15. 6. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Piatkové otváracie stretnutie futbalových majstrovstiev sveta medzi Juhoafrickou republikou a Mexikom (1:1) prekonalo v usporiadateľskej krajine rekord v počte divákov sledujúcich športový prenos pred televíznou obrazovkou. V pondelok o tom informovala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Súboj medzi JAR a "El Tri" si v obývačkach svojich domácností pozrelo na dvoch miestnych televíznych programoch SABC1 a SuperSport 3 dovedna 10 146 793 divákov. Takmer deväť miliónov ľudí pritom sledovalo prvý spomenutý kanál, čo predstavovalo v tom čase 76-percentný podiel na trhu. Zvyšných jeden a štvrť milióna futbalových nadšencov si prvý zápas premiérových MS na "čiernom kontinente" pozrelo na SuperSport3. Sledovanosť stretnutia JAR - Mexiko prekonala o 39 percent minuloročný semifinálový duel Pohára konfederácií FIFA medzi Brazíliou a domácou Juhoafrickou republikou. Vtedy si pred obrazovky zasadlo 7,35 milióna divákov.
Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa napokon dohodla s Ázijsko-tichomorskou vysielacou úniou (ABU) na šírení televízneho signálu z majstrovstiev sveta v JAR aj do KĽDR. Doteraz komunistická krajina vysielala zápasy svetového šampionátu nelegálne. Ako informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, FIFA sa snaží v spolupráci s ABU dostať signál aj do KĽDR. "Očakávame, že teraz už budú vysielať zápasy naživo podľa pravidiel FIFA," uviedol nemenovaný predstaviteľ federácie. Na tohtoročnom svetovom šampionáte hrajú tímy z oboch republík Kórejského polostrova. Práva na vysielanie pre obe krajiny zakúpila juhokórejská spoločnosť SBS. Bez jej povolenia vysielala úvodný zápas medzi JAR a Mexiko televízia z KĽDR, ktorá šírila nelegálne získaný signál. SBS údajne vysielateľovi zo severnej časti polostrova ponúkla dohodu, ku ktorej napokon neprišlo.
Novými porotkyňami z radov popových hviezd v pripravovanej siedmej sérii britskej televíznej talentovej šou X Factor sú americká speváčka Katy Perry, Austrálčanka Natalie Imbruglia, bývalá členka Spice Girls Geri Halliwell a aj britská herečka a speváčka Pixie Lott. Okrem hosťujúcich porotkýň budú o postupe uchádzačov rozhodovať aj stáli porotcovia, a to Simon Cowell, Louis Walsh a Cheryl Cole. Štvrtá porotkyňa Dannii Minogue, ktorej by sa malo v júli narodiť bábätko, sa v tom čase nebude na nakrúcaní zúčastňovať. Do súťaže by sa mala vrátiť koncom roka, keď bude šou vrcholiť. Prvú časť siedmej série X Factor odvysielajú 14. augusta, súťaž budú na televíznych obrazovkách vysielať do 25. decembra. Informáciu zverejnila webová stránka www.NME.com.
Telekomunikačný úrad v Hongkongu upozornil futbalových fanúšikov, ktorí pozerajú zápasy majstrovstiev sveta pripojením na čínskeho vysielateľa, na porušenie zákona. Niektorí obyvatelia so satelitnými anténami chytajú signál od Čínskej štátnej televízie a tým porušujú autorské práva. Informovala o tom hovorkyňa telekomunikačného úradu. "Nabádame ľudí, aby pozerali majstrovstvá sveta na legálnych kanáloch," dodala.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.