14. 9. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poľský parlament v piatok neprehlasoval prezidentské vetovanie vládneho mediálneho zákona, ktorý mal reformovať verejnoprávne médiá. Návrh zákona počítal aj s tým, že zbaví funkcie bývalého neonacistu, ktorý teraz šéfuje verejnoprávnej televízii TVP. Vládnuca stredopravá koalícia, ktorej chýba potrebná dvojtretinová väčšina v 460-člennom Sejme, nedokázala presvedčiť opozičný Zväz demokratickej ľavice (SLD), aby spoločne prehlasovali veto prezidenta Lecha Kaczynského. V prípade prijatia zákona by došlo k zrušeniu licencií pre verejnoprávnu televíziu a rozhlas, čím by sa pripravila pôda k digitálnemu vysielaniu týchto médií. Po odobratí licencie by vláda mohla odvolať z funkcie šéfa TVP Pjotra Farfala (31), ktorý kedysi viedol neonacistický časopis. Farfal vďačí za funkciu hlavnej opozičnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej lídrom je expremiér Jaroslaw Kaczynski, brat prezidenta. "Stali sme sa dnes svedkom dohody, ktorá raz a navždy potvrdila verejnoprávne poplatky," konštatoval premiér Donald Tusk na tlačovej konferencii po, pre neho neúspešnom, hlasovaní. "Spojenie PiS a SLD, ktoré sa zdalo nemožné, sa stalo skutočnosťou, pretože tieto dve strany sa zhodli na rozdelení výhod, ktoré prináša vplyv v TVP. Je to od oboch strán nehanebnosť," vyhlásil Tusk. Išlo už o druhý pokus Tuskovej vlády o reformu poľských štátnych médií. Predošlý pokus takisto vetoval Lech Kaczynski.

Copyright © TASR 2009

Mediálna spoločnosť CME vydala nové dlhopisy za 200 miliónov eur. Pôvodne sa počítalo so 150 miliónmi eur. Ich splatnosť je v roku 2016. Čistý výnos má slúžiť na splatenie úverov od Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) a na spätné odkúpenie a zrušenie časti dlhopisov splatných v roku 2012. Informovala o tom hovorkyňa CME pre strednú Európu Romana Tomášová. Dlhopisy boli podľa nej upísané za 98,261 percenta nominálnej hodnoty a budú mať úrok 11,625 percenta. Predaj dlhopisov sa má ukončiť 17. septembra. "Všetko bude slúžiť na refinancovanie dlhov spoločnosti, pričom sa umožní posun splatnosti pohľadávok,“ povedala Tomášová. Podľa nej bude čistý výťažok z emisie slúžiť na splatenie úverov od EBRD v hodnote 127,5 milióna eur a na spätné odkúpenie a zrušenie časti dlhopisov splatných v roku 2012 s úrokom 8,25 percenta. Konkrétne ide o dlhopisy v hodnote 63,2 milióna eur, ktoré boli odkúpené s trojpercentným diskontom. Podľa analytika spoločnosti Atlantik Patricka Vyroubala sa CME týmto krokom podarilo úspešne refinancovať dlh a nahradiť ho dlhom s dlhšou splatnosťou. "Na druhej strane vzhľadom na súčasné podmienky na úverových trhoch a niekoľkokrát znížený rating spoločnosti bude mať nová emisia vyššie úrokové náklady. Podľa našich výpočtov by sa mali úrokové náklady zvýšiť zhruba o 20 miliónov dolárov ročne,“ povedal Vyroubal s tým, že do budúcnosti očakáva, že sa CME podarí refinancovať aj zostávajúce emisie dlhopisov, ktoré sú splatné v rokoch 2012 - 2014. CME pôsobí v siedmich krajinách strednej a východnej Európy a jej programy údajne sleduje asi 97 miliónov ľudí. Spoločnosť prevádzkuje na Slovensku televíznu stanicu Markíza.
Copyright © ČTK 2009
Polícia v Čiernej Hore v pondelok zatkla novinára za vymyslenú reportáž o sériovom vrahovi. Hrozí mu obvinenie zo šírenia paniky medzi obyvateľstvom. Dvadsaťdvaročný reportér rozhlasovej stanice Korona z pobrežného mesta Bar na juhu krajiny Dušan Vujovič minulý týždeň odvysielal reportáž o sériovom vrahovi, ktorý v meste zabíja náhodných okoloidúcich a jeho zatiaľ poslednou obeťou sa stala mladá žena. Úrady tvrdia, že si celú kauzu vymyslel. "Nič také sa v Čiernej Hore nestalo, a preto sme ho zatkli," informovala horkyňa polície.
Súd v sýrskom Damasku poslal na tri roky za mreže známeho blogera, ktorý sa špecializoval na korupciu na najvyšších miestach v štáte a na vlastnú päsť odhaľoval viaceré korupčné prípady. Podľa damaského súdu sa tým dopustil "šírenia nepravdivých informácií, ktoré ohrozujú mravy v spoločnosti". O odsúdení 31-ročného Karíma Antoina Arbadžího informovala v pondelok mimovládna Národná organizácia pre ľudské práva. Arbadžího pre jeho činnosť štátne úrady aj v minulosti pravidelne predvolávali na pohovory, prvýkrát ho zatkli v roku 2007. Za ktorý konkrétny materiál ho v nedeľu odsúdili, sa zatiaľ ľudskoprávnym aktivistom nepodarilo zistiť.
Prokuratúra v španielskej metropole Madrid v pondelok žiadala tvrdé potrestanie zástupcu šéfredaktora vplyvného pravicového denníka El Mundo. Ak sa súd stotožní s jej názorom, Antonio Rubio strávi tri roky vo väzení a ďalšie tri roky nebude môcť vykonávať novinársku profesiu za údajné "odhalenie štátneho tajomstva". Obvinenia prokuratúry v pondelok ostro odsúdil aj Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). Kauza vypukla 31. mája 2005, kedy španielsky denník zverejnil utajené správy týkajúce sa teroristických útokov v Madride z roku 2004, ktoré unikli z prostredia tajných služieb a protiteroristických policajných jednotiek. Ich autorom mal byť informátor s krycím menom Cartagena. Ten ich bezpečnostných orgánom poskytol ešte rok pred útokmi na madridské vlakové súpravy. V článkoch sa písalo nielen o tom, že Cartagena španielske úrady pred atentátmi varoval už rok predtým, ako sa odohrali, ale poznal dokonca aj meno jedného z ich strojcov. Bol ním Rabei Osman a v roku 2006 ho súd v Taliansku za účasť na atentáte odsúdil na osem rokov. "Sme šokovaní, ako môžu byť vznesené podobné obvinenia voči žurnalistovi v Španielsku a vyzývame prokurátora, aby ich okamžite stiahol," uviedol riaditeľ IPI David Dadge. Ako dodal, snaha španielskych úradov zakázať novinárovi jeho činnosť je "jednoducho odsúdeniahodná v demokratickej krajine a členskom štáte EÚ".
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.