9. 8. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Predstavitelia dolnej komory venezuelského parlamentu vo štvrtok odmietli debatovať o najnovšom návrhu kontroverzného tlačového zákona. Ak by norma prešla, umožnila by štátnym orgánom pokutovať tzv. "mediálne zločiny". Podľa všetkého však nesúhlas Kongresu celý text, ktorý sa stal terčom kritiky zo strany ľudskoprávnych a novinárskych združení, pochová. "Predložený zákon nemá podporu a nebudeme sa ním zaoberať," vyhlásila predsedníčka Kongresu Cilia Floresová. Ako dodala, viaceré jeho ustanovenia sa už nachádzajú v Občianskom zákonníku a z právneho hľadiska je preto "nadbytočný". Podľa kritikov bol predložený zákon pokusom autoritárskeho prezidenta Venezuely Huga Cháveza vytvoriť si "bič" na protivládne médiá. Odmietnutie Chávezovho pokusu o umlčanie protivládnych médií prichádza len niekoľko dní po tom, kedy venezuelská vláda nariadila zatvorenie 34 rozhlasových staníc. Tie podľa Chávezovho kabinetu nespĺňali "právne operačné požiadavky". Venezuela má okolo 240 rádií, ktoré sú spolu s ostatnými médiami pod stálym tlakom Chávezovej vlády.
Internetové útoky, ktoré na istý čas vyradili z prevádzky sociálne siete Twitter a Facebook, boli namierené na jediného človeka. Podľa spoločnosti F-secure zaoberajúcej sa internetovou bezpečnosťou ním bol istý gruzínsky bloger. Obeťou masívnych útokov tzv. typu DDoS (distribuované vyradenie systému) sa stal istý "Cyxymu" a jeho kontá na Twitteri, Facebooku, stránke LiveJournal a dokonca aj na portáli YouTube, uviedol predstaviteľ F-secure Mikko Hyponnen. Samotný Cyxymu tvrdí, že za všetkým stála ruská vláda. "Spúšťanie útokov DDoS proti službám ako je Facebook sa dá prirovnať k bombardovaniu televíznej stanice, pretože sa vám nepáči jeden z jej reportérov," napísal Hyponnen na internetovej stránke svojej firmy. "Rozsah nepriamych škôd je obrovský. Milióny používateľov Twitteru, LiveJournalu a Facebooku zaznamenali v súvislosti s týmto útokom problémy." Najväčšia internetová sieť Facebook v piatok informovala, že problém izolovala a službu pre viac ako štvrť miliardy užívateľov obnovila do normálneho stavu. "Včerajší (štvrtkový) atak bol zjavne namierený na jediného človeka a na jeho účty na viacerých portáloch. Teda nie na portály ako také," uviedol Facebook v oficiálnom stanovisku.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.