28. 9. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
BBC News spojí svoje televízne , rozhlasové a online newsroomy. Takisto by mali vzniknúť aj nové oddelenia - pre integrované programy- BBC news web, TV news ,News 24 channel a rozhlasové news bulletiny, diskusné programy , ktoré by ich malo pripravovať aj pre BBC2's Newsnight, BBC1's Sunday AM a Radio 4's Krok ku spojeniu newsroomov bude mať za následok krátenie stavu pracovníkov.
Európsky parlament oznámil troch finalistov na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2007. Stali sa nimi ruská novinárka Anna Politkovská, čínsky disidentský pár a sudánsky právnik. Sacharovovu cenu, pomenovanú podľa bývalého sovietskeho disidenta, udeľuje Európsky parlamentu osobe alebo skupine osôb za výnimočný prínos v oblasti ochrany ľudských práv, menšín, medzinárodnej spolupráce alebo demokracie a právneho poriadku v súlade s Európskym dohovorom o ľudských právach. Víťaza vyberú na zhromaždení Európskeho parlamentu 25. októbra. Investigatívnu novinárku a kritičku ruského prezidenta Vladimíra Putina a vojny v Čečensku Annu Politkovskú zastrelil 7. októbra v Moskve neznámy páchateľ. Jej kandidatúru podporil Joseph Daul, líder najväčšej parlamentnej Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov) a Európskych demokratov. Ďalšími dvoma finalistami sa stali čínski ochrancovia ľudských práv Ceng Ťin-jan a Chu Ťia, ako aj sudánsky splnomocnenec pre ľudské práva Salíh Mahmúd Osman. Meno víťaza zverejnenia 11. decembra v Štrasburgu. Minulý rok sa nositeľom ceny stal bieloruský opozičný líder Alexander Milinkevič a spolu s ňou získal šek na 50 000 eur. Sacharovova cena sa udeľuje každoročne od roku 1998. Medzi bývalými ocenenými je aj juhoafrický vodca Nelson Mandela, mjanmarská opozičná líderka Aun San Su Ťijová a niekdajší tajomník OSN Kofi Annan.
News Corporation uviedla novú verziu komunitného portálu MySpace.com pre mobilné telefóny. Verzia pre mobilné telefóny okrem toho, že bude umožňovať svojim užívateľom posielať a prijímať správy, komentáre a obrázky, updatetovať si svoj blog a stretávať sa so známymi, naplno podporuje i rôzne reklamné formáty tak, ako v online prostredí. Ako informovali zástupcovia z News Corporation, cieľom uvedenia tejto bezplatnej verzie je zvýšiť záujem zadávateľov o mobilnú reklamu. V nasledujúcom období spoločnosť News Corporation plánuje spustiť mobilnú verziu i ďalších svojich projektov, ako je Photobucket, FoxSports.com, AskMen a iných.
Americké rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Ázia zdvojnásobili vysielanie pre Mjanmarsko v reakcii na zásah vojenskej vlády proti demonštrantom. Stanice k rozšíreniu vysielania pristúpili v stredu, agentúra, ktorá nad nimi dozerá, zmenu oznámila až vo štvrtok. Hlas Ameriky (VOA) programy v barmskom jazyku rozšíril z 1,5 na tri, Rádio Slobodná Ázia (RFA) z dvoch na štyri hodiny denne. "Obyvatelia Barmy prahnú po presných informáciách, tak o svetovej reakcii na ich boj za demokraciu, a tiež o tom, čo sa deje v ich vlastnej krajine," povedal James K. Glassman, predseda Vysielacej rady guvernérov, agentúry federálnej vlády, pod ktorú VOA aj RFA spadajú. Líder republikánov v Senáte Mitch McConnell a demokratická senátorka Dianne Feinsteinová medzičasom nakrútili videoposolstvo obyvateľom Mjanmarska, bývalej Barmy. Obaja sú silnými odporcami vojenskej junty, ktorá v krajine juhovýchodnej Ázie vládne. Senátori v posolstve obyvateľom odkázali, že USA podporujú ich úsilie o slobodu a demokraciu. "Váš boj je vaším bojom. Svet vás sleduje a my vás povzbudzujeme," povedal McConnell V mjanmarských mestách VOA a RFA každý týždeň počúva asi 20 percent dospelej populácie.
Oprah Winfrey je najlepšie platenou osobnosťou v televízii. Podľa časopisu Forbes zarába dokonca štyrikrát viac, ako jej najbližší rival. V období od júna 2006 do júna 2007 Winfrey vyplatili asi 260 miliónov dolárov, čo je v prepočte vyše šesť miliárd korún. Na druhom mieste je komik Jerry Seinfeld, ktorého zárobky za minulý rok dosiahli 60 miliónov dolárov (1,4 miliardy korún). Tretia priečka patrí porotcovi súťaže American Idol Simonovi Cowellovi so ziskami vo výške 45 miliónov dolárov (asi jedna miliarda korún). Nasledujú: 4. David Letterman (955,2 milióna korún), 5. Donald Trump (764,2 milióna korún), 6. Jay Leno (764,2 milióna korún), 7. Dr. Phil McGraw (716,4 milióna korún), 8. 'Judge' Judy Sheindlin (716,4 milióna korún), 9. George Lopez (621 miliónov korún) a 10. Kiefer Sutherland (525,4 milióna korún). Päťdesiattriročná Winfrey nie je v rebríčkoch Forbes žiadnym nováčikom. V januári ju Forbes označil za najbohatšiu ženu v šoubiznise. Jej talk šou sleduje v USA každý týždeň v priemere 30 miliónov divákov.