14. 2. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
"Mám dosť tých sr...," povedal vo štvrtok odchádzajúci chorvátsky prezident Stjepan Mesič počas rozhovoru, ktorý poskytol novinárke televízie RTL Ivane Brkičovej. Vzápätí nahnevane vstal zo stoličky a odmietol v interview pokračovať. Chorvátske médiá uviedli, že Brkičová položila Mesičovi niekoľko nepríjemných otázok. Napríklad tú, prečo svojho času obviňoval súčasnú premiérku Jadranku Kosorovú, že nelegálne získala byt, keď dnes jej to už nevyčíta. Na rad prišli aj otázky ohľadne aféry Podravka, ktorá sa týkala vtedajšieho vicepremiéra Dragana Polančeca. Na otázku novinárky, či Mesič podporuje znovuzvolenie štátneho prokurátora Mladena Bajiča kvôli tomu, že ho s niečím drží v hrsti, napokon Mesič rozzúrene vstal zo stoličky a so slovami "Mám dosť tých sr...," vyšiel z miestnosti. K správam chorvátskych médií sa doposiaľ nevyjadrila ani televízia RTL, ani Mesičov úrad. Stanica podľa médií odvysiela záznam z rozhovoru v nedeľňajších správach.

Dve najaktívnejšie dopisovateľky školského servisu, ktorý prevádzkuje Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) v rámci projektu TASR do každej školy, dnes získali preukaz redaktor junior TASR. Z rúk šéfredaktora TASR Mariána Kolára si ho v Bratislave prevzali Klárka a Slávka Chovanové zo Základnej školy s materskou školou v Liptovskej Tepličke. "Bolo to jednoznačne obohatenie servisov TASR," konštatoval šéfredaktor na margo školských správ. Okrem toho, že žiaci a študenti videli výsledky svojej práce v servise verejnoprávnej TASR, význam projektu TASR do každej školy vidí Kolár aj v tom, že sa do škôl sprístupnila mediálna výchova. Šéfredaktor v tejto súvislosti informoval, že školský servis agentúra rozvíja a bude na ňom pracovať aj naďalej. Do projektu sa stále zapájajú noví prispievatelia, nielen z radov mládeže, ale aj z radov pedagógov. Sestry Chovanové mali dnes možnosť spoznať prácu redaktorov TASR nielen priamo v agentúre. Tiež v Prezidentskom paláci, ktorý si pri tejto príležitosti prezreli, v divadle Heineken Tower Stage sa stretli s choreografom Jánom Ďurovčíkom a mohli ho sledovať počas skúšky predstavenia Carmen. Veľký dojem na ne urobilo aj stretnutie s Mirkou Partlovou na Novej scéne na skúške kultového rodinného muzikálu Neberte nám princeznú. Okrem dvoch juniorských preukazov, ktoré si dnes prevzali sestry Chovanové, získalo novinársky preukaz školského servisu ďalších viac ako 80 žiakov, študentov a pedagógov, ktorí sa aktívne zapájali do projektu a v priebehu dvoch mesiacov (november, december) napísali každý minimálne päť správ. V tom čase vydala agentúra v školskom servise viac ako 1200 príspevkov a fotografií, ktorých autormi sú žiaci, ale aj učitelia z mnohých škôl celého Slovenska. Projekt TASR do každej školy spustila agentúra pred rokom a ďalej v ňom pokračuje.
