7. 2. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vydal dnes potenciálne prelomový rozsudok, ktorým potvrdil právo médií informovať o živote celebrít a odmietol sťažnosť monackej princeznej Caroline na porušenie jej práva na súkromie. Rozhodnutie štrasburského súdu sa vzťahuje na často ťažko identifikovateľnú hranicu medzi právom médií informovať a právom jednotlivca na súkromie. Dnešné rozhodnutie potvrdilo právo médií v dvoch nemeckých prípadoch, ktoré ESĽP spojil do jedného. Zároveň stanovilo meter pre všetky členské krajiny 47-člennej Rady Európy. Prvý prípad sa týkal mediálnych správ o nemeckej televíznej hviezde, obvinenej z požívania kokaínu. Druhý sa vzťahoval na zverejnenie fotografie v roku 2002, na ktorej je princezná Caroline s manželom počas lyžovačky.

Copyright © TASR 2012

Americká televízia NBC sa divákom verejne ospravedlnila za to, že odvysielala neslušné gesto speváčky M.I.A. Tridsaťšesťročná Britka so srílanským pôvodom v nedeľu počas polčasovej prestávky Super Bowlu ako hostka na vystúpení Madonny ukázala vztýčený prostredník a použila slovo začínajúce sa na f. Aj keď mala byť televízia na akékoľvek kontroverzné okamihy pripravená, toto gesto nezachytila, a tak si ho mohli pozrieť desiatky miliónov divákov v USA i v iných krajinách. "NFL (Národná futbalová liga, pozn. SITA) si ju najala a produkovala polčasovú šou. Náš systém jej gesto nezachytil a tak sa ospravedlňujeme našim divákom. Išlo o zlyhanie systému NBC," napísali v oficiálnom stanovisku. NBC síce šou vysielala v priamom prenose, ale s niekoľkosekundovým oneskorením, aby prípadné kontroverzné okamihy mohla narýchlo zmazať. V prípade gesta M.I.A. to však televízia nestihla. "Obscénne gesto počas vystúpenia bolo skutočne nevhodné a odsúdeniahodné a my sa ospravedlňujeme našim fanúšikom," pokračovali v stanovisku. M.I.A. sa predstavila počas polčasovej prestávky Super Bowlu spolu s rapperkou Nicki Minaj ako hostka speváčky Madonny. Popová kráľovná na štadióne v Indianapolise predstavila svoje hity Vogue, Open Your Heart, Like A Prayer, Express Yourself, Music, no i čerstvú novinku Gimme All Your Luvin', v ktorej hosťuje práve dvojica M.I.A a Nicki Minaj. Okrem nich sa v nedeľu po boku Madonny ukázali aj Cee Lo Green, dvojica LMFAO a množstvo tanečníkov.
Nedeľňajší 46. Super Bowl v americkom futbale medzi New England Patriots a New York Giants si v USA nenechalo ujsť 111,3 milióna televíznych divákov, čo je nový rekord tradične najsledovanejšieho športového podujatia v krajine. Doteraz rekordné vlaňajšie finále play-off NFL Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers pritiahlo o 300-tisíc divákov menej. Porovnanie priniesla agentúra Nielsen. Záujem televíznych divákov o Super Bowl rastie už siedmy rok. Tento ročník priniesol premiéru priameho internetového prenosu na NBCSports.com, objem počítačového publika bude známy v utorok. Súboj oboch tímov vedených rozohrávačmi Eliom Manningom a Tomom Bradym však zatienila polčasová šou v podaní Madonny a jej hostí. Tá prilákala k obrazovkám až 114 miliónov divákov. Popová kráľovná na štadióne v Indianapolise predstavila svoje hity Vogue, Open Your Heart, Like A Prayer, Express Yourself, Music, no i čerstvú novinku Gimme All Your Luvin', v ktorej hosťuje práve dvojica M.I.A a Nicki Minaj. Okrem nich sa v nedeľu po boku Madonny ukázali aj Cee Lo Green, dvojica LMFAO a množstvo tanečníkov. Polčasové vystúpenia na Super Bowle patria k mimoriadne prestížnym udalostiam. V posledných rokoch sa tejto pocty dostalo takým legendám ako Paul McCartney, Rolling Stones, U2, Prince alebo Bruce Springsteen.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.