25. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Hlavné ukrajinské spravodajské médiá začali dnes protest proti návrhu zákona vládnucej Strany regiónov, zakazujúceho ohováranie verejných činiteľov.
Kyiv Post, Ukrajinska pravda, Korrespondent, Telekritika, tlačová agentúra Interfax-Ukrajina a ďalšie ukrajinské médiá zverejnili na svojich stránkach mená a kontakty všetkých 244 zo 450 poslancov, ktorí 18. septembra materiál schválili v prvom čítaní.
Ukrajincov vyzývajú, aby telefonicky či elektronickou poštou kontaktovali zákonodarcov a pýtali sa ich na dôvody ich súhlasu s pripravovanou legislatívou, ktorá má zaviesť trestnú zodpovednosť novinárov za "očierňovanie".
Zákon predložila proprezidentská Strana regiónov, aby "držala na uzde" novinársku obec pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, uviedla internetová stránka Kyiv Post s odvolaním sa na slová autora návrhu Vitalija Žuravského.
Za ohováranie a urážky na cti by sa mohli novinári dostať do väzenia až na päť rokov. Upozorňujú, že strach autorov a vydavateľov zo sankcií môže výrazne obmedziť slobodu prejavu v krajine. Právna norma by mohla byť použitá aj proti občanom, ktorí vyjadria kritický názor na štátnych úradníkov, konštatuje Kyiv Post.
Ak by zákon v súčasnom znení prešiel druhým čítaním vo Verchovnej rade - ukrajinskom parlamente -, prezident Viktor Janukovyč by ho podpísal, povedala poradkyňa prezidenta Hanna Hermanová. Podľa predsedu parlamentnej frakcie Strany regiónov Olexandra Jefremova bude druhému čítaniu predchádzať verejná diskusia.
Parlamentné voľby na Ukrajine sa uskutočnia 28. októbra.

Copyright © TASR 2012