18. 10. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ruskému opozičnému denníku Novaja Gazeta hrozí zrušenie potom, ako ho pokarhal kontrolný orgán za článok s fotografiami o ultranacionalistickej skupine, uviedol denník v pondelok. "Možno nás zavrú," uviedol Sergej Sokolov, zástupca šéfredaktora, v stanovisku zverejnenom na webovej stránke denníka. Sokolov to povedal potom, ako denník dostal pokarhanie od Komisie na kontrolu médií za článok uverejnený v januári o ultranacionalistickej skupine Russkij obraz. Novaja Gazeta zverejnením výňatkov z programu skupiny Russkij obraz a fotografií jej salutujúcich členov so zástavou s nacistickými symbolmi podľa mediálnej komisie "šírila informácie obsahujúce náznaky extrémizmu". Novaja Gazeta sa bráni, že článok a fotografie uverejnila na ilustráciu nebezpečenstva, ktoré také skupiny predstavujú. Denník zverejnil článok o ultranacionalistoch krátko potom, ako jednu z jeho pracovníčok Anastasiu Baburovovú a právnika Stanislava Markelova, ktorý zastupoval antifašistov na súde, zastrelili v Moskve za bieleho dňa. Denník sa na súde snažil proti obvineniu komisie odvolať, no súd jeho argumenty odmietol. Podľa zákona úrady môžu zakázať vydávanie média po dvoch obvineniach mediálnej komisie. Komisia tak však môže urobiť aj po jednom varovaní a jednej neúspešnej sťažnosti na súde. Denník Novaja Gazeta je dlhodobo tŕňom v oku úradov a piati jeho novinári prišli za posledných 10 rokov o život vrátane novinárky Anny Politkovskej, ktorú zastrelili v Moskve v roku 2006.
Týždenník Newsweek vychádzajúci v ruskom jazyku, ktorý často otvorene kritizoval Kremeľ, sa v pondelok poslednýkrát objavil v stánkoch v Rusku. Dôvody sú ekonomické, povedal jeho nemecký vydavateľ. "Sme hrdí na to, že ruské vydanie Newsweeku bolo prominentné, získalo viaceré ocenenia a počas šiestich rokov dosahovalo tú najvyššiu novinársku úroveň," uviedlo nemecké vydavateľstvo Axel Springer v stanovisku. Vydavateľstvo Axel Springer pôsobí v 35 krajinách so 170 titulmi novín a časopisov. Licenciu na ruské vydanie časopisu Newsweek získalo v roku 2004. Šéfredaktor Michail Fišman potvrdil v rozhovore v pondelok, že časopis skončil z ekonomických dôvodov. "Dôvody sú čisto ekonomické. Časopis nevyrábal zisk," povedal Fišman pre ruskú rozhlasovú stanicu Echo Moskvy. Newsweek v ruskom jazyku odvážne ignoroval všetky nevyslovené tabu v Rusku. Časopis zverejňoval uniknuté tajné vládne dokumenty a hrdil sa tým, že nemá "žiadne témy či osoby", o ktorých by nemohol informovať. Bývalý šéfredaktor Leonid Parfjonov bol jedným z najlepších ruských novinárov, ktorého vyhodili z televíznej stanice NTV, pretože odmietol súhlasiť s cenzurovaním jeho reportáží. Súčasný šéfredaktor Fišman sa objavil na videu prokremeľskej mládežníckej organizácie ako v kruhu polonahých mladých žien šnupe kokaín. Na ďalšom obviňujúcom videu podpláca Fišman dopravného policajta. Odchod Newsweeku v rukom jazyku z ruského trhu zredukuje už aj tak malý počet opozičných tlačových médií. Zostávajú len týždenník Novoje Vremja, ekonomický denník Vedomosti a Novaja Gazeta vychádzajúca trikrát týždenne.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.