4. 4. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americký herec Charlie Sheen sa údajne rozhodol ukončiť svoje účinkovanie v seriáli Dva a pol chlapa (2003) po nakrútení aktuálnej siedmej série. Pre magazín People to uviedol nemenovaný zdroj z hercovho okolia. Dôvodom má byť fakt, že Sheen sa "chce pohnúť ďalej". Zdroj taktiež uviedol, že "rozhodnutie skončiť je na sto percent hercovým vlastným nápadom". Zdroj však dodal, že predstavitelia televíznej spoločnosti CBS sa snažia 44-ročného herca presvedčiť, aby podpísal nový kontrakt na ôsmu sériu populárneho sitcomu. Hovorca CBS tieto správy odmietol komentovať. Posledný 22. diel siedmej série seriálu Dva a pol chlapa by sa mal natáčať 9. apríla. Informáciu zverejnila webová stránka people.com.
Bývalý člen kapely The Rolling Stones Ronnie Wood bude od 8. apríla moderovať vlastnú rozhlasovú reláciu na britskej stanici Absolute Radio. V rámci relácie bude 62-ročný gitarista okrem púšťania skladieb taktiež naživo hrať na svojich vlastným hudobných nástrojoch a rozprávať príbehy zo svojho života. Relácia sa bude vysielať aj na rádiu Absolute Classic Rock, ktoré vysiela aj online. Tak budú môcť Woodovu reláciu počúvať ľudia na celom svete. Ronnie Wood pôsobil okrem The Rolling Stones aj v kapelách The Jeff Beck Group a Faces a je známy svojim charakteristickým štýlom hry na gitare. Pred dvoma rokmi opustil svoju manželku Jo Wood a začal žiť so svojou milenkou, Ruskou Jekaterinou Ivanovou. Okrem hudby sa venuje aj výtvarnému umeniu a taktiež sa podieľal na tvorbe módnej kolekcie pre londýnsky obchodný dom Liberty. Spolu so svojimi synmi Jamiem and Tyroneom vlastní londýnsku galériu Scream. Informácie pochádzajú z webovej stránky Telegraph.co.uk.
Somálska povstalecká skupina, ktorá kontroluje časť územia krajiny vrátane časti metropoly Mogadišo, v sobotu prikázala všetkým rozhlasovým staniciam na území pod svojou kontrolou, aby prestali hrať hudbu. Rádiá, ktoré toto nariadenie neposlúchnu, budú niesť vážne dôsledky. Hudba je podľa skupiny Hizb al-Islam, ktorá príkaz vydala, proti islamu. "Vyzývame všetky rozhlasové stanice, aby prestali vysielať pesničky a taktiež akúkoľvek hudbu. Dávame im desaťdňové ultimátum, a ak zistíme, že niektorá rozhlasová stanica sa týmto nariadením neriadi, bude nasledovať akcia v zmysle šaríe", teda islamského práva, píše Hizb al-Islam okrem toho varovala všetky miestne médiá, aby nezverejňovali materiály hanobiace jej spolubojovníkov pochádzajúcich zo zahraničia: "Vydávame nariadenie, ktorým sa miestnym médiám zakazuje používať slovo ´cudzinci´ na označenie našich moslimských bratov, ktorí prišli spoza hraníc pomôcť nám v boji proti nepriateľom Alaha." Jediní cudzinci, ktorí sa v krajine nachádzajú, sú podľa organizácie vojaci Africkej únie. Hizb al-Islam je jednou z dvoch militantných organizácií bojujúcich za nastolenie islamskej diktatúry v Somálsku. Jej bratskou organizáciou je Šebáb, povstalecké hnutie, ktoré sa netají svojou ideovou spriaznenosťou s al-Kájdou. Šebáb momentálne ovláda zhruba 80 percent územia Somálska.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Globálna televízna sieť al-Džazíra prevezme sarajevskú televíznu stanicu Studio 99, ktorá je pred zánikom, a v bosnianskom hlavnom meste sformuje aj svoje regionálne predstavenstvo. Informovali dnes o tom srbské médiá. Sarajevo doposiaľ vyčlenilo na zanikajúcu stanicu Studio 99 dovedna 159.192 eur. Túto sumu mestu vyplatí al-Džazíra, potvrdil starosta Sarajeva Alija Behmen. Al-Džazíra je katarská televízna spoločnosť so sídlom v meste Dauhá. V arabskom jazyku znamená jej pomenovanie polostrov. Vysielať začala v novembri 1996 a považuje sa za najväčšiu arabskú televíznu spoločnosť, ako aj za najväčší protiklad americkej CNN. Na celom svete má približne 1000 redaktorov a nepretržite vysiela cez satelit ARABSAT.
Copyright © TASR 2010