1. 6. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britskú spevácku senzáciu Susan Boyle museli hospitalizovať, pretože emocionálne nezvládla druhé miesto v sobotňajšej súťaži Britain's Got Talent. Štyridsaťosemročná Boyle sa podľa denníka The Sun v nedeľu v londýnskom hoteli "emocionálne zrútila", podľa ďalších informácií je tiež vyčerpaná. Policajný hovorca potvrdil, že do hotela privolali záchranku k žene s psychickými problémami. "Na kliniku odišla dobrovoľne. Na žiadosť lekárov záchranku sprevádzala aj polícia," uviedol hovorca. Vo finále speváckej šou hlasovali za desať finalistov takmer štyri milióny ľudí a desaťčlenná tanečná skupina Diversity zvíťazila s 24,9 percentami hlasov. Boyle zostala na druhom mieste s 20,2 percentami. Očakáva sa, že porotca Britain's Got Talent Simon Cowell a jeho hudobné vydavateľstvo podpíšu s Boyle zmluvu na jej album. Objavili sa informácie aj o tom, že v Hollywoode nakrútia film podľa jej životného príbehu. Počas uplynulých dvoch mesiacov sa neohrabane pôsobiaca žena zo Škótska stala hviezdou vďaka hlasu, ktorý by bol podľa mnohých hodný i Broadwaya. Videozáznam z jej interpretácie skladby I Dreamed a Dream z muzikálu Bedári si ľudia na celom svete cez YouTube pozreli vyše 100-miliónkrát. K jej fanúšikom sa pridala dokonca herečka Demi Moore, ale aj rocker Jon Bon Jovi. Známy cynický porotca Simon Cowell sa na jej adresu vyjadril, že je to najväčší fenomén, aký kedy videl v talentových šou. Susan Boyle, najmladšia z deviatich detí, vyrástla v škótskom Blackburne - asi 32 kilometrov západne od Edinburghu. Ako dieťa mala ťažkosti s učením a bola terčom posmechu ostatných detí. Ako dospelá si ťažko hľadala prácu, no pravidelne vystupovala v miestnom karaoke a spievala v kostolnom zbore. V rozhovore pre Associated Press v apríli povedala, že k prihláseniu do súťaže ju inšpirovala smrť matky. "Chcela som jej ukázať, že so svojím životom dokážem niečo urobiť,“ vysvetlila Boyle.
Digitálna rozhlasová stanica, ktorá sa nečakane stala mimoriadne populárnou vysielaním výhradne vtáčieho spevu, dnes prestala vysielať. Po takmer 18 mesiacoch ju nahradí interaktívna stanica vysielajúca rôzne hudobné štýly. Kanál Birdsong, ktorý v éteri dočasne nahradil zaniknutú stanicu DAB OneWord, si získal tisícky poslucháčov. Ako uviedla BBC, nahrávky urobil pred 20 rokmi v záhrade svojho domu v britskom grófstve Wiltshire Quentin Howard, ktorý je v súčasnosti vo vedení viacerých rozhlasových staníc.Howard sa rozhodol vtáčím spevom zaplniť prázdny rozhlasový priestor a pritiahol ním takmer pol milióna poslucháčov. Spisovateľ Terry Pratchett ho označil za upokojujúci, fanúšikovia vytvorili internetové stránky na Facebooku, samostatne začalo vysielať online Birdsong Radio a predávať CD. Jeho nástupca Amazing Radio vysiela skladby, ktoré speváci a skupiny za uplynulé štyri roky natiahli na webovú stránku amazingtunes.com.
Líbya v pondelok oznámila, že plánuje znárodniť mediálnu skupinu syna líbyjského vodcu Muammara al-Kaddáfího, čím by sa stala opäť štátom kontrolovaným mediálnym monopolom. Vláda chce získať kontrolu nad satelitnými televíznymi a rozhlasovými stanicami, novinami a vydavateľstvom, ktoré zriadila pred dvoma rokmi strana al-Ghad (Strana zajtrajška). Na čele mediálnej skupiny stojí Kaddáfího syn Sajf al-Islám, ktorého mnohí považujú za reformátora a ktorý pri rozličných príležitostiach vyzval na slobodu tlače a nezávislosť médií od štátu. V roku 2007 strana al-Ghad zriadila dva nezávislé denníky, ktoré počas prvých mesiacov kritizovali vrchných predstaviteľov krajiny, a súkromné satelitné televízne stanice.
Obľúbený animovaný seriál Simpsonovci (1989) môže propagovať fajčenie častými scénami, v ktorých sa zobrazuje tento zlozvyk, alebo sa hovorí o cigaretách. Informovala o tom austrálska štúdia publikovaná v magazíne The Medical Journal of Australia. Tabak je síce zodpovedný za Krustyho problémy so srdcom a chrapľavé hlasy sestier Patty a Selmy, ale program môže podľa štúdie propagovať fajčenie už len tým, že sa spomína v toľkých dieloch. Odborník na verejné zdravie z univerzity v Sydney Guy Eslick skúmal výskyt fajčenia v prvých 18 sériách programu o rodine zo Springfieldu a prešiel približne 400 častí. Zistil, že fajčenie bolo zobrazené 795-krát, z toho 35 percent v negatívnom, dve percentá v pozitívnom a 63 percent v neutrálnom kontexte. Vo viac ako 60 percentách fajčili dospelí ľudia, hoci deti a tínedžeri tvorili 8 percent fajčiarov. Zvyšok boli od nikotínu závislé zvieratá. Podľa Eslicka sú animované postavičky efektívnym marketingovým nástrojom tabakového priemyslu. Štúdia ukázala, že čím viac cigariet deti vo filmoch vidia, tým je väčšia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť. "V závere je jasné, že fajčenie je častým javom v televíznom seriáli Simpsonovci a tiež, že výskyt fajčenia, predovšetkým u detských a nedospelých postáv, navádza deti k fajčeniu cigariet," vysvetlil Eslick.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.