26. 9. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Proces, v ktorom figuruje medzi obžalovanými z daňového podvodu pri obchode s filmovými a televíznymi právami aj taliansky premiér Silvio Berlusconi (74), dnes pokračuje v Miláne. Kontroverzne vnímaný predseda vlády, ktorý je súčasne šéfom mediálneho impéria, sa na pojednávanie - podobne ako opakovane v minulosti - nedostavil. Berlusconiho právny zástupca Niccolo Ghedini však nevylúčil, že sa jeho mandant objaví ešte dnes v súdnej sieni. Proces s celkove vyše desiatkou obžalovaných sa týka čiernych ziskov koncernu Mediaset v objeme okolo 470 miliónov eur, ktoré manažéri tohto Berlusconiho impéria uložili na bankové účty v zámorských daňových rajoch. Medzi stíhanými sú aj Berlusconiho syn Piersilvio a prezident mediálnej skupiny Mediaset Fedele Confalonieri. Berlusconi čelí aktuálne žalobám v štyroch procesoch, spomedzi ktorých púta najväčšiu pozornosť ten, ktorý sa týka jeho údajného sexu s neplnoletou Maročankou a zneužitia právomocí verejného činiteľa. Na obzore je však už ďalší, piaty proces, a to v súvislosti s možným prezradením úradného tajomstva pri preberaní finančného ústavu Banca Nazionale del Lavoro.
Bez prominentného obžalovaného v osobe talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho (74) prebehlo dnešné pojednávanie prípadu údajného daňového podvodu pri obchodovaní s filmovými a televíznymi právami na súde v Miláne. Kontroverzne vnímaný predseda vlády, ktorý je súčasne šéfom mediálneho impéria, sa na pojednávanie - podobne ako opakovane v minulosti - nedostavil. Proces by mal pokračovať 5. októbra, aj keď zostáva otázkou, či sa v tento deň Berlusconi dostaví do dejiska pojednávania. Tejto kauze už hrozí premlčanie. Týmito slovami dnes sudca Edoardo d'Avossa kategoricky odmietol špekulácie o možnom ďalšom odročení procesu. V procese, ktorý sa týka čiernych ziskov koncernu Mediaset v objeme okolo 470 miliónov eur, uložených manažérmi tohto Berlusconiho impéria na bankové účty v zámorských daňových rajoch, čelí žalobe viac ako desiatka ľudí, vrátane Berlusconiho syn Piersilvia a prezidenta mediálnej skupiny Mediaset Fedeleho Confalonieriho.

Copyright © TASR 2011 Britská štátna televízia zakázala vo svojich programoch používať anglické skratky AD (slovensky "roku Pána") a BC (slovensky "pred Kristom"). Namiesto nich sa pri udávaní rokov majú po novom uvádzať termíny Common Era (slovensky "nášho letopočtu") a Before Common Era (slovensky "pred naším letopočtom"). BBC argumentuje tým, že nové pojmy nebudú urážať nekresťanov. Tento krok však nahneval viaceré, hlavne kresťanské, skupiny v krajine. Podľa nich ide o zbytočný prejav politickej korektnosti a krátkozrakosti, pretože i nové skratky (CE a BCE) budú letopočet stále vyjadrovať vo vzťahu k narodeniu Ježiša Krista.

Zdroj : dailymail