6. 4. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Obyvatelia jordánskeho mesta Džafr vydesila aprílová správa denníka Al-Ghad, že u nich pristáli mimozemšťania vysokí až tri metre. Panika bola podľa pondelkového vyjadrenia miestneho starostu tak veľká, že sa dokonca schyľovalo k evakuácii mesta. Starosta sa nechal nachytať tiež a mestským policajtov dal príkaz, aby mimozemšťanov a ich lietajúce taniere lokalizovali. Podľa článku denníka návštevníci z vesmíru odrezali mesto od okolitého sveta, čo ľudí vyhnalo v hrôze do ulíc. "Deti nešli do školy, pretože sa ich rodičia o ne báli. Takmer som nechal evakuovať 13-tisíc obyvateľov mesta. Ľudia sa báli, že ich mimozemšťania napadnú," povedal starosta Muhammad Mlaihan. Dodal, že možno zažaluje denník za jeho "veľkú lož". Dodal ale, že sa mu už redakcia ospravedlnila za nevhodný žart. Šéfredaktor denníka povedal, že dopady článku boli zveličené a že jeho účelom bolo ľudí pobaviť a nie vydesiť. V Jordánsku je ale veľmi vzácne, aby si noviny na prvý apríl robili z čitateľov žarty, ako býva zvykom napríklad v Británii.

Skupina WikiLeaks zverejnila video natočené v roku 2007 na palube amerického vrtuľníka pri bojovej akcii v Bagdade. Posádka si od veliteľov vyžiadala povolenie strieľať do skupiny údajne ozbrojených ľudí, v ktorej boli aj dvaja pracovníci spravodajskej agentúry Reuters, ktorých vybavenie pilot považoval za zbrane! Pri incidente zomrelo asi 12 ľudí. Americká armáda potvrdila, že video je pravé! WikiLeaks zverejňuje citlivé materiály získané od vlád alebo iných organizácií, pričom chráni svoje zdroje. Jej zakladateľmi sú čínski disidenti, ale tiež novinári alebo matematici z Ázie, Európy a USA. Zábery z Bagdadu zachytávajú celú akciu vrátane paľby na dodávku, ktorá na miesto prišla a ktorej posádka sa snažila z miesta odviesť ranených. Posádka vrtuľníka veleniu tvrdila, že je to zrejme ďalšia skupina povstalcov, ktorá prišla pozbierať zbrane. V aute boli dve deti, ktoré potom našli ranené americkí vojaci, ktorí na miesto prišli v ozbrojenom aute. Keď to oznámili do vysielačky, odpovedal jeden z vojakov na príjme, že je to chyba nepriateľa, „že vodí deti na bojisko“. Incident sa odohral júli 2007 a obaja zamestnanci Reuters pri ňom zomreli. Materiály z Bagdadu sú technicky kvalitné, sú aj ozvučené a armáda už potvrdila, že sú pravé. Členovia WikiLeaks sa nedávno sťažovali, že ich americká armáda necháva sledovať a že sa im vyhrážajú aj vlády iných štátov. Zábery z Bagdadu skupina predstavila v pondelok na tlačovej konferencii vo Washingtone. Hovorca americkej armády Shawn Turner povedal, že vojsko incident z roku 2007 vyšetrilo. Vojaci bol vraj presvedčení, že bojujú proti skupine povstalcov, a netušili, že sú na palube vrtuľníka ľudia s kamerou a mikrofónom. „Ľutujeme straty nevinných životov, ale tento incident bol okamžite vyšetrený a nikdy sme nemali v úmysle ho tajiť,“ povedal Turner. Posádka vrtuľníka vraj považovala vybavenie kameramana za raketomet. Šéfredaktor Reuters David Schlesinger povedal, že zábery dokazujú nebezpečenstvo, ktorému čelia novinári vo vojnových zónach.
Copyright © ČTK 2010
Americká herečka Nicollette Sheridan, známa predovšetkým ako Edie Britt zo seriálu Zúfalé manželky (2004), podala na súd v Los Angeles žalobu na tvorcu a producenta tohto seriálu Marca Cherryho. Sheridan ho obvinila z napadnutia a neoprávneného ukončenia pracovného pomeru. Štyridsaťšesťročná Sheridan tvrdí, že ju Cherry v septembri 2008 počas nakrúcania udrel do tváre. Malo sa tak stať po tom, čo s ním chcela prekonzultovať určitú pasáž v scenári. Po údere Sheridan odišla do svojho prívesu, kam za ňou Cherry neskôr prišiel, aby ju požiadal o odpustenie. Sheridan však o celom incidente povedala predstaviteľom televízie ABC, za čo sa jej Cherry údajne pomstil tým, že nechal jej postavu počas piatej série nečakane zomrieť. Podľa jej slov je výnimočne neobvyklé, aby obľúbená postava zomrela alebo opustila seriál bez toho, aby o to požiadal samotný herec alebo herečka. Sheridan preto žiada ako odškodné sumu 20 miliónov dolárov (v prepočte takmer 15 miliónov eur). Sheridan Cherryho okrem napadnutia a neoprávneného ukončenia pracovného pomeru obvinila aj z vytvárania nepriateľského pracovného prostredia a agresívneho správania voči hercom a scenáristom. Taktiež uviedla, že keď sa na Cherryho správanie sťažovala vedeniu ABC Teri Hatcher, ktorá stvárňuje Susan Meyer, tak jej tvorca povedal, že dúfa, že Hatcher zrazí auto a zomrie.

Šéf Capa agency Herve Chabalier

Francúzsky dokumentárny film vzbudil v utorok v krajine kontroverzné reakcie po tom, ako jeho autori odovzdali bezpečnostným zložkám mená všetkých 22 pedofilov, o ktorých sa v ich diele hovorí. Snímok by mala v stredu odvysielať štátna televízia France 2 ako súčasť investigatívneho cyklu Infiltrátori. Seriál je založený na odhaľovaní zločinov pomocou skrytých kamier. Reportéri z agentúry Capa použili internet na kontakt s ľuďmi z Francúzska a Kanady, ktorí prejavili záujem o detskú pornografiu alebo o sexuálny styk s deťmi. Novinári počas takmer celého roka predstierali, že sú len deťmi surfujúcimi po internete alebo potenciálnymi nákupcami detského porna. Vo chvíli, keď mali k dispozícii dostatok dôkazov na usvedčenie svojich obetí z trestných činov, predali ich polícii. Problém však nastal, keď najväčší francúzsky novinársky syndikát praktiky reportérov odsúdil s tvrdením, že "ruinujú novinársku profesiu". Film odsúdil aj ľavicový denník Libération, ktorý sa vo svojom článku na titulnej strane pýta: "Novinári alebo tajní agenti?". Žurnalisti by podľa novín pri svojej práci nikdy nemali používať falošnú identitu.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.