4. 12. 2007

DIGITAL MEDIA NEWS

DIGITAL MEDIA NEWS
Na informačnú kampaň k digitalizácii televízneho a rozhlasového vysielania by mal štát vynaložiť v rokoch 2008 až 2012 minimálne 125 miliónov korún. Ako uvádza ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií v koncepcii, o ktorej bude v stredu rokovať vláda, táto suma tvorí len 45 percent celkových nákladov. Na zvyšku sa budú podieľať verejnoprávne médiá, súkromní televízni a rozhlasoví vysielatelia, prípadne prevádzkovatelia multiplexov.
Navrhovaný spôsob financovania nákladových položiek pri prístupe k vysielaniu STV a koncových užívateľov môže mať za následky zastavenie celého procesu prechodu z analógového na digitálne vysielanie a môže spôsobiť krízu v hospodárení Slovenskej televízie. Model financovania nezohľadňuje v procese prístupu k vysielaniu Slovenskej televízie a prístupu ku koncovým užívateľom technologickú neutralitu finančných príspevkov a nerieši dopady na rozpočet Slovenskej televízie, tvrdí vo svojej reakcii STV. Úvahy o financovaní tejto podpory z prostriedkov získaných z koncesionárskych prostriedkov závažným spôsobom môžu narušiť prevádzku verejnoprávneho vysielateľa a spôsobiť vážnu krízu v hospodárení Slovenskej televízie. Navrhovaný prístup naráža na problem technologickej neutrality. Nie je možné uvažovať s jediným alternatívnym riešením príjmu prostredníctvom satelitného vysielania, pokračuje vo svojej reakcii STV. Podobný prístup v Taliansku bol hodnotený Európskou komisiou ako nezlučiteľný so spoločným trhom. Podľa STV nie je možné akceptovať navrhovanú čiastku vo výške 4.500,- Sk pretože nezohľadňuje reálne náklady na riešenie alternatívneho príjmu. Navrhovaný materiál predpokladá pristúpiť k implementovaniu podpory predbežne v období rokov 2011 – 2013, ale v tomto prípade je nutné uvažovať s čiastočnou paralélnou prevádzkou v oblastiach dokrytých prevádzačmi až do tohto termínu ( v niektorých prípadoch aj 3 roky) alebo riešenie tejto otázky priebežne. Zároveň riešenie týchto oblastí zásobovaných signálom z prevádzačov si vynúti ďalšie náklady, ako bolo uvedené v odstavci o paralelnej prevádzke, ktoré niesú v tomto materiáli zohľadnené.
Prostriedky na financovanie podpory prístupu k vysielaniu STV je nutné výlučne riešiť zo zdrojov štátneho rozpočtu, prípadne zaručiť tieto prostriedky formou dotácie zo štátneho rozpočtu pre STV. Zároveň je nutné uvažovať o podpore pri zachovaní technologickej neutrality so zohľadnením prieniku so stabilizačnou (motivačnou) podporou a s možnosťou použitia týchto prostriedkov od začiatku tohto procesu, uzatvára STV
Začiatok prvej etapy kampane, týkajúcej sa prechodu na pozemné digitálne televízne vysielanie (DVB-T), je naplánovaný do konca budúceho roka. Celá by sa mala ukončiť v decembri 2012. Jej cieľom je to, aby verejnosť získala základné informácie o dôvodoch zmeny pozemného televízneho vysielania z analógového na digitálne. Taktiež sa oboznámi s jeho základnými vlastnosťami, spôsobom príjmu, termínmi vypínania analógových vysielačov, ako aj prípadnými dotáciami štátu na túto oblasť. Informačná kampaň pokryje celú verejnosť, ale zameria sa predovšetkým na problémovú cieľovú skupinu, ktorými sú starší ľudia, menej digitálne vzdelaná či vidiecka časť populácie. V súčasnosti slovenská verejnosť prijíma televízne signály rôznym spôsobom, ale až u 60 percent domácností je to prostredníctvom spoločných, prípadne individuálnych antén zo siete pozemných analógových vysielačov. Tí si po prechode na DVB-T budú musieť vyriešiť príjem sami. Najväčším pokrytím obyvateľstva v SR z pozemných vysielačov disponuje STV, konkrétne Jednotka má 95,8-percentné pokrytie, Dvojka 88,7 percenta, nasleduje TV Markíza (85,7), TV JOJ (61) a TA3 (7,8 percenta). Predpokladá sa, že pozemné digitálne vysielanie vo väčšine oblastí spustia už spomínané televízie - minimálne programové služby, ktoré sa dnes v príslušnej oblasti vysielajú analógovo. Tieto služby sa umiestnia do prvého terestriálneho multiplexu a budú vysielať najmä na televíznych kanáloch v súčasnosti neobsadených analógovým vysielaním. Istý čas bude paralelná prevádzka DVB-T aj analógového vysielania. To sa potom začne vypínať, čím sa vytvoria predpoklady na spúšťanie druhého terestriálneho a verejnoprávneho terestriálneho multiplexu, do ktorých sa presunú programové služby z prvého multiplexu.