28. 7. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Príjmy mediálnej spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní na Slovensku televíziu Markíza, v 2. štvrťroku 2010 vzrástli medziročne o 10,3 % na 201,7 milióna USD (154,76 milióna eur). Tento výsledok prekonal aj odhady analytikov, ktorí spoločnosti predpovedali tržby vo výške 190,2 milióna USD. Zisk CME pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBIDTA) sa v období apríl - jún 2010 zvýšil na 46,2 milióna eur z 45,8 milióna eur v rovnakom období minulého roka. Čistý zisk v dôsledku nepriaznivého vývoja kurzu miestnych mien dosiahol 165,2 milióna USD, a to vďaka predaju ukrajinskej televíznej stanice za 217,6 milióna USD. CME totiž pôsobí v 7 stredo- a východoeurópskych krajinách a vykazuje príjmy v miestnych menách. "Prvá polovica roka bola ťažká," konštatoval šéf CME Adrian Sarbu, podľa ktorého sa v 1. polroku situácia na trhu začala zlepšovať len v Českej republike a Slovinsku. Je však optimista a domnieva sa, že hoci aj druhá polovica roka bude náročná, CME dokáže vďaka svojej výnimočnej vedúcej pozícii v regióne využiť každé zlepšenie na reklamnom trhu. CME už v máji informovala, že zotavovanie na trhoch v regióne je oveľa "krehkejšie", ako pôvodne odhadovala, napriek tomu očakáva celkový rast príjmov z reklamy v druhej polovici roka 2010. Informovala o tom agentúra Reuters.
Copyright © TASR 2010
Tvorca úspešného seriálu Zúfalé manželky (2004) Marc Cherry prezradil, že kompetentní diskutujú o ukončení nakrúcania. Konkrétny dátum je podľa jeho slov "v štádiu rokovania". "ABC komunikuje s ľuďmi, konajú sa stretnutia s agentmi, my si zatiaľ len robíme svoju prácu," povedal. Nedávno uviedol, že si vie predstaviť ukončenie aj siedmou sériou, ktorá sa na televízne obrazovky dostane v premiére 26. septembra, no podpísal vraj dohodu, podľa ktorej by mal na seriáli pracovať do deviatej série. "Mám kontrakt, ktorý ma v ABC udrží ešte niekoľko rokov. Dúfam, že Zúfalé manželky dostanú priestor ešte na pár sérií a jediné, čo chcem, je, aby som mohol ostať výkonným producentom a konzultantom. Je to moje dieťa, nemôžem ho nechať ísť. A oni sa ma nemôžu len tak ľahko zbaviť," dodal. Plánom televízie je totiž Cherryho ako scenáristu nahradiť, aby mohol pracovať na novom projekte. Informácie zverejnila webová stránka Aceshowbiz.com.
Júlové číslo ľavicového týždenníka Slovo je posledné, ktoré si môžu jeho čitatelia kúpiť v novinových stánkoch. Od augusta týždenník prestane vychádzať, nahradí ho nové "elektronické Slovo". Vydavateľ a redakcia týždenníka si od toho kroku sľubujú, že vytvoria najväčší ľavicový internetový portál na Slovensku a rozšíria a omladia rady svojich čitateľov. "Odmietame totiž tvrdenie, že ľavicové myslenie je generačnou záležitosťou a nepochybujeme, že práve v dnešnej dobe si ľavicové myšlienky a ľavicové hodnoty dokážu nájsť veľa prívržencov aj medzi mladými ľuďmi. V doterajšej podobe Slova sa nám však darilo túto skupinu oslovovať len vo veľmi obmedzenom počte," píše sa o dôvodoch zmeny formy týždenníka v tlačovej správe. V týchto dňoch redakcia dokončuje prípravu elektronickej verzie Slova, ktorú by mali po internom teste portálu sprístupniť čitateľom. Nová stránka nenahradí len týždenník, ale aj doterajšiu internetovú stránku Slova. Pôvodné rubriky však redakcia plánuje zachovať a rozšíriť o nové. Pribudnúť by mali fotografie, video záznamy a príspevky od úplne nových ľudí. "Nová forma Slova bude výrazným skokom vpred, ak berieme do úvahy doterajšiu históriu nášho týždenníka. Nemôžeme a ani nechceme ignorovať realitu mediálneho sveta, jeho prudký vývoj. Práve naopak, v rámci svojich reálnych možností naň reagujeme, čoho výsledkom je aj prechod Slova do novej formy," vysvetľujú redakcia a vydavateľ. Nový portál by mal naplno fungovať od septembra, jedným z dôvodov zániku týždenníka boli aj finančné možnosti vydavateľa. Šéfredaktorom slova je Martin Krno. Týždenník vychádzal od roku 1999, v minulosti údajne do neho pod pseudonymom Jakub Topol prispieval i súčasný poslanec NR SR za stranu Smer-SD Braňo Ondruš. Ondruš v tom čase ešte pracoval v TV JOJ, v roku 2008 sa z neho stal šéf tlačového odboru Úradu vlády SR.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.