26. 8. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Čínsky bloger a internetový disident He Weihua skončil na psychiatrii. Čínske úrady ho poslali na špecializovanú kliniku, aby ho primäli mlčať. Organizácia Reportéri bez hraníc v piatok protestovala proti opatreniam, ktoré podľa jeho príbuzných používajú v provincii Hunan na umlčanie ľudí, ktorí v internetových fórach kritizujú režim. "Nie je prijateľné, aby čínske úrady používali takéto metódy, ktoré by umlčali občanov, ktorí len slobodne vyjadrovali svoje názory," uvádzajú vo svojom vyhlásení Reportéri bez hraníc. Čína sa však svojich praktík zrejme nevzdá. Tí, ktorí odhaľujú zneužitie moci a ignorujú cenzúru, riskujú, že sa z donútenia dostanú do ústavu pre psychicky narušených. Odvážneho blogera zadržali na začiatku mesiaca po tom, ako v júli na internete uverejnil článok, v ktorom kritizoval rast cien bravčového mäsa a predpovedal úpadok Komunistickej strany Číny pre korupciu. Ako uviedli jeho príbuzní, He v žiadnom prípade netrpel duševnou chorobou. Napísal však veľký počet článkov o ľudských právach pre internetovú stránku Boxun, ktorú v Číne cenzúra zablokovala. Podľa Reportérov bez hraníc sa He "liečil" na psychiatrii už v decembri 2004.
Podľa serveru Euro OnLine Karel Komárek vrátil Rade pre rozhlasové a televízne vysíielanie ČR licenciu na satelitnú a káblovú televíziu Top TV a údajne ide do likvidácie. Ukončili sa tak všetky špekulácie o možnom predaji. Televízia patrila cez Uniteted Teleshop KKCG Investments Top TV začala vysielať na jeseň v roku v roku 2005 a k jej zakladateľom patrila aj bývala šéfka Primy, neskôr generálna riaditeľka mediálneho zastúpenia RRM a rozhlasových staníc Frekvence 1 a Evropa 2 a terajšia programová riaditeľka Českej televízie Kateřina Fričová , bývalý výkonný riaditeľ Rady pre reklamu Zbyněk Roubal.
Zdravotný stav reportéra pracujúceho pre singapurské noviny, ktorého v Číne zatkli na základe obvinenia zo špionáže, sa vo väzení zhoršuje, informovala dnes Hongkonská novinárska asociácia s výzvou na jeho prepustenie zo zdravotných dôvodov. Čching Čchunga, korešpondenta novín Straits Times pôsobiaceho v Hongkongu, zadržiavajú v Číne od apríla 2005. Vlani v auguste bol odsúdený na päť rokov väzenia v kauze s nekompromisným stanoviskom justičných orgánov, ktorá len zvýraznila obmedzovanie slobody tlače a potláčanie disentu v Číne. Hongkonská novinárska asociácia v otvorenom liste čínskemu prezidentovi Chu Ťin-tchaovi uvádza, že Čching trpí srdcovou arytmiou. Organizácia sa nedávno dozvedela, že jeho choroba sa mu vo väzenských podmienkach rapídne zhoršila. Čching bol obžalovaný zo špionáže pre Taiwan, samosprávny ostrov, na ktorý Peking deklaruje svoje nároky. Zatkli ho v provincii Kuang-tung na juhu krajiny, kde - ako uviedla jeho manželka - cestoval s cieľom zozbierať dokumenty týkajúce sa zdiskreditovaného bývalého vodcu Čínskej komunistickej strany Čao C'-janga, ktorý v januári 2005 zomrel v domácom väzení.
