3. 7. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Parížsky súd zbavil obvinenia z urážky na cti francúzsku internetovú stránku Rue89, ktorá nazvala dcéru uzbeckého prezidenta Islama Karimova "dcérou diktátora". Webová stránka tvrdí, že neútočila osobne na Lolu Karimovovú, ale iba legitímne kritizovala autoritatívnu uzbeckú vládu. O verdikte informovala organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), Rádio Slobodná Európa a jedna z opozičných webových stránok, ktorá proces veľmi dôsledne pokrývala. Karimovová žiadala odškodné 30.000 eur za článok, v ktorom ju obviňovali, že sa snaží očistiť bývalú sovietsku republiku, kritizovanú za porušovanie ľudských práv.
Copyright © TASR 2011
Google, Microsoft a Yahoo chcú posilniť svoje aktivity v oblasti televízie. Podľa denníka Los Angeles Times rokujú o kúpe online platformy Hulu, prostredníctvom ktorej môžu Američania sledovať na internete televízne programy. Americké televízie pred niekoľkými rokmi vytvorili Hulu, pretože chceli preniknúť na internet. Diváci môžu pozerať programy zadarmo, služba sa financuje z reklamy. Táto iniciatíva však vyvolala spory s tradičnými partnermi amerického televízneho priemyslu - prevádzkovateľmi káblových služieb. To je príčina, prečo televízne koncerny teraz platformu Hulu, ktorá funguje len v USA, predávajú. Hulu má práva na online vysielanie rôznych populárnych programov, preto je firma veľmi zaujímavá predovšetkým pre Google. Koncern sa už dlhší čas snaží obohatiť svoju platformu YouTube. Aby prenikol do obývačiek, Google okrem toho spustil Google TV. Tento systém ponúka zlúčenie televízie a internetu. Takže koncernu by sa aj v tomto prípade hodili práva Hulu. Informoval o tom spiegel.de. Spoločnosť News Corporation predala svoju neprosperujúcu sociálnu sieť MySpace internetovej reklamnej firme Specific Media. News Corporation zaplatila v roku 2005 za MySpace 580 miliónov amerických dolárov, ale jeho používatelia prešli na konkurenčné sociálne siete Facebook a Twitter, čím spoločnosť stratila zisky z reklamy. Detaily aktuálneho predaja MySpace nie sú známe, ale podľa nepotvrdených správ, ktoré priniesla agentúra Reuters, Specific Media zaň zaplatila iba 35 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 24,3 milióna eur). Spoločnosť Specific Media oznámila, že podiel bude mať aj spevák a herec Justin Timberlake. Práve on zohrá "hlavnú úlohu pri rozvoji kreatívneho smerovania a stratégie pre napredovanie spoločnosti," uviedla Specific Media. Firmu Specific Media založili v roku 1999 traja bratia - Tim, Chris a Russell Vanderhookovci - a jej sídlo sa nachádza v kalifornskom meste Irvine. MySpace bol v čase, keď ho kúpila News Corporation mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, vedúcou sociálnou sieťou. Avšak jeho rivali ho zatienili a aj napriek snahám o jeho oživenie sa stal finančnou bezodnou studňou. Specific Media v súvislosti s ďalšími plánmi s MySpace oznámila, že očakáva "digitálnu inováciu novej generácie", ktorú chce docieliť skombinovaním jej platforiem.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.