14. 4. 2011

RADA RTVS Updated

RADA RTVS Updated

Exekúcia v šesťmiliónovom spore s Omegou Plus je aktuálne zažehnaná, na dnešnom rokovaní Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) o tom informovala šéfka RTVS Miloslava Zemková. "Generálny prokurátor vyhovel našej žiadosti, podal mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd SR," uviedla počas rokovania pre médiá Zemková s tým, že RTVS to Generálna prokuratúra SR oznámila listom 4. apríla. "Momentálne to znamená zastavenie exekúcie a do budúcnosti to môže znamenať otvorenie celého súdneho sporu od začiatku," teda jeho posunutie na prvostupňové konanie, na okresný súd. Ak sa tak však nestane, môže sa začať exekúcia. Zemková nechce vopred hovoriť o tom, čo by sa stalo, ak by sa Najvyšší súd SR nerozhodol v prospech RTVS. Teoreticky by však exekútor mohol siahnuť na "všetky hnuteľné veci, na vysielacie technológie, na autá, na moju stoličku, na počítače a tak ďalej," dodala pre médiá generálna riaditeľka RTVS. V januári Zemková informovala, že exekúcia zo sporu s Omega plus je vo výške 5,918 milióna eur a suma každým dňom rastie. Zároveň upozornila, že ak by sa nedalo so spoločnosťou Omega plus dohodnúť, situáciu by mohol vyriešiť iba štát. RTVS "nie je schopná tento dlh sama vykryť". STV právoplatne prehrala starý súdny spor s Omega Plus v lete. Spoločnosť ju žalovala pre vypovedanie zmluvy na výrobu predpovede počasia - firma ju mala vyrábať do roku 2005. Zmluvu podpísali v roku 1997 za riaditeľovania Igora Kubiša, vypovedaná bola za riaditeľa Milana Materáka. Podľa verdiktu má televízia zaplatiť firme priznanú istinu 2 826 584,88 eura a priznané trovy konania 157 397,96 eura. Tento verdikt odvolacieho Krajského súdu v Bratislave je z 22. júna 2010. Rozsudok nadobudol právoplatnosť 31. augusta, suma však narastá.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

"Prostriedky, ktoré má v súčasnosti Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), stačia na bežnú prevádzku, nestačia však na vykrytie príjmov a strát. Pred novinármi to dnes počas rokovania Rady RTVS uviedla generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková. Vlani hospodárila Slovenská televízia so stratou asi 25 miliónov eur. Zemková povedala, že rozhlas naopak hospodáril v štruktúre príjmy-výdavky so ziskom. "To, že sme museli účtovne riešiť dotáciu pre dcérsku spoločnosť RTVS, ktorá je zle nastavená zo zákona, tak to je iná vec," komentovala polmiliónový presun prostriedkov z rozhlasu, teda dotáciu pre organizáciu, ktorá vyberá poplatky od koncesionárov. Zemková povedala, že RTVS bude tlačiť pred sebou dlh aj v prípade, že Rada RTVS dnes prijme jej návrh rozpočtu. "Naozaj ide o balvan, ktorý tlačíme pre sebou a RTVS ho nespôsobila," povedala Zemková. Dlh chce RTVS riešiť aj za pomoci štátu. Generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková predstavila dnes Rade RTVS návrh rozpočtu na tento rok, ktorý počíta so schodkom vo výške 5,39 milióna eur. Príjmy sú naplánované vo výške 98,3 milióna a výdavky predstavujú 103,7 milióna eur. Rada dokument odobrila. "Ide o vysoko reštriktívny rozpočet," komentovala šéfka RTVS. Zemková vyhlásila už skôr, že vyrovnaný rozpočet bude môcť zostaviť najskôr v roku 2012. Prijatý rozpočet počíta s výberom koncesionárskych poplatkov vo výške 75,1 milióna eur.

Copyright © TASR 2011