrútených telenoviel.
Zimbabwský sochár Lovemore Bonjisi bude od 22. augusta vytvárať novú sochu v Botanickej záhrade v pražskej Tróji. Český rozhlas Leonardo pripravil multimediálny projekt, vďaka ktorému môže verejnosť sledovať sochárovu prácu v priamom internetovom prenose. Multimediálnu časť budú realizovať vo formáte Macromedia Flash. Toto experimentálne vysielanie ponúkne na rozdiel od zaužívaných technológií na internete viac interaktívnych prvkov.
Herec Steven Seagal žiada ospravedlnenie od vyšetrovateľov, ktorí ho mylne podozrievali zo zastrašovania novinárky, pracujúcej na reportáži o jeho možnom prepojení s mafiou.Päťdesiatšesťročný akčný hrdina sa búri proti FBI a tvrdí, že obvinenie mu naštrbilo reputáciu. Podľa obvinení si údajne najal bývalého súkromného detektíva Anthonyho Pellicana, aby zastrašil publicistku z denníka Los Angeles Times. "Falošné podozrenia FBI viedli k vzniku tisícok článkov v ktorých sa písalo, že som terorizoval novinárku a spolupracujem s mafiou," povedal Seagal. Ako dodal, tento typ informácií desí zástupcov televíznych štúdií, producentom naháňa strach a zabíja kariéru. Novinárka Anita M. Busch, ktorá je do prípadu zapletená, si v roku 2002 našla na aute červenú ružu, mŕtvu rybu a odkaz, aby prestala. Vyšetrovateľom vtedy povedala, že upodozrieva Seagala a jeho bývalého partnera, s ktorým spoluprodukovali filmy Juliusa R. Nassa, o ktorých práve písala. Seagal nebol nikdy z údajného zastrašovania obvinený, FBI ale v žiadnom vyhlásení nepovedal otvorene, že nikoho nezastrašoval.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.