Ozbrojené zložky radikálneho hnutia Hamás sa v sobotu v noci pokúsili zatknúť prominentného palestínskeho novinára. Od svojho úmyslu upustili na naliehanie politických lídrov Hamásu po tom, ako vchod do novinárovho domu zablokovala skupina reportérov a hrozila konfrontácia. Sakher Abú al-Ún, spravodajca francúzskej tlačovej agentúry AFP, stojí na čele únie palestínskych novinárov v Pásme Gazy. K incidentu došlo deň po tom, ako militanti Hamásu napadli skupinu novinárov, ktorí spravodajsky pokrývali demonštráciu proti vláde islamskej militantnej skupiny v Pásme Gazy. Al-Ún útok na novinárov ostro kritizoval. Hoci bezpečnostné jednotky Hamásu v sobotu tvrdili, že od vedenia hnutia dostali príkaz al-Úna zatknúť, po niekoľkých minútach prišli hroziaci spor na miesto činu ukončiť poprední predstavitelia hnutia, ktorí celý incident nazvali "nedorozumením". Podľa hovorcu Hamásu Tahera Nunu sa všetko urovnalo a sloboda prejavu ako aj novinárska práca sa v Gaze naďalej rešpektuje. Hamás sa v júni násilím zmocnil kontroly v Pásme Gazy po piatich dňoch bojov z jednotkami konkurenčného hnutia Fatah. Hoci sa Hamás verejne hlási k rešpektovaniu slobody tlače, jeho v realite sa ukazuje čoraz menej tolerantným voči médiám. Na Západnom brehu protestovalo v sobotu asi 40 palestínskych novinárov proti poslednému útoku Hamásu na médiá. Účastníci volali po slobode tlače a vyzývali Hamás, aby zastavil násilnosti v Gaze.

Veliteľ väzenského tábora na americkej vojenskej základni Guantánamo poprel správy o tom, že telesné a duševné zdravie zadržiavaného kameramana televízie al-Džazíra sa zhoršuje. Právny zástupca väzneného Samiho al-Hadža tento týždeň uviedol, že jeho zdravotný stav sa v posledných mesiacoch veľmi zhoršil. Od konca minulého roka údajne schudol 18 kilogramov a má problémy s trávením. Hadž držal hladovku, uviedol právnik Clive Stafford Smith. Americký kontreadmirál Mark H. Buzby však v e-maili pre agentúru Associated Press (AP) uviedol, že Hadž má v skutočnosti o deväť kilogramov viac ako v júni 2002, keď ho priviezli na základňu na Kube. Nič podľa neho nenaznačuje, že má zdravotné problémy. O hladovke Hadža informovala po prvý raz začiatkom januára jeho televízia. Buzby nepotvrdil, že patrí k väzňom držiacim hladovku, ktorých počet v uplynulých mesiacoch na Guantáname vzrástol na približne dve desiatky. V prípade dlhej hladovky armáda väzňov nútene vyživuje. Hadža zadržali pakistanské sily v decembri 2001, keď sa pokúsil prejsť cez hranicu do Afganistanu, aby spravodajsky pokrýval spojeneckú ofenzívu proti Talibanu. Odovzdali ho armáde USA a pol roka na to ho previezli na Guantánamo. Podľa americkej armády pracoval Hadž v 90. rokoch pre katarského výrobcu nápojov, ktorý podporoval moslimských bojovníkov v Bosne a Čečensku. Na ceste do Azerbajdžanu mal odovzdať peniaze svojho zamestnávateľa medzičasom zaniknutej islamskej nadácii, ktorá financovala militantné skupiny. V tomto období sa údajne "stretol" s Mamdúhom Mahmúdom Sálimom, spolupracovníkom Usámu bin Ládina, ktorého v roku 1998 po zatknutí v Nemecku vydali do USA. Medzinárodné skupiny pre ľudské práva a slobodu tlače odsúdili väznenie Hadža. Americká armáda verejne priznala jeho zadržiavanie až v apríli 2006, keď zverejnila zoznam väzňov v Guantáname po žiadosti agentúry AP na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Fínsky súd uznal vinným 15-ročného študenta z urážky na cti, keď na internetovej stránke YouTube zverejnil video svojho učiteľa. Mladík bude musieť za vzniknuté škody zaplatiť pokutu v prepočte 30-tisíc Sk. Študent nakrútil svojho učiteľa ako spieva a tancuje na jednej zo školských osláv v máji. Neskôr klip umiestnil na YouTube, pridal doň titulky a nazval ho "Karaoke na psychiatrii". Keď to učiteľ zistil, zažaloval ho a požadoval od neho dvetisíc eur (67-tisíc Sk). Je to vôbec po prvýkrát, keď fínska jurisdikcia potrestala niekoho za publikovanie videoklipu na internete.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.