21. 1. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vlastník prestížneho amerického denníka New York Times v stredu ohlásil, že od budúceho roka skončí s bezplatným poskytovaním článkov cez internet. Denník sa tak pridá k médiám ako The Financial Times a Wall Street Journal, ktoré platbu za články zaviedli už v minulosti. Malý výber článkov bude pre všetkých záujemcov naďalej dostupný zadarmo, ale po prekročení istého počtu prečítaných príspevkov budú čitatelia vyzvaní na platbu. Toto umožní NYTimes.com vytvoriť nový prítok financií a pritom si zachovať obrovské množstvo inzercie, uvádza sa v tlačovom vyhlásení mediálnych vlastníkov spoločnosti New York Times. Predplatitelia papierového vydania denníka budú mať bezplatný prístup ku kompletnému obsahu denníka aj na internete. So zmenami v spoplatňovaní článkov bude súvisieť aj zmena štruktúry stránky. Predplatitelia by mali získať prístup k všetkým aplikáciám aj prostredníctvom ich mobilných zariadení. Tento rok chcú majitelia denníka využiť práve na komplexnú prípravu a oslovenie budúcich predplatiteľov, ktorí doteraz mali prístup k článkom denníka zadarmo. Analytici označili za zvláštne, že New York Times ohlásili túto zmenu v ročnom predstihu. Podľa nich to zrejme súvisí s tým, že majitelia chcú povzbudiť aj ďalšie prestížne denníky k podobnému kroku. O spoplatnení internetových článkov už dlhšie hovorí aj mediálny magnát Ruppert Murdoch, šéf najväčšieho mediálneho konglomerátu na svete News Corp.
Copyright © TASR 2010
Bývalá súťažiaca z reality šou Survivor Jennifer Lyon zomrela vo veku 37 rokov. V roku 2005 jej diagnostikovali rakovinu prsníka. Jej úmrtie médiám vo štvrtok potvrdila zástupkyňa vysielacej spoločnosti CBS. Lyon vyrastala v meste The Dalles na rieke Columbia. Podľa jej biografie na stránke cbs.com navštevovala Portland State University a Western Oregon University. Svoje štúdiá ukončila na Oregon State University. Neskôr sa zapojila do desiatej série reality šou Survivor: Palau. Len niekoľko mesiacov po skončení jej diagnostikovali tretie štádium rakoviny prsníka a preto sa rozhodla pre radikálne riešenie - obojstrannú mastektómiu, po ktorej nasledovala chemoterapia a užívanie liekov proti opätovnému návratu ochorenia. "V lete 2004 som pocítila niečo v mojom pravom prsníku, čo sa mi nezdalo normálne," povedala Lyon v októbri 2005. "Myslela som si, že je to pravdepodobne zjazvené tkanivo súvisiace s mojimi prsnými implantátmi. Tak som to nechala tak - na dlhý čas," dodala. Reality šou, ktorej sa zúčastnila jej vraj pomohla v boji s ochorením. "Survivor ma naučila, že koniec je na dohľad. Nech je to akokoľvek ťažké, skončí sa to a vy si musíte vážiť každý deň," vysvetlila. Jej kolegovia zo súťaže si ju pamätajú ako milú a odvážnu. Po tom, čo jej diagnostikovali rakovinu prsníka sa snažila najmä o to, aby sa povedomie o spomínanom ochorení čo najviac rozšírilo medzi ľudí. Moderátor súťaže Jeff Probst vo vyhlásení uviedol, že sa s ňou pred niekoľkými rokmi opäť spojil a ostali v kontakte aj počas liečby. Podľa jeho slov, sa "zdalo, že jej vedomosti o tom, ako žiť život kvalitne, rástli s každým plynúcim dňom". Informácie zverejnila agentúra AP a internetový portál people.com.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.