27. 3. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Komerčná televízna stanica Prima dostala tento týždeň od českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie pokuty za nedovolenú reklamu v celkovej výške 19,4 milióna českých korún (643962 eur). Televízia podľa hovorkyne Jany Kocovej počká na písomné vyhotovenie rozhodnutia a následne zváži ďalšie kroky.Prima sa mala väčšiny priestupkov dopustiť v minulom roku tak, že uvádzala sponzorov reklamných zvučiek ako neoddelenú reklamu. Sponzori boli napríklad operátori Vodafone alebo T-Mobile. Celkom 3,5 milióna korún (116 179 eur)má firma zaplatiť za vysielanie obsahu, ktorý ohrozuje vývoj detí a mládeže pred 22:00 v reláciách Zberatelia kostí a Jackass.
Copyright © ČTK 2009
Tisíce žiakov vo Veľkej Británii sa zapojili do celoštátneho projektu, v rámci ktorého vytvárajú svoje vlastné správy a reportáže. Projekt s účasťou viac ako 500 škôl koordinuje spravodajská stanica BBC. Žiaci pripravujú televízne, rozhlasové a textové spravodajstvo, ktoré je od dnešného dňa online prístupné na internetových stránkach jednotlivých škôl, ako aj na stránke BBC. K témam projektu Školské správy, na ktoré sa mladí novinári zamerali, patria napríklad obezita, kopírovanie hudby, maturitné testy, či tínedžerské správanie. Obezita sa stala hlavnou témou pre skupinu žiakov na strednej obchodnej škole v Bradforde. Tento problém zachytili prostredníctvom kamery z viacerých uhlov, nechýbal rozhovor s lekárom, pohľady na životosprávu detí a rodičov, či možnosti pohybových aktivít v meste. "Dúfame, že by sme mohli ovplyvniť ľudí a prispieť k tomu, aby neboli obézni. Toto bola pre mňa najvzrušujúcejšia časť projektu," uviedla 12-ročná Alice. Na pomoc pri práci mladých žurnalistov poskytla BBC školám konzultácie skúsených profesionálov. Mladí ľudia tak získavajú novinárske zručnosti a schopnosť lepšie porozumieť najrôznejším formám spravodajských informácií. Môžu si pritom vyskúšať povolanie, pre ktoré sa v budúcnosti možno rozhodnú.

Copyright © TASR 2009
Organizácia médií juhovýchodnej Európy (SEEMO) odsudzuje zastrašovanie novinára Slobodana Vaskoviča a jeho kolegov, ktorí pôsobia v bosnianskej Republike srbskej. Ako uvádza SEEMO vo svojom štvrtkovom vyhlásení, Vaskovič dostal výhražný list podpísaný skupinou Srbskí pomstitelia po tom, ako jeho vydavateľ Novi Magazin zverejnil správy o srbskej pravoslávnej cirkvi. Podľa poštovej pečiatky bol odoslaný 11. marca z mesta Trebinje v Republike srbskej, kde mu o niekoľko dní neskôr bránili pri nakrúcaní reportáže. Vaskovič a jeho štáb 18. marca navštívili Trebinje, kde mali narútiť reportáž pre sarajevskú televíznu stanicu FTV. Počas filmovania pred bránou pravoslávneho kostola prišlo auto s dvoma osobami, ktoré novinárov zastrašovali. Novinári následne hľadali útočisko v kancelárii miestnej mimovládnej organizácie, kde na nich zaútočila skupina rozhnevaných občanov. Reportérom televíznej stanice TV BN na pol hodinu zadržali kameru. Štáb FTV nakoniec z Trebinje eskortovala polícia, dav ho však nejaký čas prenasledoval. Polícia Republiky srbskej začala vyšetrovanie incidentu, doteraz však nezverejnila žiadne konkrétne výsledky. Generálny tajomník SEEMO Oliver Vujovič v súvislosti s týmito prípadmi uviedol, že predstavujú "vážny útok na slobodu tlače" a je potrebné zabrániť ich opakovaniu. "Médiá majú dôležitú úlohu v demokratickej spoločnosti a je preto nevyhnutné, aby reportéri mohli pracovať v otvorenom prostredí a bez strachu z obťažovania," uvádza vo vyhlásení.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.