9. 7. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Francúzska televízia TF1 zverejnila v nedeľu úryvky z vyjednávania atentátnika z Toulouse s francúzskou políciou. Mohamed Merah v marci zabil sedem ľudí, potom sa zabarikádoval vo svojom byte.
Na záznamoch je počuť, ako Mohamed Merah - bez akýchkoľvek prejavov ľútosti - hovorí o vykonanom zločine a vysvetľuje svoje plány.
O možnom vniknutí osobitnej policajnej jednotky do svojho bytu Merah povedal: "Buďte si vedomí toho, že máte pred sebou muža, ktorý sa nebojí smrti. Milujem smrť ako vy milujete život."
Odvysielanie úryvkov rozhovorov vyvolalo vo Francúzsku prudkú diskusiu o zákonnosti tohto kroku. Príbuzní Merahových obetí označili ich zverejnenie za škandál a neúctu. Francúzska justícia oznámila, že začne vyšetrovať, ako prenikli záznamy na verejnosť.
Merah počas troch dní zastrelil v širšom okolí Toulouse sedem ľudí, medzi nimi aj tri deti židovskej školy a jedného učiteľa. Polícia obliehala jeho byt 32 hodín, nakoniec zahynul pri prestrelke.
Ešte pred zastrelením sa Merah - 23-ročný francúzsky občan alžírskeho pôvodu - označil za mudžahída a tvrdil, že je blízky al-Káide.


Copyright © TASR 2012