3. 6. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nemeckú reality šou, v ktorej sa tínedžeri starajú o cudzie bábätká, začnú dnes vysielať napriek protestom asociácie rodičov. Rozhodol o tom súd v Kolíne. V programe štyri tínedžerské páry preberú na štyri dni starostlivosť o deti a sledovať ich pritom budú 24 hodín denne televízne kamery. Televízia RTL uviedla, že deti v reality šou sú pod psychologickým a lekárskym dohľadom. Ich rodičia sú údajne blízko a môžu projekt kedykoľvek prerušiť. Program je jedným zo série šou, ktoré vo svete vyvolali kontroverzné názory. Medzi predchádzajúce patrili napríklad holandské Baby for Hire (Dieťa na prenájom) alebo The Baby Borrowers (Požičovňa detí) v Spojených štátoch amerických.
Britská spevácka senzácia Susan Boyle sa zotavuje po emocionálnom kolapse, pre ktorý ju cez víkend museli hospitalizovať v londýnskej nemocnici. Nezvládla totiž druhé miesto v sobotňajšej súťaži Britain's Got Talent. "Ešte potrebuje niekoľko dní, ale mala by byť v poriadku," povedal pre agentúru Associated Press Max Clifford, hovorca porotcu talentovej súťaže Simona Cowella. "Jediné, čo chce robiť, je spievať," dodal. Mentálna stabilita Boyle by sa mala stále zlepšovať, v súčasnosti je obklopená svojimi bratmi a blízkymi priateľmi z jej rodiska - škótskeho Blackburnu. "Nemal by byť problém dostať to pod kontrolu," uviedol Clifford. Prísny porotca Cowell chce 48-ročnej Boyle pomôcť v profesionálnej speváckej kariére. "Má veľký potenciál predať obrovské množstvo albumov, predovšetkým v Amerike. Američania ju milujú, každý ju chce mať vo svojej šou. Simon jej zabezpečí najlepšie skladby a najlepšiu produkciu," prezradil Clifford. Počas uplynulých dvoch mesiacov sa neohrabane pôsobiaca žena zo Škótska stala hviezdou vďaka hlasu, ktorý by bol podľa mnohých hodný i Broadwaya. Videozáznam z jej interpretácie skladby I Dreamed a Dream z muzikálu Bedári si ľudia na celom svete cez YouTube pozreli vyše 100-miliónkrát. K jej fanúšikom sa pridala dokonca herečka Demi Moore, ale aj rocker Jon Bon Jovi. Simon Cowell sa na jej adresu vyjadril, že je to najväčší fenomén, aký kedy videl v talentových šou. Susan Boyle, najmladšia z deviatich detí, vyrástla v škótskom Blackburne - asi 32 kilometrov západne od Edinburghu. Ako dieťa mala ťažkosti s učením a bola terčom posmechu ostatných detí. Ako dospelá si ťažko hľadala prácu, no pravidelne vystupovala v miestnom karaoke a spievala v kostolnom zbore. V rozhovore pre Associated Press v apríli povedala, že k prihláseniu do súťaže ju inšpirovala smrť matky. "Chcela som jej ukázať, že so svojím životom dokážem niečo urobiť,“ vysvetlila Boyle.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dve americké novinárky postavia vo štvrtok v Severnej Kórei pred súd pre obvinenia z ilegálneho vstupu do stalinistickej krajiny. Eunu Leeovú a Lauru Lingovú, obe obvinené z "nepriateľských činov", zadržali pred dva a pol mesiacom, keď na čínsko-severokórejskej hranici pracovali na reportáži o ľuďoch utekajúcich z KĽDR. Verdikt vynesie najvyšší súdny orgán v krajine, Ústredný súd v Pchjongjangu, a podľa očakávania nebude možné sa proti nemu odvolať. Informovala o tom dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá citovala vládnych predstaviteľov v Soule. Nie je známe, ako dlhu bude trvať súdny proces s Eunou Leeovou a Laurou Lingovou. Vysokopostavený predstaviteľ nemeckej politickej nadácie v Soule Walter Klitz po nedávnej návšteve Severnej Kórey však priniesol nádej, že občianky USA sa budú môcť vrátiť domov po určitom období strávenom vo väzbe, aby si tak Severná Kórea "zachovala tvár". Ako dlho bude trvať toto obdobie, závisí od verdiktu, uviedol Klitz z Nadácie Friedricha Naumanna, ktorá presadzuje liberalizmus. Novinárky zatkli 17. marca, v čase, keď pracovali pre americkú internetovú televíziu Current TV. Ak ich uznajú za vinné, hrozia im dlhé roky väzenia. Vlna emigrácie českých Rómov do Kanady pokračuje. Nasvedčujú tomu signály z českých regiónov správy z rómskej komunity a hlásenia radníc o uvoľnených bytoch, informácie z Kanady, ako aj najnovší prípad, keď o azyl v Kanade požiadala dlhoročná redaktorka Českého rozhlasu Anna Poláková, ktorá pripravovala rómsku reláciu O Roma Vakeren. Odchod Polákovej do Kanady, kde požiadala o politický azyl, dnes potvrdila hovorkyňa ČRo Eva Tichá. Redaktorka stanicu informovala, že v ostatnom čase jej rodina syn a manžel - čelili rôznym útokom. Server novinky.cz dnes informoval, že skupina asi 30 českých Rómov sa celý týždeň zdržovala v priestoroch letiska v kanadskom Toronte. Rómovia sa údajne báli letisko opustiť skôr, než sa stretnú s imigračným úradníkom. Od januára do konca marca prijali kanadské úrady od občanov ČR až 653 žiadostí o udelenie politického azylu. Novšie údaje zatiaľ nie sú k dispozícii. Vlani v Kanade požiadalo o azyl 861 občanov ČR.

Copyright © TASR 2009