26. 9. 2012

Freedom on the Net 2012

Freedom on the Net 2012


 




Estónsko prvýkrát vystriedalo Spojené štáty na čele rebríčka krajín zostaveného podľa miery internetovej slobody. Uviedla to americká organizácia Freedom House vo výročnej správe o prístupe ku globálnej sieti vo vybraných štátoch sveta. Do prieskumu bolo zaradených 47 krajín, Slovenská republika medzi nimi nebola.
Správa konštatovala, že od minulého prieskumu došlo všeobecne k zosilneniu vládnych reštrikcií v prístupe k internetu. Najväčšími hriešnikmi sú v tomto smere Pakistan, Etiópia a Bahrajn. V Tunisku, Líbyi a Barme došlo naopak k pozitívnemu posunu, pretože vlády týchto krajín "dramaticky" posunuli svoju politiku smerom k väčšej otvorenosti.
Estónsko označila správa za vysoko internetovo vyspelú krajinu. Malý Pobaltské štáty zaviedol internetové voľby, presadzuje elektronické zdravotné knižky a nemá prakticky žiadne obmedzenia v prístupe k internetovému obsahu. Spojené štáty prišli o svoje doterajšie prvenstvo vinou zaostávanie v prístupe k vysokorýchlostnému internetu a kvôli vysokým cenám za pripojenie.
Nové zákony obmedzujúce prístup k internetu zaviedlo 19 štátov, uvádza sa v správe. Vlády 14 krajín na čele s Čínou zamestnávajú armády blogerov, ktorí manipulujú internetovými diskusiami. V 26 zo 47 skúmaných krajín bol bloger zatknutý kvôli obsahu svojho príspevku.
V prvej desiatke sa umiestnili na treťom mieste Nemecko, ďalej Austrália, Maďarsko a Taliansko. Zoznam uzatvárajú Čína, Kuba a Irán.

Copyright © ČTK 2012