1. 3. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS Ali Hekmat

Šesť novinárov a opozičných vodcov, zadržiavaných pre podozrenie z účasti na povolebných nepokojoch v Iráne, prepustili z väzenia na kauciu. Informovali o tom dnes iránske médiá. Stovky ľudí zatkli po sporných júnových prezidentských voľbách a pri tvrdých zásahoch vlády proti opozičných stúpencom, ktoré nasledovali po povolebných protestoch. Opozícia tvrdí, že prezident Mahmúd Ahmadínežád zvíťazil iba vďaka podvodom s hlasmi voličov. Medzi prepustenými sa nachádzali novinári Mašalláh Šamsulvaezín, Abdulréza Tadžik a Muhammad Džavád Muzaffar, ako uviedli dnešné vydania denníka Bahar a ďalších novín. V nedeľu večer 28. februára boli na slobodu prepustení aj aktivisti Alí Hekmat a Behrang Tunekabuní a profesor Teheránskej univerzity na dôchodku Muhammad Sádik Rabbání. Prepustenie zadržaných je pravdepodobne symbolickým gestom pred iránskym Novým rokom, ktorý bude krajina sláviť v marci. Vtedy úrady už tradične prepúšťajú na slobodu niektorých väzňov.

Súd v palestínskej Gaze rozhodol, že britský novinár Paul Martin, zadržiavaný v pásme Gazy, pobudne vo väzení ďalších 15 dní. Oznámil to dnes jeho obhajca Šarabíl Zajím. Po uplynutí tejto lehoty ho buď budú musieť obviniť, alebo ho prepustiť, dodal obhajca. Britský nezávislý reportér je prvým cudzincom zatknutým v pásme Gazy, odkedy sa vlády na tomto území chopil v roku 2007 radikálne hnutie Hamas. Vojenský súd v Gaze ho zatkol, keď chcel svedčiť v prospech Palestínčana obvineného z kolaborácie s Izraelom. Polícia podľa vyjadrenia Hamasu zadržala Martina pre podozrenie z priestupkov voči bezpečnosti, 15-dňová väzobná lehota dnes vypršala a palestínsky generálny prokurátor v Gaze požiadal o jej predĺženie.

Denníku Etemad, čo v preklade znamená "viera", bola zrušená licencia, uviedla agentúra Fars bez ďalších podrobností. V Iráne zakázali i týždenníky Iran Docht a Sina. Reformistické denníky v Iráne zvyčajne skončia činnosť pod zámienkou, že urážajú osoby náboženského a politického života, či podnecujú verejné nepokoje a pôsobia mimo rámca tlačového zákona. Pre zahraničné médiá už osem mesiacov platí zákaz priameho pokrývania opozičných aktivít, a najmä protestov opozície. Miestna tlač je pri informovaní o opozícii tiež obmedzená. Český týždenník Respekt sa vo svojom aktuálnom vydaní ospravedlnil J&T Banke za niektoré informácie, ktoré o nej uverejnil ešte začiatkom februára. Vo svojom článku sa vtedy venoval preverovaniu banky patriacej známej finančnej skupine bankovým dohľadom Českej národnej banky (ČNB), ktorý sa o ňu zaujímal už aj vlani. Respekt priznal, že tvrdenia o tom, že J&T Banka v minulom roku požičala firmám v rámci vlastnej skupiny o 6 miliárd Kč viac, ako povoľuje zákon o bankách, sú nepravdivé. "Ďalej sme uviedli, že J&T Group, ktorej je banka súčasťou, musela v rámci požiadaviek ČNB zohnať rádovo miliardy korún, a preto musela predať časť podielov v dvadsiatke svojich najvýnosnejších firiem. Za tieto nepravdivé tvrdenia sa spoločnosti J&T Banka, a.s., ospravedlňujeme," konštatuje vo svojom aktuálnom vydaní český týždenník. Dôvody svojho opakovaného záujmu o J&T Banku česká centrálna banka pre Respekt nechcela komentovať. Podľa hovorcu finančnej skupiny J&T v Česku Petra Málka ide o "overenie odstránenia nedostatkov", ktoré zistila predchádzajúca kontrola. Týždenník však pred mesiacom informoval aj o tom, že aktivity banky, ktorej klientmi sú aj niektoré české štátne podniky, českí boháči a údajne aj niektorí politici, preverovala vlani britská vyšetrovacia komisia, ktorá sa venovala rozsiahlej korupcii na britských ostrovoch v Karibiku. Činnosť banky sa tiež údajne chystá začať preverovať aj americká centrálna banka Fed. Podľa informácií Respektu Američania prejavili záujem o J&T Banku buď kvôli istej nehnuteľnosti, ktorá bola zaplatená kreditnou kartou tejto banky, alebo kvôli činnosti J&T Bank & Trust Corporation na karibskom Barbadose, v ktorej majú vklady aj občania USA. Konkrétne stanovisko Fedu sa týždenníku nepodarilo získať. Copyright © TASR 2010
Česká televízia (ČT) zrušila post svojho vyslaného spravodajcu v Rusku, ktorému tamojšie úrady nepredĺžili pracovné vízum. V pondelok o tom píše spravodajský server iDNES.cz, podľa ktorého sa ČT aj napriek snahe nepodarilo rozhodnutie Moskvy zmeniť a spravodajca musí do konca marca krajinu opustiť. Dôvod svojho rozhodnutia ruská strana neuviedla. Podľa ČT však ide o odplatu za kroky českých úradov proti pracovníkom ruských tajných služieb, ktorí často pracujú v Českej republike ako novinári. "Je to prvýkrát v histórii, keď musela ČT pristúpiť k takémuto zásadnému opatreniu," povedal hovorca ČT Ladislav Šticha. Televízia totiž podľa neho nemá záruku, že by sa to isté nestalo aj v prípade ďalšieho spravodajcu. Riaditeľ ČT Jiří Janeček vyhlásil, že televízia nechce byť "obetným baránkom v diplomatických hrách". Dodal, že ruské úrady takto bránia slobodnému informovaniu o svojej krajine. České ministerstvo zahraničia sa vyjadrilo, že štáty môžu cudzím občanom zamietnuť víza aj bez udania dôvodu.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.