9. 9. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Na základe rozhodnutie thajského súdu zrušia stovky internetových stránok, ktoré urážajú thajskú kráľovskú rodinu. O ich zákaz požiadal minister pre komunikáciu, ktorý zostavil zoznam 400 nevhodných stránok, 344 z nich urážalo panovnícky rod. Medzi ostatnými prehreškami bolo zobrazovanie hry so sexuálnym obsahom, či iný obscénny materiál. "Na základe súdneho rozhodnutia zrušia 400 internetových stránok, ďalších 1200 bude blokovaných. Súd ich považuje za nebezpečenstvo pre národnú bezpečnosť alebo za narušiteľa spoločenského poriadku," oznámila Tlačová aliancia juhozápadnej Ázie sídliaca v Bangkoku. Internetová spoločnosť Google plánuje v spolupráci s vydavateľmi ponúkať historické vydania novín a naskenovaných obrázkov v digitalizovanej podobe. Na svojej internetovej stránke spoločnosť so sídlom v americkom Silicon Valley uviedla, že milióny ton archívov plánuje sprístupniť verejnosti na internete. Táto iniciatíva zahŕňa tucty denníkov a rozšíri dva roky starý záujem Google na spoluprácu s dvoma najväčšími americkými denníkmi The New York Times a Washington Post. "Nielenže si budete môcť tieto denníky vyhľadať, ale budete v nich aj môcť listovať práve tak, ako v tlačenej forme," uviedol produktový manažér spoločnosti Punit Soni. Spolupráca zahrnie denníky od pittsburského Post-Gazette až po najstarší severoamerický denník Chronicle-Telegraph z Quebecu, ktorý vychádza bez prestávky už 244 rokov. Cieľ spoločnosti je rovnaký ako pri iniciatíve Google Book Search, pri ktorom Google spolupracuje so svetovými vedeckými knižnicami pri skenovaní starých kníh, ktoré už nevychádzajú.

Dariusz Bohatkiewicz / 2006/

Dvaja novinári z poľskej verejnoprávnej televízie TVP, ktorých v pondelok zadržali juhoosetské a ruské jednotky v Gruzínsku, sa v utorok v skorých ranných hodinách dostali na slobodu, informuje TVP. Reportéra a kameramana spolu s ich gruzínskym vodičom zadržali, keď v Karaleti, ktoré sa nachádza 20 kilometrov od Gori, pripravovali reportáž do večerných správ. Zadržaný novinár Dariusz Bohatkiewicz uviedol, že dostali naspäť všetko zariadenie, peniaze aj mobilné telefóny. "Mysleli si, že sme špióni, ale správali sa k nám veľmi dobre. Umožnili nám v pondelok večer zavolať rodinám," povedal Bohatkiewicz, podľa ktorého im vojaci počas zadržiavania vyčítali "nedostatok objektivity" poľských médií počas gruzínskej krízy a kritizovali postoj poľských lídrov.

Šéfredaktor magazínu Esquire je presvedčený, že čitatelia tlačených periodík ešte nevymreli. V pondelok preto časopis vyšiel s titulnou stranou "potlačenou" elektronickým atramentom. "Za uplynulé roky som hľadal spôsob, ktorý by ukázal, že tlač je obzvlášť životaschopný produkt," uviedol šéfredaktor Esquire David Granger. Obrazovka so 65 centimetrami štvorcovými sa nachádza na obálke októbrového čísla magazínu, ktorý oslavuje 75. výročie založenia s heslom Teraz sa začína 21. storočie. Technológia využíva atramentové mikrokapsule, ktoré sú kontrolované elektronicky. Displej nie je napojený na bezdrôtovú sieť, preto sa jeho obsah nedá obnovovať. V prvej polovici roka 2008 podľa údajov Audit Bureau of Circulations klesol predaj tlačených magazínov v Spojených štátoch amerických o šesť percent. Inzerenti prejavili menší záujem a poklesli príjmy z reklamy. "Ak chceme byť životaschopní, tlačená inzercia musí byť rovnako životaschopná ako tlačený úvodník," uviedol Granger. Podľa jeho slov, elektronický displej pritiahol inzerentov a októbrové vydanie magazínu má najvyšší počet strán s reklamou za jeho 11-ročné pôsobenie vo funkcii šéfredaktora.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Thajský ústavný súd rozhodol, že premiér Samak Sundaravedž porušil ústavu, keď bol moderátorom televízneho programu o varení a musí odstúpiť z funkcie spolu so svojím kabinetom. Rozhodnutie súdu prichádza v čase hlbokej politickej krízy v krajine. Sudca uviedol, že Samak "porušil článok 267 ústavy a "jeho pozícia ako premiéra sa skončila". Thajská ústava neumožňuje vládnym ministrom vykonávať v tejto funkcii iné súkromné pracovné aktivity. Protivládni demonštranti sa utáborili od 26. augusta pred sídlom vlády v Bangkoku a požadovali jeho odstúpenie. Správu priniesla tlačová agentúra Associated Press.

Šéf bagdadskej pobočky arabskej televíznej stanice al-Arabíja dnes unikol pokusu o bombový atentát, informovala televízia. Hlavný korešpondent televíznej stanice so sídlom v Dubaji Džavád al-Hattáb sa vybral do práce, keď jeho šofér našiel výbušninu v jeho vozidle. Bomba vybuchla ešte pred príchodom polície, pri explózii sa však nikto nezranil. Novinár, vojak a príslušník polície patria medzi najnebezpečnejšie povolania v Iraku. Al-Arabíja, satelitná spravodajská stanica populárna v arabskom svete, už v Iraku stratila niekoľko zamestnancov. Šesť ľudí zahynulo v októbri 2006 pri výbuchu bomby umiestnenej v aute pred budovou televízie v Bagdade. Jeden policajt dnes zahynul a traja ďalší utrpeli zranenia pri výbuchu bomby pri ceste v severoirackej provincii Salaheddín, informovala spravodajská agentúra Voices of Iraq (Hlasy Iraku). Iracký parlament začal po mesačnej letnej prestávke opäť zasadať. Medzi najdôležitejšie legislatívne návrhy, o ktorých bude v blízkej budúcnosti rokovať, patrí dlho odkladaný návrh zákona o voľbách v provinciách, zákon o rope a plánovaná dohoda medzi USA a Irakom o bezpečnosti.

Copyright © TASR 2008