2. 7. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS




Väčšina bratislavských mestských častí zatiaľ nebude využívať služby novovzniknutej Západoslovenskej televízie (ZSTV). Dôvodom sú chýbajúce financie, ale aj preferovanie vlastných lokálnych televízií.
Západoslovenská televízia na tlačovej konferencii 18. júna deklarovala záujem zabezpečovať pre mestské časti reportáže, diskusné relácie, príp. aj záznamy z rokovaní miestnych zastupiteľstiev. Spravodajské príspevky chce využiť nielen v rámci svojho spravodajského bloku z hlavného mesta, ale aj na propagáciu jednotlivých kultúrnych udalostí, ktoré sa dejú v mestskej časti. "Chceme tak ponúknuť aj bratislavským mestským častiam možnosť zapojiť sa do informačnej databázy kultúrnych a spoločenských udalostí na západnom Slovensku," uviedol riaditeľ Západoslovenskej televízie Peter Chmela.
Až na výnimky takéto platené služby si bratislavské mestské časti objednať nechystajú. V prípade Lamača, Devína či Karlovej Vsi sú to ekonomické dôvody. "Mestská časť nemá vo svojom rozpočte na tento účel žiadne finančné prostriedky a preto nemôže využívať služby televízie," napísal v stanovisku pre TASR prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček. "Keďže sme v nútenej správe, takéto ponuky zdvorilo odmietam," povedala Ľubica Kolková, starostka Devína.
O platené služby ZSTV nemajú záujem ani mestské časti, ktoré už využívajú svoje lokálne televízie – Devínska Nová Ves, Ružinov, alebo Dúbravka. Ponuku ZSTV odmietla aj mestská časť Rača. "Momentálne si u ZSTV neplánujeme objednať platenú výrobu spravodajských šotov či prenosov zo zastupiteľstva. Spravodajský magazín o Rači totiž raz do týždňa vysielame v TV Bratislava," uviedol pre TASR hovorca mestskej časti Bratislava-Rača Jaroslav Hinšt.
Spoluprácu len na báze informovania o podujatiach či aktuálnych témach zatiaľ preferuje Petržalka. Rusovce podľa slov prednostky miestneho úradu Oľgy Gáfrikovej hľadajú možnosť spolupráce s televíziou, keďže Západoslovenská televízia sídli v tejto mestskej časti. "Výrobu spravodajských šotov, príp. záznamov z rokovania zastupiteľstiev ale dohodnutú nemáme."
Jedinou mestskou časťou, ktorá otvorene deklarovala záujem o takéto platené služby Západoslovenskej televízie, je mestská časť Nové Mesto. Predbežná dohoda znie, že ZSTV zabezpečí osem spravodajských šotov mesačne, za čo mestská časť zaplatí mesačný paušál 500 eur. O využití podobných služieb uvažuje aj samospráva v Starom Meste a Vajnoroch. "Predstavitelia televízie nás kontaktovali už vo februári, po štarte televízie sa zintenzívnili naše stretnutia. Uvažujeme o tom, že by sme do toho išli," povedal pre TASR ekonomický poradca starostu Vajnôr Mário Schwab.
Podľa slov riaditeľa Západoslovenskej televízie Petra Chmelu chce televízia mapovať udalosti z bratislavských mestských častí aj keď sa s príslušnou mestskou časťou nedohodne na dodaní služieb. "V našom spravodajstve chceme ponúknuť kvalitný spravodajský materiál z celého západného Slovenska, teda aj z bratislavských mestských častí." Podľa jeho slov má v tomto smere priniesť televízia to, čo sa vo vysielaní celoplošných médií neobjaví. Televízia rokuje o spolupráci aj s Bratislavským a Trnavským samosprávnym krajom.



Copyright © TASR 2012