10. 7. 2008

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Od 1. augusta 2008 nastúpi Martin Pastierovič do pozície šéfredaktora pre spravodajský portál Čas.sk. Novému šéfredaktorovi, ktorý predtým viedol redakciu týždenníka Nový Čas Ľudia, bude šéfovať Marián Pavel, On-line director vydavateľského domu Ringier Slovakia, a.s.
Televízia TA3 dosiahla počas prvých júlových dní nadpriemerné hodnoty sledovanosti. Od prvého do ôsmeho júla mala TA3 priemerný čistý trhový podiel približne 3,8 %. Najlepšie výsledky zaznamenala v utorok, 8.júla, keď čistý podiel na trhu bol na úrovni 4,7 %. Aktuálne spravodajstvo a publicistické relácie sú podľa televízie pre divákov atraktívne aj v období letnej sezóny. Ako vynikajúci hodnotí spravodajská televízia štart v 28. týždni. Ranné správy mali v pondelok o deviatej hodine podiel 6,2 %. Poludňajší žurnál po dvanástej hodine si pozrelo 7,8 % divákov, ktorí práve v tom čase sledovali televíziu. O vysielanie TA3 prejavili diváci záujem aj v priebehu ôsmeho júlového dňa. Pred ôsmou dobre obstáli Ranné správy s podielom 7,1 %. Z divákov prítomných pri obrazovkách si v čase vysielania Poludňajšieho žurnálu zvolilo spravodajskú televíziu takmer 10 %. Aj investigatívna žurnalistika si našla svojich priaznivcov v čase letných dovoleniek. Priemerný dosah relácie Čierny Peter bol 135 tisíc divákov a darilo sa aj relácii Téma dňa. V uvedených hodnotách sledovanosti ešte nie je zahrnuté úplné meranie domácností s digitálnym príjmom. V meraní nie je zahrnuté ani sledovanie TA3 na verejných priestranstvách, rovnako ani diváci, ktorí sledujú spravodajskú televíziu cez internet či mobilné telefóny. Nadpriemerné hodnoty sledovanosti TA3 možno podľa televízie zdôvodniť dôležitými aktuálnymi udalosťami na Slovensku i v zahraničí, o ktoré má divácka verejnosť záujem. Televízia TA3 okrem toho nasadí do letnej štruktúry aj kultúrne a dovolenkové servisy spojené s užitočnými informáciami pre dovolenkárov. TA3 prostredníctvom živých vstupov a reportáží prináša aj informácie z domácich stredísk cestovného ruchu. V špeciálnych informačných blokoch ich TA3 bude pokrývať od budúceho týždňa.
Najväčší dodávateľ bezplatného internetového spravodajstva na Slovensku – spravodajský portál agentúry SITA Webnoviny oddnes prichádza s novou, na slovenskom trhu zatiaľ nerozšírenou službou – RSS kanálmi s obrázkami. Obrázkové RSS, ktoré si môžu bezplatne sťahovať všetci návštevníci Webnovín, ako aj internetové stránky, prinášajú Webnoviny ako prvý portál na Slovensku.Obrázkové RSS rozširujú našu ponuku aktuálneho spravodajstva zo servisu SITA pre internetové portály. V súčasnosti portálom ponúkame možnosť bezplatného odberu správ cez xml rozhranie. Tu je k dispozícii osem kategórií, do ktorých zaraďujeme približne 15 percent textovej produkcie agentúry SITA. Z nich si portály môžu vyskladať svoj vlastný spravodajský balík. Zmluvne sa však zaväzujú odoberať všetky správy, vrátane PR správ. Niektorým portálom však tieto balíčky nevyhovujú, pretože tieto balíčky už nesmú ďalej filtrovať. RSS správy s obrázkami tak portálom ponúkajú možnosť implementovať plnohodnotné spravodajstvo na svoju hlavnú stránku a zároveň aj možnosť vybrať si, ktorú správu uverejnia a ktorú nie. Ak ich návštevníka správa zaujme, po kliknutí sa dostane na Webnoviny, kde si správu dočíta. Okrem xml a RSS kanálov ponúkajú Webnoviny internetovým portálom a stránkam aj titulkový servis, čo je jednoduchý skript, ktorý webdizajnér vloží do stránky na má na nej aktuálne titulky. Podobným spôsobom si môžu stránky z Webnovín prebrať aj mapku s predpoveďou počasia a kurzový lístok. Webnoviny denne odvysielajú približne 80 správ v ôsmich kategóriách: Slovensko, Svet, Financie a biznis, Šport, Hi-tech, Šoubiznis, Auto-moto a Zdravie. Spravodajstvo Webnovín je doplnené aj videami a zvukmi. Agentúra SITA vo svojich spravodajských servisoch odvysiela v priemere takmer 500 správ denne.