Copyright © TASR 2010
Známy obrázok vlka vyšiel jeho autora, fotografa Josého Luisa Rodrígueza veľmi draho. Španielski fotografi sa prostredníctvom manifestu postavili voči údajnému podvodu spájajúcemu sa s momentkou zachytávajúcou vlka iberského, ako v noci preskakuje ohradu. Fotografia získala pre fotografa prestížnu cenu od londýnskeho Prírodopisného múzea Wildlife Photographer of the Year. Organizátori ju však neskôr diskvalifikovali, pretože podľa nich zviera na obrázku nepochádzalo z voľnej prírody, ale išlo o skroteného "modela", čo nebolo v súlade s pravidlami súťaže. "Za nič na svete by sme sa nemohli ani nesmeli zmeniť na komplicov takéhoto konania," píše sa v správe španielskych fotografov, ktorú podpísalo 150 profesionálov. Vypisovatelia súťaže londýnske Prírodopisné múzeum a prírodovedecký časopis BBC Wildlife poukázali pred časom na to, že vlk na fotke bol "modelovým zvieraťom, ktoré sa môže najať na fotografovanie. Preto teda obrázok porušil pravidlo súťaže číslo desať." Podľa rovnakých zdrojov porota preskúmala viaceré dôkazy a požiadala o pomoc rôznych odborníkov na fotografie voľne žijúcich zvierat ešte predtým, než dospela k definitívnemu záveru. Niektoré zdroje uvádzajú, že vlk bol skrotený a pochádzal zo zoologickej záhrady neďaleko Madridu. "Radosť z toho, že bol odmenený španielsky fotograf, nám nemôže zabrániť v tom, aby sme si splnili svoju etickú povinnosť a odsúdili nedostatok dôveryhodnosti, ktorá sa s výhernou fotografiou spája," tvrdia španielski fotografi, ktorí "oceňujú organizáciu zodpovednú za súťaž za jej transparentnosť a odhodlanie donútiť ľudí rešpektovať pravidlá súťaže".
V populárnom americkom seriáli Zúfalé manželky (2004) si epizódne úlohy zahrajú supermodelky Heidi Klum a Paulina Porizkova. Zatiaľ nie je potvrdené, aké postavy krásky stvárnia, no podľa dostupných informácií budú hrať samy seba. Epizódu, v ktorej bude dvojica účinkovať, uvidia diváci v premiére v marci. Aj keď sa bude príbeh odohrávať v New Yorku, časť seriálu budú nakrúcať na druhej strane USA - v Los Angeles. Tridsaťšesťročná Heidi Klum už má skúsenosti s účinkovaním v televízii a vo filmoch. V minulosti si zahrala v romantickej komédii Začarovaná Ella (2004), vo filme Diabol nosí Pradu (2006) či v trileri Neznámy zvodca (2007). O osem rokov staršia česká rodáčka Paulina Porizkova vstúpila do sveta filmu oveľa skôr. Za sebou má nielen stvárnenie niekoľkých postáv, ale už aj režisérsky debut. Modelka si zahrala napríklad vo filme Anna (1987), po boku herca Toma Sellecka v snímke Jej alibi (1989) a spolu s Johnnym Deppom aj vo filme Arizonský sen (1993) režiséra Emira Kusturicu. Informáciu zverejnila webová stránka aceshowbiz.com.
Liptovskej Osade, okr. Ružomberok, začala fungovať v rámci Slovenska unikátna detská televízia. Potvrdil to šéf televízie, 14-ročný Tomáš Koníček. Na začiatku bolo školské rádio, ktoré v tamojšej základnej škole vysielalo počas dvoch mesiacov minulého roka. „Cez Vianoce som dostal kameru a filmovanie ma veľmi zaujalo. Vytvárali sme film pre súťaž Tri eurá pre Popolušku. Popritom mi zišlo na um zriadiť televíziu v škole. Povedal som to mame, ktorá je učiteľkou a podporila ma. Potom už k realizácii nechýbalo veľa a začali sme vysielať cez internet. Ide o jedinú televíziu svojho druhu na Slovensku,“ poznamenal. Štúdio a techniku majú v jednej zo školských učební, preto boli náklady na zriadenie televízie prakticky nulové. „Postup ako robiť televíziu a voľné šíriteľný softvér som našiel na internete. Rodičovské združenie má v televízii reklamu, za čo nám zabezpečili ceny do súťaže, ktorú vysielame,“ povedal Koníček. Správy televízie pozostávajú z kultúrnych, športových a iných akcií, ktoré sa v škole udiali. Moderujú ich žiaci základnej školy. „Jedno vysielanie trvá 10 až 15 minút. Príprava vysielania mi na počítači zaberie približne päť hodín,“ konštatoval. Správy zatiaľ nemajú pravidelnú periodicitu. „Chceli by sme však vytvoriť jedno vysielanie za týždeň. Doposiaľ sme odvysielali tri vydania správ. Našim zámerom je rozšíriť informácie o dianie v obci. V marci alebo apríli chceme vysielanie rozšíriť z internetu aj do televíznych prijímačov v Liptovskej Osade. Zrejme prostredníctvom terestriálneho pokrytia. Detská televízia bude potom prístupná vo všetkých domácnostiach obce. Do spolupráce na tvorbe vysielania chceme pritiahnuť celú dedinu,“ dodal. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.