7. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyzval na okamžité prepustenie dvoch francúzskych novinárov, ktorí zmizli v Sýrii. Rozhlasová stanica Europe 1 oznámila, že jej reportér Didier Francois a fotograf Edouard Elias sa stratili počas cesty do mesta Aleppo ležiaceho na severe krajiny.
      "Stratili sme s oboma novinármi kontakt, presné okolnosti ale nepoznáme," citovala agentúra Reuters francúzskeho prezidenta, ktorý pricestoval vo štvrtok na trojdňovú návštevu Japonska. "Žiadam okamžité prepustenie týchto novinárov, pretože nezastupujú žiadny štát. Poskytujú svetu informácie. Preto sa s nimi musí zaobchádzať ako s novinármi," dodal Hollande na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóm Abem.
      Francúzsky prezident prišiel do Japonska rokovať o spolupráci vo vojenskej oblasti a jadrových technológiách. S Abem by sa mal dohodnúť na vytvorení rámca pre rokovania o vývoze citlivých vojenských obranných zariadení a prisľúbiť spoluprácu v oblasti podpory jadrových technológií.
      Mali by sa zaoberať aj dohodou o výmene informácií tajných služieb o dianí na Blízkom východe a v Afrike. Súvisí to s rukojemníckou drámou, ktorá sa v januári odohrala v Alžírsku. Medzi 38 rukojemníkmi, ktorých zabili islamisti, boli aj Japonci.

 

Zosnulému venezuelskému prezidentovi Hugovi Chávezovi udelili Národnú cenu za žurnalistiku, hoci bol počas 14 rokov pri moci obviňovaný z prenasledovania tlače. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.
      Nadácia udeľujúca Národnú cenu za žurnalistiku v dnešnom vyhlásení uviedla, že jej porota jednomyseľne odhlasovala, aby bol Chávez ocenený, pretože sa vyjadroval v prospech "utlačovaných tohto sveta" a zvádzal "neustály boj proti mediálnym klamstvám".
      Chávez zomrel 5. marca na rakovinu. Udelenie ceny Chávezovi za žurnalistiku vyvoláva vo Venezuele diskusiu, pretože medzinárodné organizácie, vrátane Human Rights Watch a Inter American Press Association, v minulosti opakovane obviňovali Chávezovu vládu z ohrozovania slobody tlače.
      Porota nadácie pozostáva z novinárov a akademikov, ktorí sú vnímaní ako prívrženci vlády.

 

Copyright © TASR 2013