29. 7. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov, ktorá každoročne udeľuje prestížne Zlaté glóbusy za výkony vo filmovom a televíznom priemysle, darovala v stredu 1,5 milióna amerických dolárov (asi 1,155 milióna eur) neziskovým filmovým inštitúciám ako sú školy a organizácie propagujúce film či chrániace jeho tradície. Dary pomohla prezidentovi asociácie Philipovi Berkovi symbolicky odovzdať herečka Eva Longoria Parker, známa predovšetkým z televízneho seriálu Zúfalé manželky (2004). Na pódiu ich preberali hviezdy ako Nicole Kidman, Bryan Cranston, Jane Lynch, Ryan Phillippe či Annette Bening. "Finančnú injekciu" tak dostali filmový festival Outfest, organizácia FilmAid International, ktorá využíva film na tlmočenie humanitárnych odkazov, newyorské Múzeum moderného umenia, American Cinematheque, Americký filmový inštitút a Inner-City Arts. Podľa Berka asociácia doteraz na podobné účely darovala už viac ako 12 miliónov amerických dolárov (asi 9,24 milióna eur). Holandská modelka Lara Stone zažalovala francúzsku edíciu magazínu Playboy. Manželka britského herca Davida Walliamsa tvrdí, že v júnovom vydaní publikovali jej neautorizované fotografie. Dvadsaťšesťročná Stone si najala v Paríži právnikov, ktorí vzniesli žalobu voči časopisu a fotografovi Gregovi Lotusovi. "Nie je to druh periodika, ktorý by som si niekedy vybrala pre zverejnenie mojich fotiek," povedala pre BBC. "Playboy nemal právo publikovať tieto neautorizované fotografie. Cítim, že nemám inú možnosť, ako podniknúť kroky na ochranu mojej reputácie," dodala. Zástupcovia magazínu Playboy sa zatiaľ k žalobe nevyjadrili. Nový singel Katy Perry s názvom Teenage Dream dosiahol nový rekord. Počas jedného týždňa túto skladbu zahralo 87 rozhlasových staníc, čo je najvyššie číslo v hudobnej histórii USA. Pieseň si od pondelka môžu fanúšikovia kupovať prostredníctvom digitálneho online obchodu iTunes, kde sa počas niekoľkých dní dostala na tretiu priečku v rebríčku predajnosti, čím si Perry oproti umiestneniu predchádzajúceho singla California Gurls polepšila o dve miesta. Na druhej strane, piesni oslavujúcej Kaliforniu sa podarilo dosiahnuť iný rekord. Počas jediného týždňa ju rozhlasové stanice hrali 11 816-krát. Obe skladby pochádzajú zo speváčkinho tretieho štúdiového albumu Teenage Dream, ktorý Perry vydá koncom augusta. Informácie zverejnila webová stránka DigitalSpy.co.uk.
V Zúfalých manželkách (2004) si zahrá hviezda seriálu Beverly Hills 90210 (1990 - 2000). Brian Austin Green, ktorého preslávila rola Davida Silvera, stvárni stavbára, ktorý sa zapáči jednej z hlavných hrdiniek Bree (Marcia Cross), ale aj ďalšiemu nováčikovi v seriáli - Vanesse Williams, známej zo seriálu Škaredá Betty (2006 - 2010). "Marcia bude mať novú lásku v podobe Briana Austina Greena," uviedol tvorca seriálu Marc Cherry. "Chceli sme, aby sa Bree zaplietla so svalnatým stavbárom, ktorý ju vytrhne z jej kultivovaného a vzdelaného sveta. Niekto, kto bude o niečo mladší a kto bude pre Bree výzvou. Keď som Marciu a Briana predstavoval, povedal som, ‘nemáš za čo, Marcia,‘ a ona úplne očervenela," prezradil. "A stále sa červenám a skutočne to nehrám. Včera sme nakrúcali scénu, v ktorej ma Brian chytil za ruku a niekam ma ťahal. Bree sa mala vtedy celá rozochvieť. Ale ja som sa skutočne rozochvela tiež. Ale prosím, nehovorte mu to," doplnila Marcia Cross. Green, ktorý sa nedávno oženil s Megan Fox, má po tele množstvo tetovaní. Tie uvidia aj diváci seriálu. "Jeho agent sa nás pýtal, či chceme, aby ich zakryl, ale ja som povedal, aby mu ich nechal. Vytvoril som postavu Bree podľa mojej mamy a moja matka zbožňovala tetovania. Páči sa mi myšlienka, že Bree bude priťahovať niekto s takým telom," dodal Cherry. Informácie zverejnila webová stránka magazínu People.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Úrad predstaviteľa pre slobodu tlače Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) detailne preverí nový mediálny balík vlády Viktora Orbána v nádeji, že pri vypracovaní definitívnej podoby návrhu častí mediálneho zákona maďarská vláda zohľadní pripomienky OBSE. Uviedla to dnes maďarská tlačová agentúra MTI. Podľa dnes zverejneného vyhlásenia predstaviteľky úradu Dunji Mijatovičovej právni experti úradu, ktorý sídli vo Viedni, preveria mediálny balík v nadchádzajúcich týždňoch. Mijatovičová v hlásení o svojej činnosti od jarného nástupu do funkcie, ktoré predložila stálej rade OBSE, v súvislosti s Maďarskom uviedla, že koncom júna listom vyzvala maďarské úrady na zastavenie procesu prijímania zákonov mediálneho balíka a na začatie verejných konzultácií v záujme dosiahnutia zmien návrhov zákonov. Pripravený návrh zákonov môže porušiť slobodu prejavu názorov, ako aj normy OBSE týkajúce sa slobody médií. Ich prijatie môže viesť k tomu, že šírenie informácií bude podriadené politickým rozhodnutiam, uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľky úradu. Jedným z prvých krokov Orbánovej vlády bolo po prevzatí moci prijatie častí návrhov zákonov mediálneho balíku, ktorým získali ucelenú kontrolu nad médiami. Ďalšou snahou vlády je dostať pod kontrolu registračnou povinnosťou aj súkromné médiá a blogy. Pod tlakom protestu zahraničných a maďarských novinárov i novinárskych organizácií návrh zatiaľ nepredložili do parlamentu. Podľa pozorovateľov však Orbán čaká už iba na augustový odchod prezidenta Lászlóa Sólyoma z funkcie prezidenta, ktorého nahradí spojenec premiéra Pál Schmitt.

Copyright © TASR 2010