19. 11. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť Time oznámila, že sprístupnila archív fotografií magazínu LIFE na internete. Medzi 10 miliónmi obrázkov sa nachádza aj niekoľko najznámejších snímok 20. storočia. Fotoarchív je prístupný prostredníctvom novej služby na webovej stránke images.google.com/hosted/life a je možné ho nájsť aj prostredníctvom vyhľadávača Google. Zbierka obsahuje obrázky známych fotografov a fotografiek ako napríklad Alfred Eisenstaedt, Margaret Bourke-White, Gordon Parks alebo W. Eugene Smith. Medzi množstvom fotografií sú aj snímky zo Zapruderovho filmu zachytávajúceho atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, Mangsellova kolekcia z Londýna a fotografie Huga Jägera z obdobia nacistického Nemecka v rokoch 1937 až 1944. Podľa spoločnosti Time až 97 percent obrázkov verejnosť doteraz nevidela. Podľa spoločnosti sú fotografie prístupné zdarma pre osobné a vedecké účely. Autorskými právami však naďalej disponuje Time.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Počet novinárov a iných pracovníkov médií, ktorí boli zabití pri výkone svojej profesie, v roku 2008 celosvetovo klesol, zostáva však na vysokej úrovni. V stredu o tom informovala organizácia zaoberajúca sa bezpečnosťou žurnalistov. Tento rok prišlo o živo 80 pracovníkov médií v porovnaní so 173 v rokoch 2007 a rovnako 173 v roku 2006 , informoval riaditeľ Medzinárodného inštitútu pre bezpečnosť médií (INSI) Rodney Pinder na výročnom mítingu v španielskej Valencii. "Počty sú v porovnaní s minulým rokom v každom prípade nižšie, ale mali by sme pripomenúť, že sa nám tieto čísla nepodarilo znížiť od krvavých vojen v Afganistane a Iraku, ktoré stále pokračujú," vyhlásil Pinder. Ešte v roku 1998 bruselská mimovládna organizácia zaznamenala 69 zabitých reportérov a mediálnych zamestnancov. Pod medziročný pokles sa okrem iného podpísala aj zlepšujúca sa bezpečnostná situácia v Iraku, lepšie tréningy novinárov a čoraz častejšie odmietanie žurnalistov cestovať do problémových regiónov ako Latinská Amerika. "Vražda novinára nemá za následok len to, že sa ho niekto zbaví, ale aj fakt, že umlčí ďalších novinárov," pripomína riaditeľ. Takmer polovicu zabitých novinárov tento rok zastrelili, ďalších 12 upálili a troch ubili na smrť. V iných prípadoch reportérov pripravili o život v akcii a v jednom prípade popravili.
Súdny proces so štyrmi mužmi obžalovanými v súvislosti s vraždou ruskej novinárky Anny Politkovskej z roku 2006 bude pre verejnosť uzavretý. V stredu o tom rozhodol sudca, čím nahneval rodinu Politkovskej. "Tento súdny proces bude pokračovať ako neverejný proces," povedal sudca Jevgenij Zubov, ktorý pojednávanie na moskovskom vojenskom súde vedie. "Je to vzhľadom na bezpečnosť účastníkov procesu, ich príbuzných a blízkych," povedal. V pondelok, kedy sa pojednávanie začalo, Zubov povedal, že pojednávanie bude verejné, ale upozornil na to, že má právo neskôr verejnosť vylúčiť. Novinárka Politkovská bola ostrou kritičkou politiky Kremľa v Čečensku. Príbuzní zavraždenej novinárky a ich právni zástupcovia rozhodnutie sudcu ostro kritizovali. "Som veľmi sklamaná," povedala novinárom právna zástupkyňa Politkovskej rodiny Karinna Moskalenková. "Domnievam sa, že proces by mal byť prístupný verejnosti nielen preto, že taký by mal byť každý proces, ale aj preto, že bola verejnou postavou a verejnosť by mala poznať okolnosti jej zabitia," povedala Moskalenková. Syn Politkovskej Iľja povedal: "Samozrejme, že sa nám neverejné pojednávanie nepáči... Na tom, aby tu boli novinári, nie je nič zlé." Advokát jedného z obžalovaných s rozhodnutím sudcu tiež nesúhlasí a vyjadril podozrenie, že uzavretý proces presadzovala prokuratúra, aby zatajila informácie pred verejnosťou. "Neverejný proces chceli od začiatku," povedal Murad Musajev, ktorý zastupuje Džabraila Machmudova, Čečena obvineného z toho, že Politkovskú sledoval niekoľko týždňov pred jej zavraždením. Nikomu zo súdených sa nedáva priamo za vinu stlačenie spúšte a úradom sa nepodarilo zistiť ani to, kto vraždu prikázal. Okrem Džabraila je obžalovaný aj jeho brat Ibragim, bývalý policajný vyšetrovateľ Sergej Chadžikurbanov a bývalý príslušník tajnej služby Pavel Rjaguzov, ktorý je obvinený z toho, že Politkovskej vrahom poskytol jej adresu. Džabrail a Ibragim sú bratmi Rustama Machmudova, ktorý podľa vyšetrovateľov v októbri 2006 Politkovskú na schodoch pred jej bytom zastrelil. Rustama sa nepodarilo vypátrať a podľa vyšetrovateľov z Ruska ušiel. Politkovská, ktorú zavraždili vo veku 48 rokov, bola autorkou kníh a článkov ostro kritizujúcich vtedajšieho prezidenta Vladimira Putina najmä pre porušovanie ľudských práv ruskými ozbrojenými silami v Čečensku. Jej vražda vyvolala medzinárodné rozhorčenie a niektorí kritici dali tento zločin za vinu ruskému politickému vedeniu.
Moskovskí žalobcovia dnes informovali, že varovali ruské vydanie časopisu Newsweek pred údajnými urážkami moslimov. Moskovská prokuratúra tvrdí, že časopis uverejnil dva články, ktoré môžu moslimovia vnímať ako "urážlivé alebo zahanbujúce". Súčasťou článku bola aj jedna z dánskych karikatúr z roku 2005, zobrazujúca proroka Mohameda. Časopis uverejnil články o moslimoch v Európskej únii koncom októbra. K varovaniu prokuratúry sa zatiaľ nevyjadril. V Rusku žije približne 20 miliónov moslimov. Počas funkčného obdobia exprezidenta Vladimira Putina a jeho nástupcu Dmitrija Medvedeva sa ruské médiá dostali pod rastúci tlak štátu. Ak bude časopis varovanie prokuratúry ignorovať, hrozí mu pokuta alebo dokonca zrušenie. Zdroj: Associated Press

Copyright © TASR 2008