3. 12. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Venezuelský prezident Hugo Chávez na sobotňajšej konferencii pre médiá opäť nešetril kritikou na adresu americkej televízie CNN, ktorá je voči jeho osobe údajne zaujatá. "Hitler by mohol byť šéfom CNN," povedal Chávez, ktorý vysvetľoval svoje podozrenia, že Spojené štáty sa ho za podpory amerických médií usilujú odstrániť. Ľavicový líder demonštroval svoje tvrdenia tromi ukážkami toho, čo o ňom CNN tento rok odvysielala. V poslednom príspevku, ktorý CNN v španielskej mutácii odvysielala začiatkom týždňa, sa pri zábere venezuelského prezidenta zjavil titulok "Kto ho zabil?". Podľa Cháveza tým CNN nabádala na jeho zavraždenie. Televízia sa za pochybenie ospravedlnila a vysvetlila, že titulok patril k reportáži o smrti futbalistu Seana Taylora, ktorého zastrelili na Floride. "Kto verí tomu, že išlo o chybu?" spýtal sa Chávez a dodal, že proti televízii podnikne právne kroky. Venezuelský líder, ktorý je známy svojimi častými úrokmi na USA, povedal, že Američania sa usilujú o "svetovú mediálnu tyraniu... aby zaviedli svoju ideológiu po celom svete". V nedeľu sa Venezuelčania odoberú k volebným urnám, aby sa v referende vyjadrili k návrhu novely ústavy, ktorá podľa kritikov neprimerane posilní Chávezove právomoci. Ústavná reforma umožní prezidentovi uchádzať sa bez obmedzenia o znovuzvolenie a funkčné obdobie hlavy štátu sa predĺži zo súčasných 6 na 7 rokov. V kompetencii prezidenta bude ďalej možnosť obmedziť nezávislosť médií v prípade ohrozenia národnej bezpečnosti alebo uskutočňovať zmeny v administratívnom členení krajiny vrátane právomoci menovať viceprezidentov ako správcov novovytvorených regiónov.
Elizabeth Taylor presvedčila štrajkujúcich scenáristov, aby na chvíľu prerušili svoje protesty. Asociácia Writers Guild of America (WGA) jej želanie splnila a sľúbila, že na pozemku Paramount Pictures nebude jeden deň demonštrovať. Aktivistka v boji proti AIDS a herec James Earl Jones tam 1. decembra odohrali benefičné predstavenie diela amerického dramatika A. R. Gurneyho s názvom Love Letters. Na predstavenie si kúpilo vstupenky za 2500 dolárov (približne 56 000 slovenských korún) viac ako 500 ľudí, vrátane prvej dámy Kalifornie Marie Shriver. Cieľom charitatívneho večera bolo vyzbierať milión dolárov (takmer 22,5 milióna slovenských korún) pre nadáciu Elizabeth Taylor, ktorá sa venuje boju proti AIDS. Sedemdesiatpäťročná legenda filmového plátna požiadala scenáristov, aby sa na jednu noc zriekli štrajku, aby mohla ona a jej hostia vojsť do štúdií s čistým svedomím. Scenáristi svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že "táto výnimočná udalosť sa uskutočnila výhradne vďaka snahe dámy Elizabeth Taylor, ktorá nie je len dlhoročnou členkou Screen Actors Guild ale aj otvorenou podporovateľkou WGA," povedal prezident západnej pobočky asociácie Patric Verrone. "Asociácia scenáristov preukázala veľkú ľudskosť, empatiu a odvahu," vyhlásila Scenáristi vstúpili do štrajku 5. novembra. Odborári požadujú od producentov väčšie zisky z predaja DVD nosičov a z internetového obchodu. Posledný veľký štrajk v Hollywoode bol v roku 1988 a filmové spoločnosti stál asi 500 miliónov dolárov (viac ako 11 miliárd slovenských korún). Scenáristi vtedy nepracovali 22 týždňov.
Gruzínska vláda plánuje odvolať zákaz vysielania opozičnej televíznej stanice Imedi, vyhlásila dnes úradujúca prezidentka Nino Burdžanadzeová. Zrušenie zákazu je hlavná požiadavka západných spojencov Gruzínska pred prezidentskými voľbami v krajine, vypísanými na 5. januára. Polícia vtrhla do redakcie televízie Imedi 7. novembra, po zákroku voči protivládnym demonštrantom v uliciach Tbilisi slzotvorným plynom a gumenými projektilmi. Gruzínske orgány obvinili televíznu stanicu z vyzývania na revolúciu. Väčšinovým vlastníkom stanice je Badri Patarkacišvili, ktorý sa uchádza o funkciu prezidenta. "Rozhodli sme sa požiadať generálnu prokuratúru o zrušenie zákazu (vysielania televízie) Imedi," citovala Burdžanadzeovú na tlačovom brífingu agentúra Reuters. "Dúfame, že všetky kroky budú dokončené do dvoch dní a Imedi bude môcť opäť začať vysielať," dodala. Multimilionár a opozičný finančník Patarkacišvili podal žiadosť o registráciu svojej kandidatúry v prezidentských voľbách, čelí však obvineniu, že sa usiloval o zvrhnutie prezidenta Michaila Saakašviliho. Tesne pred policajnou raziou vzal správu televízie Imedi do svojich rúk jej spoluvlastník, spoločnosť News Corporation Ruperta Murdocha. Saakašvili vypísal predčasné prezidentské voľby na január po protestoch opozície, ktorá ho obvinila z autoritárskej vlády a neschopnosti riešiť chudobu a korupciu. Západní kritici varovali, že voľby nebudú slobodné, ak zostane zakázané najväčšie opozičné médium, televízia Imedi.