21. 2. 2010

Berlinale 2010

Berlinale 2010
Najlepším filmom jubilejného 60. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Berlinale sa stala turecká dráma Bal (Honey), ktorá tak získala Zlatého medveďa. Rozhodla o tom medzinárodná porota na čele s Wernerom Herzogom. Za réžiu udelili prestížneho Strieborného medveďa za snímku The Ghost Writer Romanovi Polańskému ktorý je v súčasnosti v domácom väzení vo Švajčiarsku. Strieborného medveďa za film, teda cenu poroty, má snímka Eu cand vreau sa fluier, fluier (If I Want to Whistle, I Whistle). Pre tvorcov a tvorkyne to bola už druhá cena, ako prvú získali Cenu Alfreda Bauera za výnimočne inovačnú prácu. Režisér a scenárista Florin Serban venoval svoj film "deťom, ktoré píšu básne svojim matkám, ktoré nikdy nestretli“. Strieborný medveď za mužský herecký výkon putoval do rúk Grigorijovi Dobryginovi a Sergejovi Puskepalisovi za výkony vo filme Kak ja provjol etim letom (How I Ended This Summer). Sergej Puskepalis poďakoval všetkým ľuďom, ktorí s nimi strávili tri mesiace na Čukotke, kde film nakrúcali. "Je to moja prvá rola ... a aký začiatok,“ dodal Grigorij Dobryginov so slzami v očami. Ocenenie za výnimočný umelecký prínos odovzdal predseda medzinárodnej poroty Werner Herzog Pavlovi Kostomarovi, kameramanovi ruskej snímky Kak ja provjol etim letom (How I Ended This Summer). Najlepšou herečkou tohtoročného Berlinale je Shinobu Terajima, ktorá oslnila výkonom v dráme Kyatapira. Najlepším celovečerným debutom je podľa poroty švédsky film Sebbe. Ako režisér a scenárista Babak Najafi povedal, je šťastný ale zároveň smutný, pretože len raz v živote "urobíte svoj prvý celovečerný film a dostanete zaň cenu“. Okrem sošky získal finančnú odmenu 50 000 eur. Strieborného medveďa za scenár získali Na Jin (NaŤin) a Quanan Wang (Čchuanan Wang), scenáristi filmu Tuan Yuan (Tchuan Juan). Berlinale Camera si prišiel prevziať japonský režisér Yôji Yamada, ktorého snímka Otouto prestížnu prehliadku uzavrie.
Už v stredu Na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale rozdali prvé ceny - Zlatého a Strieborného medveďa, DAAD Short Film Award a oznámili ďalšiu nomináciu na Európske filmové ceny v kategórii krátkometrážnej tvorby. Zlatého medveďa za najlepší krátky film si prevzal Švéd Ruben Östlund za snímku Händelse Vid Bank o tom, ako sa 96 ľudí snaží zrekonštruovať pokus o bankovú lúpež. "Jeho film je skutočnou reflexiou našich čias a úlohy hranej médiami. Nakrúcané s jedinou kamerou bez jediného strihu, približujeme a vzďaľujeme obraz, akoby sme používali priemyselnú kameru. Dialógy sú perfektné, ľudskosť je vysvetlená s humorom," vyjadrila sa porota. Strieborný medveď putuje do Izraela Shaiovi Miedzinskemu za film Hayerida o rodine hľadajúcej kameň pre náhrobok svojho márnotratného syna. "Izraelská púšť ponúka piesočné a intenzívne pozadie pre zrozumiteľnú road movie o strate," vysvetlila svoje rozhodnutie porota. Štipendium Nemeckej akademickej výmennej služby DAAD získal Adrian Sitaru z Rumunska za film Colivia. "Režisér potreboval iba 17 minút na to, aby vytvoril portréty troch zúčastnených postáv," zdôvodnila porota. Ocenenie mu umožní pracovať tri mesiace v Berlíne na svojom novom projekte. O tohtoročnú Európsku filmovú cenu za krátkometrážny film bude bojovať belgická režisérka Natalie Teirlinck s filmom Venus vs Me. Pripojila sa tak k predchádzajúcim nomináciách ďalších festivalov - Onskeborn, Amor, Der Ampelmann, Les Escargots De Joseph a Blijf Bij Me, Weg.
Jan Hřebejk sa teší z dvoch cien z Medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Za najlepšiu snímku sekcie Panorama vyhlásila jeho drámu Kawasakiho růže ekumenická porota a Medzinárodná konfederácia umeleckého a esejistického filmu. Cenu publika sekcie Panorama získal dokument Waste Land. O víťazstve snímky v réžii Lucy Walker, Joăa Jardima a Karen Harley rozhodli diváci a diváčky v ankete, do ktorej poslali viac ako 22 000 hlasov. Táto snímka má pritom na konte napríklad už cenu divákov a diváčok z festivalu Sundance. Ako sa uvádza na webovej stránke Berlinale.de, tento rok boli v publiku "extrémne populárne“ práve dokumentárne snímky. Svedčia o tom ďalšie dve miesta v hlasovaní – obe obsadili dokumenty. Na druhej priečke sa umiestnil Budrus a na tretej Daniel Schmid - Le chat qui pense. Na Berlinale okrem toho udelili aj ceny Teddy určené pre filmy týkajúce sa homosexuality. Ocenenie získala Lisa Cholodenko za titul The Kids are All Right. Cenu Teddy za dokument získal film La bocca del lupo, Najlepším krátkym filmom je The Feast Of Stephen a cenu poroty má Open, uvádza sa na webovej stránke teddyaward.org.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.