24. 5. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká speváčka a bývalá členka dievčenskej skupiny Destiny’s Child Kelly Rowland bude novou členkou poroty britskej talentovej šou The X Factor. Nahradí tak odchádzajúcu Dannii Minogue, informovali v nedeľu tamojšie médiá. Jej príchod do poroty by mali oficiálne oznámiť až v najbližších dňoch, no Rowland už teraz hovorí o jej účinkovaní v šou. Speváčka vychvaľovala hudobného producenta Simona Cowella, ktorého v tomto ročníku súťaže nahradí Gary Barlow zo skupiny Take That. "The X Factor je úžasná šou. Milujem Simona, pretože je taký úprimný. Súhlasím so všetkým, čo povie. Neviem ale, akou porotkyňou budem ja," uviedla Rowland podľa denníka Daily Mail. Dvaja z trojčlennej minuloročnej poroty Simon Cowell a speváčka Cheryl Cole prijali ponuku, aby ako porotcovia účinkovali v americkej verzii The X Factor. Tretia porotkyňa, austrálska speváčka Dannii Minogue odišla z britskej šou pre jej záväzky v šou Australia's Got Talent. Voľné tak zostalo aj tretie miesto, ktoré by podľa niektorých správ mohla obsadiť Tulisa Contostavlos z hip-hopového tria N-Dubz. Informáciu zverejnila webová stránka NME.com.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Śéf prevádzkovateľa verejnoprávnej maltskej televízie PBS Joseph Mizzi rezignoval v pondelok večer na svoju funkciu. Dôvodom tohto kroku bol strápňujúci videozáznam, ktorý zachytil televízneho bossa zrejme v silne podnapitom stave, ako po After Show Party na nedávnej Eurovíznej pesničkovej súťaži 2011 v nemeckom Düsseldorfe padá, leží na chodbe a potrebuje pomoc, aby zdolal schody. Mizzi, o ktorého demisii informovali dnes miestne médiá, vyhlásil, že sa stal obeťou nešpecifikovaného komplotu neznámej osoby a že odstupuje výlučne preto, aby nepoškodil záujmy ním riadeného subjektu. Chce sa však postarať o to, aby pravda o prípade vyšla najavo.

Srbská štátna televízia sa dnes ospravedlnila divákom z bývalej Juhoslávie za vojnovú propagandu a podnecovanie nenávisti z čias vlády bývalého prezidenta Slobodana Miloševiča. Informuje o tom agentúra AP. Rádio a televízia Srbska (RTS) vo vyhlásení na svojej webovej stránke uviedla, že jej program bol v 90. rokoch "takmer neustále a silne zneužívaný" ako propagandistický nástroj Miloševičovho režimu. Stanica sa tiež "ospravedlňuje všetkým občanom Srbska a okolitých krajín, ktorí boli vystavení urážkam, ohováraniu a nenávistným prejavom," uvádza sa vo vyhlásení. Vysielanie RTS zohralo dôležitú rolu pri podnecovaní etnických vojen v bývalej Juhoslávii a pri potláčaní domácej opozície. Miloševičov režim padol na jeseň 2000 po ľudovej revolte. Exprezident zomrel v roku 2006 v cele haagskeho tribunálu OSN, kde ho súdili za vojnové zločiny.

Proces s podnikateľom Velijom Ramkovským a jeho 22 spolupracovníkmi sa včera začal v macedónskej metropole Skopje. V rámci vyšetrovania tejto kauzy došlo začiatkom roka i k zmrazeniu účtov štyroch médií, ktoré sú vo vlastníctve obžalovaného. Patria k nim i tri denníky a významná - voči vláde kritická - televízna stanica A1. Pre opozíciu bol tento krok orgánov činných v trestnom konaní dôvodom na bojkot parlamentu, informovala agentúra APA. Proces, v ktorom prokuratúra viní obžalovaných zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, prania špinavých peňazí a krátenia daní v objeme štyroch miliónov eur, spájajú niektorí analytici nepriamo s predčasnými parlamentnými voľbami vypísanými na 5. júna. Spolupracovníci televízneho kanála A1 vysielali po niekoľko mesiacov z improvizovaných priestorov v okolí sídla vlády, iba v minulom týždni sa vrátili do štúdií. Petíciu za ochranu tejto televíznej stanice podpísalo už okolo 600.000 obyvateľov Macedónska. Generálny riaditeľ mediálnej skupiny Central European Media Enterprises (CME) Adrian Sarbu predal v období od 19. do 24. mája 50.000 akcií spoločnosti za 1,115 milióna USD (795.292,44 eura). Cena za jednu akciu tak dosiahla 22,29 USD. Sarbu však ešte stále vlastní priamo alebo nepriamo prostredníctvom spoločností Alerria Management a Metrodome celkovo 2,552 milióna akcií CME. Sarbu od minulého roka niekoľkokrát predal podobný balík akcií CME, napríklad v marci 2011 to bolo 100.000 akcií spoločnosti, za ktoré získal viac ako 2 milióny USD. Podľa českého portálu Patria.cz zhodou okolností v rovnakom čase finančný riaditeľ CME David J. Sach kúpil 11.500 akcií mediálnej skupiny za takmer 230.000 USD. Informovali o tom agentúry Reuters a Patria.cz.
Copyright © TASR 2011